Visszatért az NGO-s hajó a líbiai partokhoz, és a migránscsónakok is újból nekiindultak


Különös véletlen… És még gumicsónakokba is éppen annyi bevándorlót helyeznek el újabban az embercsempészek, amennyi a Sea-Watch hajójára felfér.

Immár ennedik alkalommal történik meg ugyanaz a történet a Földközi-tengeren. Az NGO-s hajók visszavonulásával az embercsempészek is szabadságra mennek. Nem indítanak el egyetlen migránsokkal teli gumicsónakot sem a Líbiai partoktól több száz kilométerre fekvő Málta és Olaszország felé. Azonban amint visszatér valamelyik NGO-s hajó bevándorlókat “kimenteni” a tengerből, és a Líbiai partoktól néhány tíz kilométerre cirkálva fürkészi a terepet, máris az embercsempészek is munkához újból látnak.



A képen: a Sea-Watch hajója a tengeren cirkál

Néhány napja a Sea-Wath hajója jelent meg újból a színen több hetes szünet után. Ezt be is jelentették a közösségi oldalaikon is, továbbá a helyzetjelzőjük bárki, így az embercsempészek számára is, pontosan jelzi, hogy éppen hol tartózkodnak. Így elkezdték útnak indulni a bevándorlók. Ráadásul még éppen annyi számú migránst is kapott helyet a gumicsónakokon, amennyi felfér a német civil szervezet hajójára. Biztos ez is teljesen véletlen.

A Sea-Watch január 17-én jelezte a twitter oldalán, hogy egy napja újból a tengeren vannak. A “mentési” rendszerük azonban nem száz százalékosan biztonságos, így van amikor, nem sikerül időben rátalálniuk a “rakományra”. De mivel nem fizikai áruról, hanem emberekről van szó, így az ilyen hibák tragikus halálokat idéznek elő, amiért aztán ők nem vállalják a felelősséget, hanem az olasz kormány zárt kikötők politikája nyakába varrják azt.

Így történt ez január 18-án is pénteken este is. Viharos tengeren indítottak útnak egy gumicsónakot az emberkereskedők, amelyet nem sikerült elérniük a civileknek. Így végül az olasz tengerészet mentette ki a még életben maradt három migránst. A tengerbe fulladt bevándorlók számát illetően is vita van. Az egyik csónakon lévő bevándorló szerint eredetileg 120-an voltak a gumicsónakon, de az olasz “felderítő” katonai repülő szerint 20-an, míg a líbiai parti őrség 50 főről tud.

Az olasz baloldal és az ENSZ migrációs szervezete persze automatikusan arról kezdett el beszélni, hogy 117 bevándorló fulladt újból a tengerbe Salvini miatt, két külön hírként kezelve az információkat. A hírferdítés abból szempontból is jelentős, hogy 120 ember túl sok lett volna a Sea-Watch hajójának, de ötvenen még jól elférnek rajta hosszabb útra is. Ez is mutatja, hogy szinte kétséget kizáróan ők voltak a célállomás.

Nem is beszélve arról, hogy az áldozatok számának hamis megnövelésével, a tragédiát is nagyobbnak adták elő, pedig már 20-50 ember halála is elég rettenetes. De ez őket úgy tűnik, nem nagyon érdekli, az igazságnál fontosabb nekik az, hogy a hír minél ütősebb legyen.

Az olasz hírek először erről az eseményről számoltak be, és csak később derült ki, hogy már ugyanezen a napon pénteken hajnalban az olasz parti őrség kimentett szintén egy Líbiából induló csónakról 68 bevándorlót. Ebben az esetben is egyezik a szám és a mentés ideje is a Sea-Watch újbóli megjelenésével a tengeren. Bizonyára ezt sem sikerült elérniük az új, még tapasztalatlan legénységgel. De ezek a bevándorlók legalább nem fizettek az életükkel, és még biztonságosan elérték az olasz SAR-zónát, ahol a tengeri jog szerint már az olasz mentési központ az illetékes.


A képen: a Sea-Watch hajó legújabb emberi “rakománya”

Végül január 19-én szombaton reggel a Sea-Watch 3 civil hajónak a harmadik “mentés” már összejött, és sikeresen vettek fel a fedélzetükre 47 migránst egy gumicsónakról az Alarm phone és egy civil felderítő kisrepülő segítségével. Az Alarm phone egy civil telefonos hálózat, őket hívják fel a bevándorlók, hogy elindultak. Majd ez a telefonos szolgálat “koordinálja” a további mentési műveletet, akár a hatóságok teljes kizárásával, azaz csak valamelyik NGO-s hajónak szólnak. Nem meglepő módon olyan civil szervezetek hatékony támogatásával, amelyek a határok és nemzetek nélküli világ elkötelezett hívei.

A civilek nagy ujjongással adták hírül a “mentést” végig hajótörésről beszélve, amire csupán egy “aprócska” baki vetett árnyékot. A Sea-Watch 3 hajón tartózkodó olasz köztévé Carta Bianca (Fehér lap) műsora riportere ugyanis felvette az akciót, és az világosan mutatja, hogy szó sem volt hajótörésről, hanem egy teljesen jól működő csónakról vették fel a bevándorlókat. Ezt teljesen gyanútlanul meg is osztották a műsor twitter-oldalán, majd amikor többen is jelezték nekik, hogy mekkora balekok, hogy maga a felvétel bizonyítja, hogy az embercsempészetet folytat a Sea-Watch, akkor elérhetetlenné tették azt.

De a La Repubblica baloldali lap hírportálján továbbra is hozzáférhető a videó, amely egyértelművé teszi, hogy senki a lehető legkisebb veszélyben sem volt a gumicsónakon tartózkodó migránsok közül. Egyszerűen csak nyugodtan várakoztak a “mentőhajóra”. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy valójában nem mentésről van szó, hanem arról, hogy mivel nem vehetik fel a bevándorlókat az európai hajók egyenesen a líbiai kikötőkben, így az embercsempészek kisebb csónakokon hajózzák be őket azokra nemzetközi vizeken.

A Sea-Watch most újból kikötőt keres a "rakományának", mint a néhány hete, és természetesen elsősorban Olaszországban akarják partra tenni a bevándorlókat. Matteo Salvini azonban újból megerősítette, hogy az olasz kikötők zárva vannak, és felszólította őket, hogy menjenek Hamburgba vagy Rotterdamba, mivel német hajóként holland zászlót használnak.

Továbbá azt is kijelentette az olasz belügyminiszter a facebook oldalán az üzenetében, hogy “amíg az európai kikötők nyitva vannak, és amíg csak valaki is segíti az embercsempészeket, addig ők folytatni fogják az üzletüket és a gyilkolást.”

Sok politikus és politológus szerint valójában nem is migráció zajlik, hanem modern kori rabszolgák behozatala Európába. A "humanitáriusok" ilyen jellegű tevékenysége pedig százszázalékosan alátámasztja azt, hiába is próbálják meg azt nagy embersegítő szövegekbe becsomagolni.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/nuova-strage-nel-mediterraneo-donne-e-bimbi-i-117-morti-1631427.html

https://twitter.com/seawatch_intl/status/1085971839170551813

https://www.lastampa.it/2019/01/18/italia/porti-chiusi-ma-a-lampedusa-sbarcano-in-dalla-nave-della-guardia-costiera-KXXKgfxVb1hiIPUI8HLtzJ/pagina.html

https://twitter.com/SeaWatchItaly/status/1086624727874056192

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre