Az 5 Csillag Mozgalom újabb politikai kalandorsága

Teljes a káosz az olasz politikában, amely nagyrészt az 5 Csillag Mozgalomnak tudható be. Egy teljesen kiszámíthatatlan és amorf politikai formációról van szó ugyanis, amely vezetői abszolút gátlástalan módon mondanak egy dolgot az egyik nap, a másik nap pedig teljesen annak az ellenkezőjét. A háttérben azonban az látszik felsejleni, hogy valóban a rendszer- és elitellenes erőket csatornázták be a mozgalomba, hogy így vegyék el a cselekvőképességüket.

A héten az 5 Csillag Mozgalom újabb politikai pálfordulására derült fény. Korábban már véleményt változtattak a vezetői az euró és bevándorlás kapcsán, most pedig a külpolitikai irányultságuk vett 180 fokos fordulatot.



A képen: az 5 Csillag Mozgalom logója

Tavaly április 17-én szavaztatták meg a tagjaikat a mozgalom külpolitikai programjáról a Rousseau elnevezésű internetes oldalukon. Ebben antiatlantista álláspontot fogalmaztak meg arról beszélve, hogy teljesen újra kell gondolni a NATO-t, az USA olaszországi katonai bázisaitól kezdve. Az öt csillagos képviselő Manlio De Stefano azt így összegezte:

“A NATO az életekkel játszik. Az 5 Csillag Mozgalom már a kezdetektől ellene van ennek a mocskos feszültségkeltő stratégiának, és az követeli hogy tárgyalják újra Olaszország részvételét abban, és vessék azt alá az olaszok véleményezésének.”

A fenti állásfoglaláshoz képest azonban a héten az öt csillagosok miniszterelnök jelöltje a szíriai konfliktus kapcsán már arról beszélt, hogy ők a szövetségeseik pártján állnak (értsd NATO), és az EU-nak egységes erőt kell felmutatnia az ügyben. Luigi Di Maio szavait az olasz politikusok, a sajtó és a párt tagsága is mély megdöbbenéssel fogadta, és atlantista fordulataként azonosították azt be.



A képen: Liugi Di Maio

Az Il Foglio olasz hírportál pedig egyenesen arra mutatott rá, hogy az 5 Csillag Mozgalom politikai programját kifejtő PDF-eket valaki kicserélte a választások után néhány nappal március 7-én. Így az “új program” a tagság által elfogadotthoz képest azzal homlokegyenest ellenkezőt mond ki sok tekintetben, különösen a külpolitikai területén. Ezt maga a párt tagadta, de Di Maio nyilatkozata után az nem tűnik lehetetlennek. A pálfordulást pedig éppen ő maga képviseli a legmarkánsabban, hiszen az USA tavalyi támadását Szíria ellen még teljes mértékben elítélte.

A párt ezen politikai fordulata miatt több 5 csillagos is beszólt a vezetésnek az azt tudató blog bejegyzéséhez fűzött hozzászólásiban:

“Fiúk, ti aztán jól adjátok elő, mi történt? A külpolitikában is azt fogjuk tenni, mint az összes többi eddigi kormány? Hazugságok által igazolt háborúk? Miért is nem lehetséges egy politikai fordulat?”

“Választóként nem éreztem más pártok vagy a PD-hez és az FI-hez hasonló mozgalmak szükségességét, amelyek tönkretették az országot. Ezért szavaztam a Mozgalomra, amely sajnos kezdi ugyanazokat állásfoglalásokat magára ölteni, mint a fent említett pártok. Annak igazából nem amiatt kellene aggódnia, hogy mérsékelt álláspontot foglaljon el, hanem amiatt, hogy megtartsa azokat irányokat, amelyeket az elmúlt 10 évben kinyilvánított, és amelyekkel elnyerte a választók bizalmát. De jó legalább tudni. Ez azonban azt jelenti, hogy a következő választás azokat fogja jutalmazni, akik koherenciát mutatnak…”

“Nem is kis mértékben döbbentem meg és aggódom. Atlantistává, européerré és neokonná váltatok, vagy legalábbis akként akarjátok elfogadtatni magatokat a gazdáknál, hogy aztán majd teljesen az ellenkezőjét tegyétek? Szeretném tudni azt, hogy hogyan is gondoljátok igazából.”

A öt csillagosok külpolitikai pálfordulása azonban nemcsak a tagság és szavazóik egy jó részét kavarta fel, hanem a baloldali Demokrata Párt (Partito Demokrata, Pd) több vezető politikusát is elképesztette, és komolyan kétségbe vonták a politikai megbízhatóságukat. Ez utóbbi azért is lehet nagyon fontos, mert az 5 Csillag Mozgalom vezetői most éppen velük akarnak kormányt alakítani.

Ez politikai húzás azonban azért is igen furcsa és ellentmondásos az öt csillagosok részéről, mert folyton arról beszélnek, hogy változást akarnak, és ezért nem fogadják el Berlusconi pártját (Forza Italia, FI), mert az a múlt, és miattuk válságba került az ország. De ugyanakkor az utolsó néhány évben kormányzó Renzi pártja az megfelel nekik. Vagyis az nem a múlt, és az nem ellenes azzal, amit ők meg akarnak változtatni, és az jót hozott Olaszországnak...



A képen: Beppe Grillo, a mozgalom alapítója, /Felirat: “Akarlak téged a mozgalomba”/

Valójában az ember az 5 Csillag Mozgalom politikai lépései esetében gyakran már azt sem tudja, hogy az az alapító humorista Beppe Grillo egyik új vicce, vagy maga a valóság. Így talán mégsem kellene a politikai döntéseket az olaszoknak az udvari bohóc csapatára bízni a király helyett képletesen mondva. Vagy ez a mozgalom éppen a háttérből rejtve irányító király olaszországi viccgárdája? Ki tudja. De mindenképpen nagyon veszélyes össze-vissza beszélő politikai alakulatról van szó, akiknek nem véletlen rója fel Berlusconi azt, hogy életükben még semmi komolyat és hasznosat nem tettek.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/e-contesta-anche-base-nato-non-era-criminale-1515761.html

http://www.adnkronos.com/fatti/politica/2018/04/17/cambiato-programmi-votati_eGrBO6bWDKBjGXAy5JH7dL.html?refresh_ce

https://www.ilblogdellestelle.it/2018/04/lettera_del_mov.html

https://www.corriere.it/politica/18_aprile_19/toninelli-m5s-mai-berlusconi-riprenderemo-parlare-il-pd-93b0c6be-439f-11e8-8c6c-5ab8ac5380d3.shtml

http://www.ilgiornale.it/news/politica/m5s-conferma-veto-no-governo-col-cav-1516642.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/laffondo-berlusconi-sui-5stelle-mediaset-pulirebbero-i-cessi-1517696.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre