Olaszország Testvérei flashmob a Global Compact ellen Rómában

A Fratelli d'Italia (FdI) jobboldali párt továbbra is aggódik az ENSZ migrációs csomagja miatt, mert a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom azt támogatja.


Az ENSZ globális migrációs megállapodásáról hosszú hónapokon át mély csönd volt Olaszországban, amelyet az Olaszország Testvérei (FdI) tört meg néhány hete azt indítványozva, hogy arról a parlament döntsön, ahogy Svájcban is. Giorgia Meloni pártja kezdeményezése mellé felsorakozott a Liga és a Forza Italia is, így az olasz kormány végül tegnap úgy döntött, hogy felfüggeszti a csatlakozást az egyezményhez, és a szenátus és a képviselőház elé viszi azt.
Ennek következtében Olaszország sem vesz részt az ENSZ december 10-11-ei marrakesh-i konferenciáján, holott korábban már Giuseppe Conte miniszterelnök és Enzo Moavero Milanesi külügyminiszter is biztosította az ENSZ-et arról, hogy aláírják a globális egyezményt, ami gyakorlatilag eltörli az országhatárokat, és a nemzetközi szervezet hatáskörébe utalja annak a jogát, hogy eldöntse, ki juthat be egy adott országba migránsként. Conte továbbra is megerősítette, hogy teljes mértékben egyetért a globális migrációs megállapodással, de mivel annak döntései mélyen érintik az állampolgárokat, ezért helyesnek tartja, hogy a parlament döntsön arról. Az olasz kormány akkor csatlakozik a paktumhoz, ha az olasz országgyűlés igent mond rá.


A képen: az FdI képviselői és aktivistái demonstrációja
/Transzparens felirata: Olaszország mondjon nemet a global compact-ra, stop invázió/

Ez utóbbi miatt demonstrált az FdI az olasz képviselőház székháza előtt, mivel attól tartanak, hogy végül az Öt Csillag Mozgalom parlamenti képviselő megszavazzák Olaszország csatlakozását a globális migrációs megállapodáshoz a baloldali pártok képviselőivel együtt. Az Olaszország Testvérei aggodalma nem teljesen alaptalan, mivel az öt csillagos képviselők azt az Európai Parlamentben is támogatták.

Az ENSZ migrációs egyezményéhez való csatlakozás kérdése újból felszínre hozta azt az olaszországi nagy politikai problémát, hogy két olyan párt kényszerült közös kormányzásra, amely között valójában  sokkal több az eltérő, mint a közös nézet úgy gazdasági, mint társadalmi téren. Az Öt Csillag Mozgalom bár migrációellenes pártként hirdette meg magát, de balliberális “progresszív” szárnya folyton zúgolódik amiatt, hogy sorra támogatják a velük együtt kormányon lévő Liga migrációt korlátozó intézkedéseit, mivel szerintük az valójában egy jó dolog.


A képen: olasz kikötőbe érkező afrikai migránsok

Az öt csillagosok most is lazán aláírták volna az ENSZ migrációs paktumát Marrakesh-ben is, ahogy az EP-ben is mellé álltak. Így azonban, hogy nem sikerült az ügyet fű alatt elintézni, újból feszültség alakult ki köztük és a Liga között, ami akár egy kormányválsághoz is vezethet, vagy szakadáshoz az öt csillagosok berkein belül. Folyton szembesülniük kell azzal, hogy nem lehetnek egyszerre a migráció ellen és mellette is, és így is rengeteg szavazót vesztettek már el, akik rájöttek a kettős játékukra.

Most újból szakítópróba elé kerültek, és újból Olaszország jövője a tét. Ha az öt csillagos képviselők az ENSZ migrációs paktuma mellé állnak a szavazataikkal, akkor az ENSZ veszi át az uralmat a határaik és kikötőik felett, és elárasztják őket afrikai, dél-ázsiai és közel-keleti migránsok tömkelegével, akiknek azonnal automatikusan több jogot és anyagi támogatást kell biztosítaniuk, mint a saját állampolgáraiknak.

Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a kormányban miniszterelnök helyettes és belügyminiszter is egyben, azonban bízik benne, hogy sikerül közös álláspontra jutni az öt csillagosokkal. A Liga elutasítja az ENSZ paktumot. Salvini az FdI azon kifogására is válaszolt, hogy nem vették azonnal napirendre a kérdés vitáját a képviselőházban, ahogy azt ők indítványozták. A belügyminiszter szerint a parlament jó előre be van táblázva, így időbe telik, hogy ezt a kérdést napirendre vegyék. Ez a válasz azonban sokkal inkább diplomatikus taktikázásnak és időnyerésnek tűnik, ami annál is inkább érthető, mivel az öt csillagosok köreiben a minisztériuma által előadott új migrációs törvény tegnapi végleges megszavazása  is nagy feszültséget okozott, ahogy a kikötők lezárása is a migránshajók előtt.

Forrás:








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre