Egy hetes harcok után újból béke van Tripoliban


A líbiai fővárosban jelen lévő milíciák az ENSZ égisze alatt kötötték meg legújabb tűzszüneti megállapodásukat tegnap.
Tripoliban augusztus 27-én indított harcot a többi milícia ellen a 7. Brigád fegyveres formáció a korrupció megszüntetésére. Al-Szarradzs kormányfő néhány napja még rendkívüli helyzet kihirdetésére is rákényszerült. A harcok miatt több mint 1800 családot kellett kitelepíteni a város déli negyedeiből biztonságos területekre, valamint a repülőteret is bezárták Misurata városába áthelyezve annak forgalmát.


A képen: harckocsi Tripoliban (Afp)

Tegnap azonban megérkezett az erősítés Misurata-ból, továbbá az ENSZ líbiai különleges megbízottja Gassam Salamé is békítő konferenciát tartott. Ezen a Tripoliban székelő kormány elnöksége, belügyminisztere és a városban és környékén jelen lévő fegyveres alakulatok vezetői és tisztjei vettek részt az ENSZ hivatalnokain kívül. Végül a harcoló felek újabb tűzszüneti megállapodást kötöttek.

Az olasz sajtóban az elmúlt hét egyik fő témája volt a líbiai harcok kiújulása hosszú békés időszak után. A biztonsági szakértők mind egyetértettek abban, hogy Al-Szarradzs kormányának esetleges megbuktatása több ponton is nagy kockázat Olaszország számára. Újból beindulna a migrációs áradat, és energetikailag is nehéz helyzetbe kerülne az ország. Olaszország gáz- és olajellátásának egy jó része Líbiából érkezik az ENI vállalat közvetítésével.

A római Luiss Egyetem tanára és a nemzetközi kapcsolatok szakértője, Raffaele Marchetti még ezeken túl is egy újabb veszélyre is felhívta a figyelmet. Szerinte a helyzet bár romlott az elmúlt napokban, még akár teljesen stabilizálódhat is, de ha ez nem történik meg, akkor Olaszország még akár arra is rákényszerülhet, hogy fegyveresen avatkozzon be a helyzetbe.

Arturo Valvelli, az Ispi Intézet munkatársa, aki az líbiai helyzet egyik legelismertebb olasz szakértője arról beszélt az Il Giornale lapnak a válsághelyzet kapcsán, hogy Észak-Líbiában a társadalom hagyományos törzsi szerveződésének a helyét átvették a polgárháború 2011-es kitörése óta a fegyveres alakulatok, így azok vezetőjével kell megegyezni. Líbiában mintegy 300 milícia működik.

Fentieket továbbgondolva felsejlik a tömeges migráció egy újabb hatalmas veszélye, legyen az akár legális, vagy illegális. Olyan emberek is érkezhetnek nagy számmal a krízis területekről, akik hajlamosak milíciákba rendeződve fegyveresen is küzdeni a céljaikért. Ezek a fegyveres csapatok aztán akár Európában is polgárháborús gócpontokat hozhatnak létre Líbiához, Irakhoz és Szíriához hasonlóan, ha már elérnek egy akkora tömeget, hogy érdemes nekik az állami rendfenntartó szervezetekkel ujjat húzni.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/tripoli-raggiunto-accordo-cessate-fuoco-1571764.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/05/accordo-cessate-fuoco-tripoli_ycA3l22pgUXX0s9sBZRKNK.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/04/caos-libia-cosa-rischia-italia_WQV1trLE8yFcdAOMcVmAwL.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/paese-su-base-tribale-che-pu-trovare-pace-solo-col-modello-1571220.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre