Mégiscsak beindul az olasz Líbia misszió

Néhány napos huzavona Róma és Tripoli között úgy tűnik, hogy valóban lesz olasz Líbia misszió a líbiai parti őrség embercsempészek elleni küzdelmének a segítésére.

Szerdai római találkozójuk után Gentiloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy néhány nappal azt megelőzően al Sarraj líbiai elnök az olasz kormány segítségét kérte levélben, hogy hajóegységekkel is nyújtsanak technikai segítséget nekik a líbiai vizeken az embercsempészek elleni harcban.

Az olaszok először nagyobb katonai akciót terveztek több katonai hajóval, repülővel és száz 700 katonával, de Sarraj csütörtökön közleményben cáfolta, hogy erre ő felhatalmazást adott volna, mivel a líbiai törzsek olasz megszállástól tartottak ilyen nagy katonai kontingens hírére. Valamint pontosította, hogy kérése csupán arra irányult, hogy még több eszközzel segítsék az olaszok a líbiai parti őrséget, valamint logisztikával és kiképzéssel, de nem volt szó hajókról.

Gentiloni azonban a pénteki kormány ülésen mégis elindította a misszió megtárgyalását bár kevesebb hajóval, mint ahogy eredetelig tervezték, hogy a misszió megfeleljen a líbiai elképzeléseknek is. A miniszterek tanácsa jóvá is hagyta azt, és kedden fogják azt a  képviselőház és a szenátus külügyi és védelmi bizottságai elé.

Az olasz tengerészet egyik járőrhajója azonban már el is indult a líbiai parti őrség támogatására. A legfrissebb hírek szerint olasz katonák és katonai repülők is részt fognak venni a misszióban. Az egész olasz misszió minden műveletét azonban a líbiai hatóságok előzetes felhatalmazásával és a velük való teljes körű egyeztetéssel fogják végrehajtani, hogy ne sértsék meg Líbia szuverenitását.

Források:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre