A "bevándorlásellenes" 5 csillagosoknak Orbán Viktor Európa szégyene

Széles körben elterjedt még a jobboldali magyar sajtóban is az, hogy az olasz 5 Csillag Mozgalom bevándorlásellenes. Régebben ez még talán valóban az is volt, de újabban már egyáltalán nem az. Sőt a magyar választások kapcsán a hivatalos blogjukban az Európai Parlament öt csillagos alelnöke egyenesen  “szégyenteljes szögesdrótról” beszél a magyar határvédelem kapcsán, és plurális és nyitott Európa szükségességéről.

Nap mint nap olvasni a magyar jobboldali sajtóban azt, hogy a humorista Beppe Grillo által alapított olasz párt ellenzi a bevándorlást. Ez még valamikor igaz is lehetett, de már 2015-ben is összetűzésbe került velük Matteo Salvini Liga (akkor még Északi Liga) vezetője, mivel azt rótták fel neki az öt csillagosok, hogy az EP-ben a 40 ezer fős kötelező áttelepítési kvóta ellen szavaztak a ligások. Salvini azzal verte vissza a támadásuk, hogy semmi értelme annak, ha közben meg százezrek érkeznek Európába. Valamint már akkor azt vetette a szemükre, hogy csak szóban bevándorlásellenesek, mert a gyakorlatban, úgy az olasz, mint az európai parlamentben sorra szavazzák meg a migrációt támogató törvényeket.


A képen: Matteo Salvini és Beppe Grillo

Ezenkívül a Silvio Berlusconi médiacsoportjához tartozó Il Giornale.it több írást is megjelentetett az utóbbi hónapokban arról, hogy hogyan került az 5 Csillag Mozgalom bevándorlási politikája
fokozatosan Soros György befolyása alá. Még a magyar Demokrata.hu hírportálon is megjelent idén januárban egy ilyen értelmű cikk Lovas István tollából, amelyben egyenesen arra világít rá, hogy az 5 Csillag Mozgalom bevándorlási programját egy olaszországi Soros-szervezet jogászai írták. De valahogy ez is elkerülte a jobboldali újságírók és médiumok zömének a figyelmét. Így a napokban újból több jobboldali hírportálon is megjelent jórészt az MTI római tudósítójának köszönhetően a "bevándorlásellenes 5 Csillag Mozgalom" toposz a párt újabb infantilis húzása kapcsán, hogy azonnal új választásokat akarnak.



A képen: Soros Gyögy

Pedig az 5 csillagosoknak ez a "titkos" arculatváltása azonnal mindent érthetővé tesz a jelenlegi kormányalakítási huzavonát illetően. Azonnal érthetővé válik, hogy miért is nem akarnak közös kormányzást a teljes jobboldali koalícióval, csak a Ligával. Őket egyedül könnyen bedarálnák, és ezzel a teljes jobboldalt is tönkretennék, amely kiválóan kormányoz együtt több észak-olasz tartományban is. Valamint segít azt is megérteni, hogy miután nem sikerült szétverniük a jobboldali koalíciót, miért is akartak annyira együtt kormányozni a baloldali Demokrata Párttal, míg Renzi azt meg nem torpedózta. Bár arra még mindig lehet minimális esély, ha elég Pd-s parlamenti képviselő áll át az oldalukra.

Akinek pedig még ezután is kétségei vannak, és ragaszkodik ahhoz, hogy az öt csillagosok migrációellenes jobboldali jó haverok, azoknak ajánlom figyelmébe a blogjuk egy április 10-ei bejegyzését. Ezen a napon az Il Messaggero olasz lapnak azt az interjúját tették fel oldalukra, amely az európai parlamenti alelnökükkel készült a magyarországi választások eredményéről. Ebben Orbán Viktort csak lazán Európa szégyenének nevezi, és azt fájlalja, hogy sokan nemi ismerik fel azt a veszélyt, ami ő jelent igazából.

Orbán Viktor politikája rendkívül rövidlátó és Európa-ellenesnek tekinti, míg ők egy pluralista és nyitott Európában hisznek. Továbbá Fabio Massimo Castaldo szerint Magyarországon sok esetben megsértették az alapvető emberi jogokat, és emiatt eljárást is kezdeményeztek. A magyar szögesdrót a határon pedig szégyenteljes az öt csillagos politikusnak, és az csupán az európai migrációs politika bukását mutatja. Majd hitet tesz a kötelező és folyamatos elosztási kvóta mellett és az NGO-k szerepvállalása mellett. Castaldo ugyanakkor egy szót sem ejt az olasz határok védelméről, amely igazából már annyira nem is meglepő a magyar határkerítés ilyetén durva pocskondiázása után.

Azonban van egy jó hír azoknak is, akik még ezek után is ragaszkodnak ahhoz, hogy ő egy bevándorlásellenes politikai formáció tagja, ugyanis beleszőtt mondandójába egy azokra jellemző motívumot is. “A problémákat a gyökereinél kell megoldani.”

Fabio Massimo Castaldo fenti szövege igazából mintapéldája az öt csillagosok kétszínű és becsapós retorikájátnak, amely még egy álláspontját nyíltan és egyenesen felvállaló baloldali pártnál is veszélyesebbé teszi őket valójában. Így nem csoda, hogy az olasz szavazók is tömegesen vették be a hitegetéseiket. Azonban az elmúlt hetekben tanúsított politikai szereplésük után már egy részük kezd tisztán látni az ügyükben, ezért is eshetett vissza nagyon rövid idő alatt a támogatottságuk a most vasárnapi Friuli-Venezia-Giulia tartományi politikai választásokon a mácius 4-ei országoshoz képest

Dél-Olaszországban az elemzők szerint viszont még továbbra is nagyon erősek lehetnek, mivel ott nagyon magas a munkanélküliség, így továbbra is sok választót tudnak még talán megnyerni maguknak az állampolgári jogon járó alapjövedelem ígéretével. Habár lehet, hogy már ott sem hiszik el nekik még ezt sem.

Forrás:

https://www.ilblogdellestelle.it/2018/04/in_ungheria_vince_lipocrisia_europea.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/migranti-scontro-grillo-salvini-leader-lega-attacca-m5s-e-pd-1172726.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/quei-legami-casaleggio-e-soros-che-i-grillini-bollano-fake-1501992.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre