Tunéziai-olasz terrorista kapcsolatok

Egyre jobban megdől az a nézet, hogy nem jönnek a migránshajókon dzsihadisták Európába . A napokban Tunéziában tartóztattak le egy embert terrorizmus miatt, aki Anis Amri, a berlini 2016-os karácsonyi vásári merénylő hálózatával volt kapcsolatban. Amri is egy hajón érkezett Tunéziából Lampedusa szigetére, valamint egy olaszországi terrorista sejtről derült ki a múlt héten, hogy ők szervezik az embercsempészetet is az észak-afrikai országból.

Múlt csütörtökön, március 29-én reggel 5 férfit, egy palesztinait és 4 tunéziait, tartóztattak le az olasz hatóságok terrorizmus miatt Rómában és hozzá közeli Latinában a Mozaik elnevezésű művelet keretében. Embercsempészettel, okmányok hamisításával és terrorizmus támogatásával vádolják őket.

Többek között merényletet terveztek a római metróban, valamint egyikőjük saját maga látta el Amrit hamis papírokkal, hogy el tudjon menekülni a 2016-os merénylet után Európából. A római terrorista sejtre a berlini merénylő telefonjának a tanulmányozása után bukkantak rá. Köztük is kölünösen veszélyesnek ítélte meg a letartóztatásokat elrendelő vizsgálóbíró Abdel Salem Napulsit, aki az internet segítségével saját magát képezte ki fegyverek és furgonok merényletekre való felhasználásra.


A képen: Anis Amri a tunézia berlini 2016-os karácsonyi vásáros merénylő

A sejtről a nyomozások során ki derült az is, hogy aktívan részt vettek a tagjai tunéziaiak Olaszországba csempészésén is. A csempészhajóutak szervezésében is aktív szerepet vállaltak, valamint hamis okmányokkal látták el a Tunéziából érkező illegális migránsokat. Mivel Anis Amri is kapcsolatban volt velük, ezért az ő hálózataként híresültek el az olasz sajtóban. Néhány napja Tunéziában is letartóztattak egy egy embert, akiről azt gyanítják, hogy ehhez a hálózathoz tartozik.

A fentiek fényében teljesen megdőlni látszik az elmélet, amelyet több olasz biztonsági szakértő is képvisel, hogy a hajókon nem jöttek és nem jönnek dzsihadista harcosok, mert az az út túl kockázatos nekik. Eddig sem nagyon lehetett azt megérteni, hogy hogyan gondolhatják azt még olyan komoly szakemberek is mint pl. Marco Minniti az olasz belügyminiszter, mivel Tunéziából Olaszországba csempészhajón eljutni éppenséggel pont annyira veszélyes, mint halászhajókkal halászni a térségben.

A mostani tunéziai letartóztatás azonban világos bizonyíték arra, hogy kiterjedt nemzetközi hálózatokról van szó, és egyáltalán nem biztos, hogy ezek a személyek csupán Olaszországban radikalizálódnak, hanem sokkal inkább már iszlamistaként érkeznek meg Európába. Az utóbbi időben már Marco Minniti is többször elmondta, hogy ma már ő is lehetségesnek tartja az Iszlám Állam közel-keleti veresége után, hogy a menekülő harcosok az illegális migránsok közé keveredve a hajókon jöjjenek.

Források:

http://www.ilpopulista.it/news/4-Aprile-2018/24996/arrestato-in-tunisia-un-terrorista-che-era-collegato-alla-rete-del-jihadista-anis-amri.html

http://roma.corriere.it/notizie/cronaca/18_marzo_29/roma-terrorismo-rete-amri-italia-5-arresti-latina-capitale-ae2f6b20-3310-11e8-8d05-67d9ee233e6b.shtml

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/rete-italiana-anis-amri-5-arresti-roma-e-latina-1510281.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/rischio-attentati-altissimo-terroristi-nascosti-i-migranti-1511168.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre