Pompeji iszlamista merényletkísérlet autóval

Olaszországban a héten keddtől kezdve mindennap tartóztattak le iszlamista migránsokat terrorizmus miatt több városban is, azonban csak tegnap derült ki egy hét eleji merénylet gyanús akció. Hétfőn egy algériai bevándorló hajtott eszement módon egy lopott autóval a Pompei Szentélyhez a menetiránnyal ellentétesen haladva. A templomnál pedig megpróbálta áttörni az előtte lévő teret védő kővirágágyásokat. A letartóztatást elrendelő bíró szerint tettének több momentuma is terrorista merényletre utal.

A 22 éves algériai Othman Jridi bedrogozva ment az általa korábban ellopott autóval Pompei legfontosabb katolikus templomához, a Szent Rózsafüzér Szűzének a Szentélyéhez a város egyik sétálóutcáján. Majd szándékosan nekiment a templom terrorista támadások elleni védelmére az út végén elhelyezett kőből készült virágágyásoknak. Ekkor kiszállt az autóból, és menekülőre fogta, a rendőröknek azonban sikerült őt elkapniuk.




A képen: a Pompei Szentély látképe

Az algériai férfi illegálisan tartózkodott Olaszországban annak ellenére, hogy már Franciaországból is kiutasították. Továbbá a hatóságokat még a tartózkodási helyét illetően is próbálta félrevezetni. A keddi bírósági tárgyaláson pedig azzal indokolta a tettét, hogy Allahhoz igyekezett vele közelebb kerülni, és a meghallgatása folyamán arab nyelven még vallási szövegeket is előadott.

Így az ügyében eljáró bíró, aki egyben a nemzetközi terrorizmus szakértője is, (több könyvet is írt az ún. külföldi harcosokról) nyomban elrendelte az előzetes letartóztatását, mivel Jridi akciójának számos eleme több európai országában is elkövetett iszlamista autós merényleteket idézi meglátása szerint. Habár ő csak lopás és a hatóságok félrevezetése miatt tudta őt elítélni, de ügyét a terrorista merényletre utaló jelek miatt továbbadta a nápolyi terrorizmusellenes állami szerveknek.

A héten keddtől kezdve elképesztő módon mindennap tartóztattak le az olasz hatóságok terrorizmus miatt iszlamistákat országszerte, valamint több városban is tartottak még további házkutatásokat is. Ilyen eddig még ott nem történt, és az még a húsvéti ünnepek ellenére is meglepő volt. A Pompeiben történt fenti eset is rávilágít azonban arra, hogy az eddig csak gyanús sejtek most miért is válhattak annyira veszélyessé a hatóságok számára, hogy több személyt is kivontak a forgalomból.

Az egész hetes terrorizmus elleni olaszországi rendőrségi akciók azonban meglepő módon nem mozgatták meg az 5 Csillag Mozgalon miniszeterelnök jelöltjének, a 32 éves Luigi Di Maionak a lelki világát. Egy szót sem ejtett azokról sem a facebook oldalán, sem az öt csillagosok blogjában, ahol más politika ügyekről pedig szinte napi rendszerességel ír. Olaszország terrorizmus általi fenyegetettsége növekedésének a hírei teljesen elsikkadtak számára a miniszterelnöki székért vívott ádáz csatájában. Sokkal fontosabb volt számára annak a bizonygatása minden fórumon, hogy miért is neki kell az országot vezetnie, mint az, hogy annak a lakóinak a biztonságával akár egy szó erejéig is foglalkozzon.

Forrás:

http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2018/03/29/algerino-contromano-a-pompei-e-allarme_a33b5fff-deb1-4f88-9cd8-1b904d3e2baa.html

http://corrieredelmezzogiorno.corriere.it/napoli/cronaca/18_marzo_28/algerino-si-lancia-un-auto-il-santuario-pompei-l-ho-fatto-nome-allah-8f6a6d04-32b4-11e8-838c-89ab153d803a.shtml

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/terrore-santuario-pompei-algerino-si-lancia-lauto-1510530.html

https://www.ilgazzettinovesuviano.com/2018/03/29/pompei-isis-attentato/

https://www.youtube.com/watch?v=XeHe5YTONfU

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre