Nonszensz helyzet, egy párt sem szavaz bizalmat az olasz szakértői kormánynak

Hatalmasat bukott még a megalakulása előtt a pénzügyi elites szakértői kormány Olaszországban. Szinte nulla százalékos parlamenti támogatottsággal jöhetne csak létre.

Nagy örömmel fogadta két nappal ezelőtt Brüsszel, Berlin és Macron is, hogy az olasz köztársasági elnök végül megakadályozta a populista politikai erők, a Liga és az 5 csillag Mozgalom kormányra lépését. Sergio Mattarella, miután alkotmányos szempontból is aggályos módon elutasította az euró kritikus pénzügyminiszter-jelöltjük, az IMF-nél nagy karriert befutott Carlo Cottarelli bízta meg szakértő kormány alakításával.



A képen: Carlo Cottarelli

Az ünneplés azonban nem tartott sokáig, mivel az olasz pártok sorra jelezték, hogy nem szavaznak bizalmat Cottarelli kormányának. Így az azt kockáztatja, hogy akár még egyetlen támogatója sem lenne az olasz parlamentben. Jelenleg még próbálja eltitkolni az elit ezt a hatalmas politikai malőrt azzal az ürüggyel, hogy a miniszterelnök-jelöltjük arra vár, hogy talán mégiscsak létrejön egy politikai kormány. De utóbbira valójában nem túl sok az esély.

A Liga továbbra is ragaszkodik ugyanis az államfő által visszautasított Paolo Savona személyéhez az olasz pénzügyek élén, és nem hajlandóak további tárgyalásokra, miután Mattarella számos miniszterjelöltet kirostált már előtte is. Ezt folyton azzal indokolta, hogy azok nem felelnének meg Berlinnek, Párizsnak és Brüsszelnek.

Valójában Cottarelli egy teljesen az IMF-nek megfelelő pénzügyi politikát képviselne a kormányzása során. Pl. adónövelést akar, míg az 5 Csillag Mozgalom és a Liga többi jobboldali párttal egyetemben  adócsökkentést. Ezáltal élénkítenék a gazdaságot, és az abból befolyó adójövedelmekből csökkentenék az államadósságot. Gyakorlatilag egy a magyarországihoz hasonló gazdasági fordulatot szeretnének megvalósítani, és ez nem tetszik az elitnek.

De csúfosan megbuktak már a “kormányuk” létrejötte előtt, és már csak valami igen kemény diktatúrával tudnának érvényt szerezni az akaratuknak Olaszországban. Bár talán még reménykedhetnek abban, hogy egy új választás esetén, demokratikus úton is megvalósíthatják elképzeléseiket, de erre valójában nincs sok esély. Különös módon az utóbbi húzásuk miatt sem, mivel teljesen reflektorfénybe kerültek a szándékaik és módszereik.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre