Az 5 csillagos kiabálós Fico "bűnözőkkel" készül kormányt alakítani


Az olasz politika az utóbbi években már hihetetlen mélységeket élt meg, és azt lehetett hinni, hogy nincs még lejjebb, de sajnos van. Tegnap az olasz köztársasági elnök az 5 csillagos Roberto Ficonak adott mandátumot arra, hogy győzze meg a Renzi-féle baloldali pártot arról, hogy lépjenek velük kormányra. Fico ennek nagyon örült, holott az elmúlt hónapokban még kiabálva nevezte őket az olasz parlamentben “bűnözőknek”, és az “ország első számú veszélyének.” Remény azért még van. Molise-ben a vasárnapi helyi regionális választásokon 50 nap alatt 13 %-ot vesztett a támogatottságából a kalandor 5 Csillag Mozgalom, és a jobbközép nyert.

Az március 4-ei olasz parlamenti választások után patthelyzet alakult ki az olasz politikában. A jobboldali koalíció nem 37 %-ot ért el, az 5 Csillag Mozgalom 33 %-ot, a korábban kormányzó baloldali Demokrata Párt vezette balközép szövetség 23%-ot, és az ultrabalos Liberi és Uguali (Szabadok és Egyenlőek) pedig 3 %-os eredményt.

Már a fenti adatok is azt mutatták, hogy habár a jobbközép nagyon megerősödött különös módon a Matteo Salvini vezette Ligának köszönhetően, de az olasz társadalom még így is nagyon balra húz. Miközben az Öt Csillag Mozgalmat korábban még elit-, rendszer és bevándorlásellenesnek határozta meg magát, rengeteg arra utaló jel volt már az elmúlt évben, hogy ez már egyre inkább nem igaz az esetükben.

Így nem volt meglepő hogy az elmúlt hetekben a jobbközép koalícióval való kormány alakítási tárgyalások során megvétózták nemcsak a Berlusconi vezette Forza Italiát (Hajrá Olaszország), hanem az Olaszország Testvérei (Fratelli di Italia) pártot is. Azt hangoztatták, hogy csupán a Ligával hajlandók együtt kormányt alakítani, de az valójában a jobbközép teljes szétverése lett volna, holott ők nagyon jól kormányoznak együtt több olasz tartományban is már évek óta. Matteo Salvini világossá is tette a számukra, hogy nem rúgja fel miattuk ezt az együttműködést, és csak az egész jobbközéppel együtt hajlandó velük együtt kormányozni. Salvini kerek perec kijelentette azt is, hogy az öt csillag vezette városok, Róma, Torino és Livorno, rossz állapotban vannak az irányításuk miatt.


A képen: középen szakállal Roberto Fico biztonsági őrök hadától kísérve

A jobbközép és az 5 Csillag Mozgalom eredményt nem hozó több hetes egyeztetései után az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella végül tegnap az öt csillagos Roberto Ficot, az új olasz képviselőház elnökét, bízta meg azzal, hogy próbáljon meg a Renzi pártjával kormányt alakítani. Ennek nagyon örült a mozgalom egész vezetése.

Ez újból csak azt bizonyítja, hogy nagyon veszélyes politikai kalandorok vezetik az Olaszország jelenleg legnagyobb pártját, akiknek a szava egy fabatkát sem ér, és valójában nem lehet tudni, hogy milyen erők szolgálatában is állnak ők. Eddig már szinte mindenben megváltoztatták az álláspontjukat, az eurótól, az EU-tól, a bevándorlás kezelésétől kezdve egészen külpolitikai nézeteikig, és most pedig Fico azzal a párttal tárgyal közös kormány alakításáról akiket korábban üvöltözve nevezett “bűnözőknek”, “az ország első számú veszélyeinek”, “etikailag és morálisan irányt vesztettnek”, “bűnösnek”.

Az már mindehhez csak hab a tortán, hogy Roberto Fico, nagy “természetvédőként” folyton előadja a “gyalog megy mindenhova showt”, amikor szem előtt van. Egyébként meg hatalmas összegeket költött taxira már az előző parlamenti ciklusban is képviselőként. Nem is beszélve arról hogy ez a “hobbija” miatt biztonsági őrök hada kíséri őt útján az utóbbi időben, amióta a olasz képviselőház elnökévé választották meg néhány hete. Az egyébként is szélsőségesen baloldali ortodox Fico így aztán valójában valami hatalmas diktátorként tűnik fel le a színen időről időre Róma utcáin.

Az 5 Csillag Mozgalomba sok jobboldali is átállt az elmúlt években, mivel a párt próbálta egyesíteni baloldali témákat jobboldaliakkal. Ennek is tudható be a márciusi nagyon jó választási eredményük. Az elmúlt hetekben azonban sok tagjuk és választójuk jelezte, hogy nem ért egyet az új irányvonalakkal, és minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy vasárnap csúfos vereséget szenvedtek Molise tartományban a választásokon.

Néhány hét alatt a támogatottságuk 44,8 %-ról visszaesett 31,5 %-ra, így a jobbközép erők átvették tőlük a régió kormányzását. Ez reményt adhat arra, hogy végre az olasz választók is felismerik az 5 Csillag Mozgalom hazudozásait, átvágásait és megbízhatatlanságát.

Talán egy komikusnak még sem kellene politikai mozgalmat alapítani, ahogy ezt Beppe Grillo tette, mert az maga is csak egy viccé válik, amely bár szórakoztató lehet a színpadon, de végtelenül veszélyes a való világban.

Források:

http://tv.liberoquotidiano.it/video/politica/13331971/roberto-fico-quando-diceva-pd-pericolo-numero-uno-del-paese.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/maio-tonfo-5-stelle-ha-perso-133-50-giorni-1518820.html

http://www.ilsole24ore.com/speciali/2018/elezioni/risultati/politiche/static/italia.shtml?refresh_ce=1

http://www.ilgiornale.it/news/politica/maio-firmo-patto-solo-salvini-1517324.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/laltol-salvini-pd-m5s-presa-giro-passeggeremo-roma-1518827.html

https://www.huffingtonpost.it/2018/03/27/roberto-fico-sullautobus-ma-nel-2017-lo-aveva-preso-15-volte_a_23396162/

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/critica-roberto-fico-giro-scorta-prenda-lauto-blu-e-basta-1518975.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre