Az olasz köztársasági elnök a hajóeltérítő migránsok pártján

Sergio Mattarella tegnap este gyakorlatilag utasította Conte miniszterelnököt hogy biztosítsa egy holland hajó legénységét néhány napja megfenyegető bevándorlók partraszállását Trapaniban.

Július 8-án vasárnap az esti órákban a Vos Thalassa olasz zászló alatt futó, de holland kereskedelmi hajó 67 migránst vett fel egy csónakról a líbiai partok közelében, majd elindult velük Líbia felé, hogy átadja őket a líbiai parti őrségnek. Amikor azonban a bevándorlók észrevették, hogy nem Olaszország felé megy velük a hajó, fellázadtak.

Ekkor a Vos Thalassa kapitánya az olasz parti őrségtől kért segítséget, akik rövid idő alatt át is vették a migránsokat a Diciotti nevű hajójukra. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azonban napokon át nem engedte partraszállni a migránsokat Olaszországban, azt követelve, hogy a hajó eltérítőit még a hajón tartóztassák le.

Az Il Giornale olasz lap értesülései szerint két e-mailt is küldütt a Vos Thalassa kapitánya az olasz parti őrségnek a hajón kialakult helyzetről. Ezekben ő maga mondta el, hogy a migránsok között amikor néhányan rájöttek, hogy Líbia felé mennek, akkor “körbevették a hajótisztet magyarázatot követelve tőle, mély csalódottságukat kinyilvánítva, lökdösve és fenyegetve őt.”

Később azonban maga a hajó tulajdonosa, a holland Vroon cég tagadta a szóvivője által, hogy bármi lázadás tört volna ki a hajón, és bármiféle eltérítés is történt volna. Így teljes mértékben ellentmondtak az olasz parti őrség és az olasz öt csillagos közlekedési miniszter Danillo Toninelli minden nyilatkozatának azt illetően, hogy a hajójuk legénység veszélybe került a migránsok miatt.Valamint különös módon a Vos Thalassa és az olasz parti őrség hajóin vizsgálatot tartó nyomozók szerint sem történt semmi olyan, ami miatt bármelyik bevándorlót is azonnal őrizetbe kellett volna venni.

Így tegnap már készült is a Diciotti hajó Trapani kikötőjében a partra tenni a Vos Thalassa hajóról átvett migránsokat, de a belügyminiszter újból megerősítette, hogy ő ehhez az olaszok biztonsága védelmében nem járul hozzá, amíg ki nem derítik pontosan a nyomozó hatóságok, hogy mi is történt valójában. A nap folyamán kijelentette, hogy ha bárki más utasítást adna a migránsok partraszállására, akkor azért neki magának kell viselni a felelősséget.



A képen: a Diciotti hajóról a Trapaniban patraszálló migránsok

Az esti órákban ez aztán meg is történt. Sergio Mattarella köztársasági elnök a hajón lévő nők és gyerekek miatt aggódva hívta fel Giuseppe Conte miniszterelnököt, aki rövid időn belül el is rendelte, hogy engedjék partra szállni a migránsokat. Habár arról biztosított mindenkit, hogy Trapani ügyészsége tovább folytatja a nyomozást. Két bevándorlót ugyan a különleges nyomozó rendőrség emberei kísértek le a hajóról vizsgálatot indítva ellenük személyi szabadság megsértése miatt, és ezért mert a Vos Thalassa legénységét megfenyegették, de végül ők is szabadlábon védekezhetnek.

Ezen a hajón 67 migráns érkezett Olaszországba, 23 pakisztáni, 12 szudáni, 10 líbiai, 7 palesztin, 4 algériai, 4 marokkói, 2 egyiptomi, 2 bangladesi, 1 csádi, 1 nepáli és 1 jemeni. Három nő volt köztük és hat kiskorú. A kiskorúak között ketten kísérő nélkül érkeztek, egy 16 éves pakisztáni és egy 17 éves egyiptomi srác.

Az olasz Belügyminisztérium egy közleményben a megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy az olasz köztársasági elnök ilyen lépést tett. Valamint csalódottságuknak adtak hangot amiatt is, hogy Trapani ügyészsége nem tett meg semmilyen korlátozó intézkedést sem. Maga a belügyminiszter pedig kijelentette, hogy senki nem fogja eltéríteni őt az embercsempészek elleni küzdelmétől.

Az olasz baloldali pártok, akik Mattarellát a köztársasági székbe helyezték, már azóta hevesen támadják Salvinit az illegális és tömeges migrációellenes szigorú fellépése miatt, amióta csak belügyminiszter lett. Velük együtt minden más migrációpárti erő, a nemzetközi szervezetek (ENSZ, Unicef, Európa Tanács), Ferenc pápa, a Vatikán, az olasz püspöki kar, az antifasiszták, stb. is az olasz kikötők újbóli megnyitását követelték az NGO-s hajók előtt. Így már várható volt, hogy érdemben is tesznek valamit, hogy keresztbe tegyenek Salvininak, és az őt és pártját hatalomra juttató olaszoknak.

Az azonban, hogy egyenesen már terrorista cselekményt elkövető migránsokat is így védelmükbe vegyenek, már teljesen elképesztő. Fenyegetné csak meg bárki más egy hajó legénységét azért, mert nem a neki tetsző irányba halad, azonnal dutyiba zárnák terrorizmus miatt. A “haladók” és az érzékenyített bírók szerint azonban, ha illegális bevándorlók tesznek ilyet, az csak személyi szabadság megsértése esetleg...

Források:

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/07/09/news/migranti_bloccata_nave_italiana_vos_thalassa-201341206/?ref=RHPPLF-BH-I0-C8-P1-S1.8-T1

http://www.ilgiornale.it/news/politica/thalassa-minacce-dei-migranti-portaci-italia-o-ti-uccidiamo-1551892.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/cos-nave-stata-dirottata-adesso-fate-rotta-verso-nord-1551717.html

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/07/12/news/migranti_vos_thalassa_diciotti_ammutinamento-201559124/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre