Az alultáplált migránsok és riporternő viszontagságai az Aquarius migránshajón

Szörnyűbbnél szörnyű hírek érkeznek az Aquarius migránshajóról, a “viharos tengeren” kell utazniuk még napokon át az “alultáplált” embereknek, akik között az egyik legalultápláltabb valójában maga az Euronews riporternője. Újból sorra gyártják a migrációs álhíreket a sorosista NGO-k és az őket támogató média, hogy befeketítsék az olasz kormányt, amiért nem engedték be az Orvosok Határok Nélkül hajóját olasz kikötőkbe. A hajón utazó migránsok azonban valóban kemény idők elé nézhetnek az őket fogadó Spanyolország igen szigorú bevándorlási törvényei miatt.

Az Ansa olasz hírügynökségnek igen elborzasztó híreket mondtak el az Aquarius útjáról az MSF és a hajó személyzetének a tagjai. Nem jó az időjárás, fúj a szél, és még az eső is esett. Ezért gyorsan ki is akartak kötni már Szardínia szigetén, vagyis még Olaszországban, de az igen csúnya és kegyetlen Matteo Salvini belügyminiszter ezt nem engedte.

Pedig akkora ott a viharos szél az Euronews riporternője szerint, aki arról egyenesen a hajó fedélzetéről tudósított, hogy az éppen csak itt-ott mini tarajokat képez a tengeren, és még a nő hajába sem kapott bele. De végül is a viharos szélről lehet más az ő átélése, különösen ha arról van szó, hogy az olasz kormányt sározza eme végtelenül embertelen döntése miatt, hogy ekkora nagy vihar ellenére sem engedte kikötni őket az olasz sziget egyetlen kikötőjében sem. Így kénytelenek továbbra is megküzdeni ezzel a rettenetesen nagy viharos széllel, pedig ez a rossz időjárás esetleg még négy méteres hullámokat is okozhat a későbbiekben.


A képen: az Aquarius tengeri útja Valenciába

Csak abba nem gondolt bele a riporternő, hogy az olvasóik feltehetően igen nagy részének azért egészen más képzetei vannak a veszélyes időjárásról. Bár ki tudja, annyi minden fogalmunkat kapott már új színezetet a migrációpárti nyilatkozók és sajtó miatt, és most éppen a viharos szélen van a sor. Mindenesetre komolyan felmerül a kérdés, hogyha az Aquarius annyira nem biztonságos a tengeri közlekedés szempontjából, hogy már ilyen időjárás is gondot okoz a hajónak, akkor hogyan is végezhet egyáltalán ún. mentő tevékenységet.

De nemcsak ez a szörnyű időjárás okoz problémát, hanem az is, hogy az Msf szerint a migránsok közül sokan alultápláltak. Már én is mélyen kétségbe estem volna ez a hír olvastán, ha nem láttam volna már az előző napokban is több videós tudósítást is a hajóról, amelyeket szintén az Euronews készített az Aquariuson utazó afrikaiak sanyarú sorsáról.


A képen: az Euronews riporternője viharos szélben alultáplált migránsok között

Gondolom ezekben azért a lehető legrosszabb jelenteket igyekeztek felvenni. Így villámgyorsan kiderült, hogy a hajó utasai közül a leges legalultápláltabb és legcsenevészebb állapotban lévő egyik személy maga a tévécsatorna riporternője. Valamint ezek után a saját állapotomon is el kell gondolkodnom. Eddig egyáltalán nem gondoltam magamról, hogy alultáplált lennék, de az Msf szakértése alapján az alultápláltságot illetően, talán nekem is el kellene menekülnöm valahova amiatt. Talán éppen Afrikába. Ott a nők nagy része igen jól megtermett asszonyság az ottani női ideál szerint. Ilyen értelemben inkább éppen Európában van több alultáplált ember, mint Afrikában, valójában.

De ha még van is a migránsok között tényleg néhány alultáplált személy, a hajón azért csak kapnak enni. Vagy már annyira szűkös lenne a nagy filantrópoknak még a migrációs költségvetése is, hogy még ez is gond nekik. Most kb. százan vannak a hajón, miután az utasok nagy részét átvették olasz hajók, akik az NGO-s hajóval együtt viszik a bevándorlókat Spanyolországba.

Szintén az Euronews szerint a migránsok nagyon aggódnak, nem tudják mi lesz velük, és egyre nő köztük a feszültség. Erre azonban tényleg jó okuk van, mivel Spanyolországban az olaszországi teljesen biztos akár két évig is tartó “dolce vita” (édes élet) helyett jó részükre zárt kitoloncolási táborok várnak az ottani szigorú bevándorlási törvények miatt. Amint megérkeznek egy személyes interjún kell részt venniük, amelyen az spanyol hatóságok rövid idő alatt eldöntik, hogy jogosultak-e menekültstátuszra. Aki nem, azt azonnal zárt kitoloncolási táborba viszik, aki pedig, igen azt ún. humanitárius segítő központba. Minden bizonnyal a hajón utazó illegális bevándorlók nagy része kockáztatja az előbbit, mivel még az olasz hivatalos statisztikák szerint is csupán max. 10 %-uk igazán menekült.

Könnyen erre a sorsra juthat maga az Euronews nigériai jogász üdvöskéje is. A fiatal lány jogot tanult Nigériában a nyomorgó családja mellett, és azért jött el, hogy segítse a családját, majd a hazájába visszatérve ügyvédként harcoljon a Boko Haram ellen. Sajnos azonban már évek óta jól ismert az a tény, hogy a nigériai nőket szinte mind prostituáltnak hozza be Európába a nigériai maffia az ország olyan területeiről, ahol se híre se hamva a Boko Haramnak. A lányok egy részét maga a családja adja el a helyi maffiának, más részüket rendes munka ígéretével csapják be. De van olyan is, aki önmaga választja ezt a sorsot, mivel néhányan közülük sok éves ilyen európai “munka” után össze tudnak köztük gyűjteni annyi pénzt, hogy hazatérve valami üzletet nyissanak.

Források:

http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2018/06/13/aquarius-naviga-verso-valencia-si-teme-mare-mosso_6d0819a5-584c-4751-ab8d-da31bafadfe3.html

http://hu.euronews.com/video/2018/06/14/viharos-szellel-kuzd-az-aquarius-mentohajo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre