Életmentés a ballibeknek, embercsempészet az ügyészségnek

Az olasz Népszava, a La Repubblica, a magyar MTI egyik kedvenc hírforrása, az elsők között tudósított arról a sajtó tájékoztatóról, amelyet a vasárnap lefoglalt NGO-s hajó ügyében tartottak a migrációpárti erők tegnap délután a szenátus épületében Rómában. A híres balliberális író, Roberto Saviano, szerint mindenkinek részt kellene vennie ebben a földközi-tengeri életmentő tevékenységben. A +Európa sorosista párt képviselője pedig arról beszélt, hogy a parlamentben fogják kikérdezni a Marco Minniti belügyminisztert az eset miatt.

A szicíliai Catania ügyészsége március 18-án vasárnap este foglalta le a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajóját, és indított eljárást annak a kapitánya, a misszió vezetője és a szervezet képviselője ellen embercsempészet miatt. Az NGO nem követte az olasz irányítási központ utasítását, hogy hagyják a migránsok kimentését a líbiai parti őrségre. Valamint azt is vizsgálja az ügyészség, hogy miért akarták mindenáron Olaszországba vinni a gumicsónakokról felvett embereket, holott az idén februártól életben lépett EU-s földközi-tengeri művelet, a Themis alapján már több ország is illetékes ilyen esetekben. Felmerült továbbá annak az alapos gyanúja is, hogy előzetesen egyeztettek az embercsempészekkel.

A migrációt pártoló erők már napok óta kifogásolják az olasz ügyészség ezen döntését, és a tegnapi római sajtótájékoztató ennek a tiltakozási hullámnak az egyik csúcspontja volt. Az egyfajta politikai nyomásgyakorlásnak is tekinthető az ügyben, mivel a vizsgálóbírónak ezen a héten kell döntenie, hogy jóváhagyja-e a hajó lefoglalását és nyomozást az NGO ellen.

Roberto Saviano baloldali író, aki a migráció egyik legfőbb szószólója Olaszországban egy videüzenettel vett részt a sajtótájékoztatón. Ebben elmondta, hogy nem fogják hagyni azt, hogy létrehozzák a “szolidaritási bűn cselekményt”, mert az NGO emberei csupán emberéletet mentettek, és valójában mindenkinek ezt kellene tennie szerinte.



A képen: Roberto Saviano és a sajtótájékoztató résztvevői

“Az aktivisták nem líbiai vizeken, és 281 ember életét mentették meg, és éppen még a líbiai parti őrségtől is. Mit is kellett volna tenniük? Hagyni őket megfulladni? A parti őrség golyóira hagyni őket? Engedni azt, hogy visszatérjenek a líbiai táborokba, ahol éppen az előző napokban az ENSZ megerőszakolásokról és erőszakról tett jelentést? Őket most a szolidaritás miatt vádolják “ - közölte Saviano az üzenetében.

A sajtótájékoztatón, amelyet az olasz szenátus emberi jogi bizottságának a leköszönő elnöke, a baloldali Demokrata párt katolikus szenátora Lugi Manconi szervezett, megszólalt a Proactivát védő jogászok csapatának vezére, Alessandro Gamberini is. Az ügyvédnek az a szándéka, hogy a cataniai vizsgálóbírók elnökéhez fordul azzal a kéréssel, hogy jelentse ki azt, hogy az ügyben nem ők az illetékesek, és hogy nyilvánvalóan nem megalapozott Carmelo Zuccaro ügyész vádja az bűnszervezetben elkövetett embercsempészet tekintetében.

“A cataniai ügyészek egyetlen célja az, hogy megakadályozzák a mentési tevékenységet, de a vádjaik építménye elkerülhetetlenül arra van ítélve, hogy dugába dőljön. Tripoli nem egy nemzetközileg elismert irányítási központ, és ezért jogellenes azt mondani, hogy ők irányítsák a mentést” - mondta el a szavai indoklásául Gamberini.

A sajtótájékoztatón jelent volt a Proactiava alapítója Oscar Camps, és a misszió vezetője Riccardo Gatti is. Gatti szerint ők mindent ugyanúgy tettek, mint korábban is, és csupán az olasz kormány hozzáállása változott meg azzal, hogy a spanyol kormány kérvényét írták elő az olasz kikötőben való kikötéshez. Camps elmondta, hogy nagyon büszke magukra, hogy minden kimentett embert sikerült elvinniük végül Pozzalloba, és nem történt semmi haláleset, annak ellenére, hogy a hatóságok nagyon megnehezítették a dolgukat. Szerinte a nemzetközi jog szerint az élet mentése élvez elsőbbséget, és az hogy, minden kimentett személyt biztos kikötőbe vigyenek.

Manconi olasz szenátor arra helyezte a hangsúlyt a megszólalásában, hogy az NGO-k tavaly nyáron az olasz kormánnyal aláírt viselkedési kódexe nem rendelkezik törvényes erővel, az csupán egy egyszerű megállapodás az Proactiva és a belügyminisztérium között. Így nem lehet annak a megsértése bűncselekmény, csupán szerződésszegésnek tekinthető. De az olasz politikus szerint valójában még csak az sem történt meg.

Az Orvosok Határok Nélküli és SOS Mediterranee civil szervezetek képviselői a szolidaritásukat fejezték ki a Proactiva iránt, valamint Európa és Olaszország bevatkozását sürgették, mivel csak egyetlen humanitárius hajó, az Aqaurius maradt már csak talpon a Földközi-tengeren.

Az olasz baloldali radikálisok vezetője Riccardo Magi parlamenti meghallgatást helyezett kilátásba, mivel szerinte az Open Arms esete nagyon súlyos kérdéseket vet fel a nemzetközi és az emberi jogok betartása tekintetében. Nem világos szerinte, hogy az olasz parti őrség milyen nemzetközi előírások alapján kérte fel először a Proactiva hajóját arra, hogy részt vegyen az emberek mentésében, majd azt milyen alapon vonta vissza, és bízta rá a líbiai parti őrségre. Köztudott ugyanis az, hogy a Földközi-tengeren nem ismertek el semmiféle líbiai Sar-zónát, vagyis líbiai keresési és mentési (search and rescue) területet.

Magi, aki a +Európa újdonsült parlamenti képviselője is egyben kifogásolta még azt is a megszólalásában, hogy mióta is ismeri el Olaszország Líbiát biztonságos helynek, ahova hajótörötteket lehet visszavinni. Az olasz és a líbiai kormány közötti megállapodás ellen már tavaly is feljelentést nyújtottak be a radikálisok a római ügyészségen, mivel az nem átlátható, és nem vitték azt az olasz parlament elé.

A fenti állásfoglalások is azt mutatják, hogy a migrációt pártoló politikai és civil erők mindent megtesznek azért, hogy újra beindítsák az ellenőrzés nélküli és tömeges migrációt a közép-mediterrán útvonalon. Ami az ügyészségen embercsempészet, az nekik emberi életek mentése. Nem véletlen, hogy maga a sajtótájékoztatónak is azt nevet adták, hogy “A tengeri mentés bűncselekménye ellen”.

Teljesen meg akarják ők szüntetni az ENSZ új migrációs csomagjával összhangban azt, hogy a határok illegális átlépése és annak a segítése bármilyen tekintetében is bűncselekménynek számítson. Ennek következtében számolatlanul tudnának behozni még további migránsokat is abba az Európába, amelynek bevándorlókkal elárasztott része közbiztonsági szempontból már szinte teljesen a padlón van, és gazdasági rendszere is erősen inog. Úgy tűnik a céljuk csupán egy, a totális európai káosz elérése, és az jelenlegi európai rendszerek teljes megroppantása a tömeges bevándoroltatás révén. Ez szerintük valami új és nagyszerű strukturális váltást eredményezne végül...

Források:

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/03/21/news/saviano_a_fianco_di_proactiva_open_arms_non_permettermo_di_istituire_il_reato_di_solidarieta_-191886764/

https://www.radioradicale.it/scheda/536317/conferenza-stampa-contro-il-reato-di-soccorso-in-mare

http://siciliainformazioni.com/redazione/785143/nave-open-arms-radicali-sul-piede-di-guerra-che-centrano-i-libici

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre