Mumusként passzolta el a migránsokat egy olasz polgármester egy másik városnak

Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga párt vezetője kiállt a polgármesterük mellett, aki saját pénzén vett csak oda jegyet Milánóba a balhés migránsoknak. Ezzel a tettével országos rivaldafénybe került az olasz város feje, mivel a nagy migránsbarát milánói politikusok teljesen kiakadtak miatta.
Andrea Cassini, Gallarete ligás polgármestere migrációs diplomáciai válságba keveredett a nagyon baloldali és nagyon migrációpárti milánói városi vezetőkkel. Az egész ügy azzal kezdődött, hogy a Gallereten a befogadó központot működtető Kb betéti társaság, úgy döntött, hogy megszünteti ezt a tevékenységét, és nem pályázza meg azt újra a prefektúránál. Így a gondozásában lévő mintegy száznyi migránst áthelyezték különböző közintézményekbe, 50 személyt közülük egy másik városokba is.

Ekkor derült ki, hogy 12 gambiai menedékkérőnek már korábban megszűnt a joga az állami ellátáshoz és az azzal járó zsebpénzhez egy korábbi néhány nagy balhéjuk miatt. Tavaly októberben többször is fellázadtak, ezért a prefektúra ezzel büntette meg őket. Így Gallerete első embere néhány napja úgy döntött, hogy elküldi őket a közeli Milánóba saját maga fizetve ki nekik a 90 eurós vonatjegyet. Cassini még a facebook oldalán is megosztotta a hírt nagy örömmel a következő szavakkal:

“Boldogok vagyunk, hogy a negyed újra élhetővé vált, mivel ezek a személyek nagyon sok ember életét tették tönkre a kevésbé barátságos és civilizált viselkedésükkel. A pénz segít nekik abban, hogy derűvel és spontán elmenjenek. Aki ellátta őket, úgy döntött, hogy tovább már nem foglalkozik emberek befogadásával, és így az utcán maradtak.”


De a milánói honatyák már nem voltak ennyire boldogok, és azzal fenyegetőztek, hogy 2 ezer migránst küldenek vissza helyettük a 53 ezer fős településre. Továbbá Milánó szociális ügyekért felelős vezetője a prefektúra és a belügyminisztérium fellépését sürgette a gallaretei polgármester szürreális tette miatt.

A baloldali la Repubblica lap riportot is készített a migránsok távozásáról. Ők azonban már eltitkolták az olvasóik elől, hogy mennyire veszélyes bevándorlókról is van szó, és egyszerűen csak úgy beszélnek róluk, mint akiknek elutasították a kérelmét. A videófelvételből az is kiderül, hogy csupa fiatal srácról van szó.

Végül is valahol mindegy is, hogy miért is nem volt már joguk az állami ellátásra ezeknek az illegális migránsként Olaszországba érkezett gambiai fiatalembereknek, a probléma lényegében ugyanaz marad, hogy mi is legyen azokkal az illegális bevándorlókkal, akik ellátás és jövedelem nélkül maradnak az olasz városokban. Ez esetben Milánó városa szükséglakást biztosított számukra, de még így is ki tudja, hogy miből fognak megélni. A baloldali migránsbarátoknak azonban úgy tűnik, az lett volna a helyes megoldás Gallarete városa részéről, ha a önkormányzati pénzből továbbra is gondoskodnak a renitens migránsokról, ki tudja még meddig.

Matteo Salvini a Liga vezetője mindenesetre a színeikben megválasztott polgármestermellé állt, és a facebook oldalán csak egyszerűen ezekkel a szavakkal kommentálta az eseményt:

“Polgári védekezés az invázió ellen, ilyenek ám a Liga polgármesterei!”

Salvini a választási kampány idején a jobboldali koalíció többi pártjával egyetemben az illegális migránsok, köztük is elsősorban a bűnözők hazájukba való tömeges visszatoloncolást ígérte. Jelenleg mintegy 600 ezer illegális bevándorló tartózkodik Olaszország területén hasonló megoldatlan egzisztenciával, mint a szóban forgó gambiai srácok.

A kormányalakítás azonban még ki tudja meddig is húzódik, és ki is kerül végre kormányra, mivel egyik politikai formáció sem érte el az egyedüli kormányalakításhoz szükséges 40 %-os varázsszámot. A jobboldali koalíció a szavazatok 37 % százalékát szerezte meg. Így az ilyen és a hasonló migrációs problémák megoldása még várat magára. Az eset nagyon hamar országos hírré vált, ami azt is jelzi, hogy az olaszok most kezdenek el egyre jobban szembesülni azzal, hogy mi is legyen a központi állami ellátás nélküli maradt migránsokkal.

Habár valószínűleg a Repubblica is jórészt hozzájárult az eset nagy dobra veréséhez talán még a Liga lejáratása végett is, de végeredményben ugyanazzal a gonddal küszködnek a jobboldali és a baloldali vezetésű városok is. Vagyis azzal, hogy mi is legyen a társadalmaikba nehezen integrálható és jövedelemmel nem rendelkező migránsokakkal. És végül még csak lenácizni és lerasszistázni sem tudták a nagy migrációpárti baloldali milánói vezetők végül a ligás polgármestert, mivel ők sem igen örültek az új jövevényeknek a városukban, akikért már nem kapnak pénzt a központi költségvetésből, és egyébként sem egyszerű esetek. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre