Lesz-e Olaszországban "Alapjövedelem Minisztérium"?

Az 5 Csillag Mozgalom vezetője, Di Maio, nem adja fel, és mindenáron feltétel nélküli alapjövedelmet akar bevezetni az országában. Ez lett a legfőbb témája a 31 éves politikusnak és pártjának. A miniszterelnökségről már lemondott a fiatalember, de mindenképpen miniszter akar lenni az új kormányban, hogy ezt a tervet megvalósítsa. A csúfosan megbukott baloldali nyitás után most újból a jobboldali Ligával próbálkozik, de továbbra is Berlusconi és pártja nélkül, holott ezt a felállást már többször is visszautasította Salvini pártja.

A mai napra újabb kormányalakítási konzultációra hívta össze a fő pártokat Sergio Mattarella, olasz köztársasági elnök. A találkozó előtti napokban ismét feléledtek a megbeszélések a jobboldali Liga és az 5 csillagosok között. Az olasz állami tévé egyes csatornája (Tg1) “Porta a Porta” politikai beszélgetős műsorában Di Maio néhány nappal ezelőtt felfedte, hogy Matteo Salvini a Liga vezetője azt kérte tőle, hogy mondjon le arról, hogy miniszterelnök legyen. Ezt ő végül el is fogadta volna néhány feltétellel.

Az első feltétele az volt, hogy hozzanak létre egy “Alapjövedelem Minisztériumot”, amelynek ő maga akar a minisztere lenni. Az 5 Csillag Mozgalomnak valójában már évek óta egyik fő témája a feltétel nélküli állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetése Olaszországban, de igazából senki nem gondolta volna, hogy ilyen karriert fog befutni a téma az olasz politikában. Az 5 csillagosok elemzők szerint éppen azzal nyertek el ilyen hatalmas támogatottságot az idei választásokon különösen a dél-olasz választóknak köszönhetően, ahol hatalmas a munkanélküliség.


A képen. Luigi Di Miaio

Rajtuk kívül azonban egyik párt sem híve az alapjövedelem olaszországi bevezetésének, és magas szintű gazdasági körökből is folyamatosan érkeznek a jelzések, hogy az megvalósíthatatlan Olaszországban. Nincsen rá anyagi keret. Valójában Renzi, volt olasz kormányfő, és a baloldali Demokrata Pártnak leköszönő főtitkára, is éppen főként emiatt utasította el velük való közös kormányzást. Arra figyelmeztetve a pártját, hogy ez nem sikerülhet, és végül bűnbaknak őket dobnák be az öt csillagosok a csalódott választóiknak.

A Liga egy korlátozott és átmeneti formáját hajlandó lett volna annak elfogadni, de csupán azzal a céllal, hogy elősegítse a felkészülést a későbbi munkavállalásra. Salvini pártja központi témája a adócsökkentés, az illegális migráció megállítása és a túl szigorú nyugdíjtörvény módosítása mellett éppen az új munkahelyek létesítése Dél-Olaszországban is.

Így elég nehéz lenne nekik is hosszú távon együttműködni az öt csillagosokkal, akiknek úgy tűnik, valójában csupán szinte ez az egyetlen fontos téma, mivel hajlandóak lettek volna azzal a baloldallal is együtt kormányozni, akik programja teljesen ellentétes a jobboldali koalícióval. Emiatt is fordulhatott elő az, hogy Di Maio egyik nap még támogatást ígért Salvininek a baloldali kormányok idején meghozott szigorú nyugdíjszabályozás enyhítéséhez, másik napon pedig azt meg akarta tartani Renzi pártjával.

Az öt csillagos politikus az alapjövedelem miniszteri pozíción kívül másik feltételként újból azt szabta meg, hogy Salvini pártja szakítson Berlusconi pártjával, így szinte teljesen egyértelműen borítékolható volt, hogy a tárgyalások a két politikai erő között újból zátonyra futnak. Ez egy teljesen nonszensz politikai lépés lett volna ugyanis a Liga részéről, ami csak az öt csillagosok fejében létezik lehetőségként, akiknek a római polgármestere városát időnként ellepi a szemét, és hemzsegnek benne a patkányok és a kátyúk. Miközben a Salvini pártja. a Liga kiválóan kormányoz együtt több olasz várost és tartományt is Berlusconi pártjával, a Hajrá Olaszországgal (Forza Italia).



A képen: római “tájkép” patkánnyal

Így Olaszországban valószínűleg esetleg már júliusban újabb választások lehetnek a március 4-ei után, hacsak nem sikerül a köztársasági elnöknek egy ideiglenes szakértői kormányt átnyomni az olasz parlamenten. Ez utóbbi nem igen valószínű, mivel attól az öt csillagosok és a ligások is merevek elzárkóznak.

Az újabb választások kimenetele is eléggé kétséges azonban, és főként éppen az öt csillagosok alapjövedelem ígérete miatt, amivel márciusban a voksok mintegy 33 százalékát szerezte meg. Habár az észak-olasz Friuli-Venezia-Giulia tartományban egy hete tartott politikai választásokon csúful visszaesett támogatottságuk, az még mindig igen magas országos szinten.

Dél-Olaszországban talán még tovább is tudnak erősíteni. Ezért bár igen abszurdan hangzik, de valóban fennáll a veszélye Olaszországban annak, hogy létrejöhet az öt csillagosok álma, az “Alapjövedelem Minisztérium”. Holott az inkább csak újabb politikai “háborút” indítana el az ország déli és északi fele között, mivel azt csupán az északi tartományokban megtermelt jövedelmekből lehetne biztosítani, és még azt is csak rövid ideig.

De ez nem nagyon érdekli az öt csillagosokat, akiknek igazi vezetője valójában még továbbra is az alapítójuk, a humorista Beppe Grillo a háttérből. És számára az alapjövedelem fedezete nem kérdéses, szerinte az meglesz. Végül is nem a közgazdasági tudományáért kedvelik őt a hívei….

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/ecco-lofferta-maio-rinuncia-premiership-vuole-fare-ministro-1522962.html

http://www.lastampa.it/2018/05/06/italia/di-maio-rilancia-il-patto-con-la-lega-pronto-a-sacrificare-la-premiership-8YL4YngJjX5d4SHvPfQ7LO/pagina.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/luigi-scugnizzo-inesperto-che-ha-gi-scontentato-tutti-1523118.html

http://www.repubblica.it/economia/2018/03/07/news/reddito_cittadinanza_che_cos_e_e_come_funziona_proposta_m5s-190670785/

http://www.beppegrillo.it/reddito-di-cittadinanza-contro-la-poverta-e-la-mafia/

http://www.ilgiornale.it/news/politica/follia-reddito-cittadinanza-m5s-lavoro-solo-se-piace-ed-1503314.html

http://roma.corriere.it/notizie/cronaca/17_maggio_23/adesso-tocca-carabinieri-cacciare-topi-6d41

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre