EU Bizottsága: fogva kellett volna tartani az Olaszországba érkező migránsokat


EU-s botrány lett a Diciotti hajóról a katolikus egyház által befogadott migránsok egy részének eltűnéséből. Az Európai Bizottság szóvivője szerint nem lehetett volna őket szabadon engedni azonosítás nélkül.

Meglepő dolgot közölt tegnapi sajtótájékoztatóján az olasz katolikus egyház által fenntartott Rocca di Papa “Jobb világ” nevű befogadó központjából szó nélkül lelépett migránsok ügyében az EU Bizottságának a migrációs szóvivője. Tove Ernst a fogvatartásukról beszélt az azonosításuk érdekében, ha az szükséges:

“Az elmúlt hónapokban nagyon világosan hangsúlyoztuk, hogy természetesen amikor arra szükség van, alkalmazható a migránsok azonosításának a megkönnyítésére és az eltűnésük megakadályozásra a fogvatartásuk, a menekültstátusz elbírálása alatt is. Arra kértük minden tagállamot, hogy olyan befogadó központokat biztosítsanak, amelyek a fogvatartást is lehetővé teszik: az a tény, hogy az EU elkötelezett abban, hogy védelmet adjon azoknak, akiknek erre szükségük van, nem jelenti azt, hogy a migránsok megválaszthatják azt a tagállamot, ahol azt kérvényezni akarják.”



A képen: olasz kikötőbe érkező migránsok

Francesco Soddu, az olasz Karitász elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a migránsok szabadon oda mennek, ahova akarnak, és abban a tagállamba kérnek védelmet, amelyikben csak akarnak. Az ő álláspontját képviseli a Baobab nevű civil szervezet is, amelynek táborába “menekültek el” a Karitásztól a Diciotti hajón érkezett eritreiaiak közül mintegy 16-an. Tették ezt annak ellenére, hogy Ferenc pápa még fagyit is küldött a megérkezésük örömére a katolikus szervezetnél szervezett ünnepségre.

Az Baobab NGO ügyvédei azt is tudatták, hogy nem adják ki őket a felkutatásukra indult olasz rendőrség különleges egységeinek, mivel ők nem hatóságok elől elbújó körözött személyek, hanem tranzitmigránsok, akiknek csak egy átmeneti állomás Olaszország a rokonaik és a jobb élet reménye elérése útján. Háborúk, diktatúrák, terrorizmus, klimatikus változások, éhezés és szegénység elől menekülnek ők, és a Baobab szervezet saját maga akarta tudatni, hogy náluk vannak, és ők védelmezik őket, és nem engedik őket visszavinni a Rocca di Papa befogadó központba. De azért végül azonosítás céljából elkísérték a migránsokat a helyi bevándorlási hivatalhoz, miután maga a belügyminiszter is foglalkozott az üggyel, hogy a bevándorlóknak nincs joguk papírok nélkül jönni-menni az országban.

Nabil, aki szintén eritreiai, és 2013-ban érkezett Olaszországba, az Il Giornale lapnak a fentieket megerősítve elmondta, hogy azért tűnhettek el a honfitársai, mert már tovább mentek északra Az eritreiai fiú felfedte, hogy számukra Olaszország csupán egy olyan tranzitállomás, mint Líbia. Németország és Svédország sokkal jobb helyek, mivel ott adnak nekik lakást és munkát is.

Eritrea római nagykövete szerint azonban a helyzet még ennél i bonyolultabb, mivel sok etiópiai adja ki magát eritreianak, hogy megkapja a menekültstátuszt. Pietros Fessahazion szavai újból csak alátámasztják azt, hogy szinte teljesen lehetetlen az EU- területére illegálisan érkező migránsok megfelelő azonosítása.

Mindenesetre az újabb európai migrációs botrányban az EU Bizottság szóvivőjének az állásfoglalása merőben új és “meredek”, azok után hogy éveken át ostorozták Magyarországot azért, hogy úgymond zárt táborokban tartja a menedékkérőket többek között a megfelelő azonosításuk céljából is. Ez még magát a Sargentini-jelentést is teljesen új fénybe helyezheti. Hogyan is ítélhetnék el hazánkat azért, amit immár maga az EU Bizottsága követel meg a tagállamoktól.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/migranti-fuga-continua-lue-dovevate-trattenerli-1572675.html

http://www.ilgiornale.it/news/diciotti-trovati-16-migranti-spariti-baobab-ammette-sono-1572877.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2018/09/07/cercano-migranti-diciotti17-prelevati_0db79d96-58d4-4857-89bc-0c138872ef2c.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/noi-eritrei-litalia-tappa-scappiamo-germania-o-svezia-1572676.html

http://www.ilpopulista.it/news/6-Settembre-2018/28756/bergoglio-manda-i-gelati-ai-migranti-della-diciotti-ma-in-cinquanta-tagliano-la-corda.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre