Az öt csillagosok munka nélküli társadalma

Az olasz 5 Csillag Mozgalom alapítója és fő ideológusa, Beppe Grillo egy olyan társadalmat vizionál, amely alapja nem a munka, hanem mindenki abban alapjoga lenne születésétől halálig a jövedelem. A párt a legutóbbi olasz választásokon a jó szereplését is elsősorban az állampolgári jogon járó alapjövedelem ígéretének köszönheti.

Az 5 Csillag Mozgalom egy igen különös politikai formáció nagyon különös elképzelésekkel a világról és a politikáról. Eddig még talán el lehetett tekinteni attól, hogy megértsük, kik is ők valójában, mivel Olaszország első pártjává váltak 32 %-os eredménnyel a március 4-i olasz választásokon. Általában csak egyszerűen úgy jellemzik őket, mint rendszer ellenes, populista, euroszekptikus és bevándorlás ellenes pártot, habár mindezeknek igen gyakran adják bizonyítják a szavaikkal és tetteikkel éppen az ellenkezőjét is.


A képen: Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom alapítója

Az öt csillagosok guruja, Beppe Grillo, akit sokan az párt igazi vezetőjének is tartanak, habár inkább háttérben marad egy igen meglepő elképzeléssel állt elő a napokban. A beppegrillo.it elnevezésű blogjában március 14-én “A munka nélküli társadalom” címmel tett közé egy írást, amelyben azt fejtegeti, hogy a világ számára a valódi megoldás nem a munka, hanem éppen hogy a munkától teljesen elkülönült jövedelem, amely mindenkinek alanyi jogon kellene hogy járjon a születésétől kezdve egészen a haláláig.

Grillo ezen elgondolását Dominique Méde francia szociológus új foglalkoztatási filozófiájára alapozza. Érvelése középpontjában az áll, hogy a jelenkori technológiai társadalom a javak és szolgáltatások immár olyan szintjét képes előállítani, amelyet már nem is érdemes tovább fokozni új a munkalehetőségek teremtésével. Továbbá az ember helyét a termelésben úgyis egyre jobban átveszik a robotok, ezért is van szükség arra a fajta jövedelemre, amely mindenkinek jár munkavégzéstől függően. Ennek a fajta jövedelemnek az öt csillagos által meghirdetett jelenlegi alapjövedelem csak az előszobája, hívja fel rá a figyelmet Beppe Grillo az írásában.

A humoristából politikussá vedlett Grillo már a ‘90-es évektől teszi nevetség tárgyává a mai kapitalista rendszert, amelyben pl. azért kell egy új órát venni, mert annak úgy tervezik meg a szíját, hogy az 80 le- és felvétel után eltörjön. Valamint már régóta beszél arról, hogy kevesebb munka is elegendő a francia Latouche “boldog nemnövekedés” elmélete alapján, és pl. a húsz órás munkahét is elég lenne szerinte, és a fennmaradó időt pedig önfejlődésre lehetne fordítani. Ennek a grillói ideológia pályafutásnak egy újabb utópisztikus állomása ez a blogjában legújabban felvázolt “születési jövedelem”.

Az olasz baloldali pártok eddig még nemigen nyilatkoztak az 5 Csillag Mozgalom alapjövedelem propagandájáról, de a jobboldali politikai koalíció pártjai elutasítják azt, habár Matteo Salvini, a Liga vezetője nyitott az 5 csillagosok felé annyiban, hogy értelmezni és tanulmányozni kell az elképzeléseiket. Ezt persze már sokan úgy fogják fel mint szándéknyilatkozatot a közös kormányzásra.

Silvio Berlusconi és pártja, a Hajrá Olaszország, még a hagyományos baloldali pártoknál is veszélyesebbnek tartja az 5 Csillag Mozgalmat, és a héten egy olasz szociológus az Il Giornale.it hírportálon egy vele készült interjúban egyenesen Fidel Castrohoz hasonlította Beppe Grillot. Francesco Alberoni abban elmondta, hogy szerinte Di Miaio az öt csillagosok miniszterelnök jelöltje, valójában Grillo bábja, Gianroberto Casaleggio anarchista utópikus álmodozó segítségével építette fel a mozgalmat, akinek a fia még most is annak egy meghatározó szerelője. A szociológus szerint a párt alapítója máig is éppen olyan módszerrel irányítja a pártot, mint ahogy ezt anno Fidel Castro tette.

Bár ez utóbbi megítélést igen elfogultnak is tekinthetjük, mivel az Il Giornale.it éppen Berlusconi és a pártja sajtó orgánuma, de az 5 Csillag Mozgalom római szereplése valóban igen szánalmas. Ezt azonban egy másik jobboldali hírportál, a Secolo d’Italia szerint kommunikációs eszközökkel próbálja meg eltussolni a párt oly módon, hogy aktivistái minden olyan közösségi üzenetet, amely Róma problémáiról szól megpróbálnak ellehetetleníteni, miközben az egekig dícsérik annak öt csillagos polgármesterét, Virginai Raggit, aki 2016. júniusában vette át a város irányítását.



A képen: Római úthelyzet az öt csillagos Rómában

Rómában hatalmas problémát jelentenek a kátyúk, a migránsok és az utcákon gyakran napokig halomban álló szemét, és az annak következtében elszaporodott patkányok, és minden ígérete ellenére az öt csillagos polgármesternek ebből sajnos semmit nem sikerült megoldani mind a mai napig, sőt a helyzet csak romlott, amióta ő “város királynője”, ahogy párttársai nevezik őt.

Beppe Grillo azonban továbbra is Olaszország megváltoztatásán dolgozik, és köszöni a hozzá a blogja címére érkező sok-sok hálás és bátorító e-mailt. Ö továbbra is a bürokráciától és az állam hiányától szenvedő néppel van a dzsungellé vált világban, és minden jó lesz, mert az olaszok egy nagy álmodozó és feltaláló nemzet…

Mindenképpen mélyen megdöbbentő az, hogy a választásokon az olaszok 32 százaléka döntött ez a párt mellett. Olaszországban mindenesetre napi szinten jelennek meg írások a médiában az alapjövedelem kérdéséről, amelynek ígéretével az Öt Csillag Mozgalom gyakorlatilag megvette különösen a dél-olasz választóit.

Grillohoz a nagy álmodozása közben pedig nem igen jutnak el olyan problémák, hogy a szerinte nagyon fejlett technológáival rendelkező olasz társadalomban, amelynek minden bizonnyal Róma is része, hogyan történhetett meg az az igencsak szürreális jelenet, hogy egy parkoló autó alatt keletkezett egy olyan útbeszakadás, amelybe annak az utca felüli első része bele is fordult (lásd: fenti kép). Beppe Grillo álmaiban tán szuper autók szuper légi utakon közlekednek a “Csillagok háborúja” című film módjára.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/grillo-peggio-marx-ora-reddito-nascita-lavoro-non-va-pagato-1505383.html

http://www.beppegrillo.it/societa-senza-lavoro/

http://www.beppegrillo.it/semplicemente-grazie/

http://www.ilgiornale.it/news/politica/tajani-governo-non-credo-sar-m5s-lega-1505103.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/leghista-vero-capo-presto-dire-se-sar-anche-statista-1504361.html

http://www.secoloditalia.it/2018/03/la-raggi-regina-delle-fake-news-ecco-tutte-le-bugie-che-il-m5s-diffonde-sui-social/

http://www.secoloditalia.it/2018/03/voragine-sulla-gianicolense-una-vettura-sprofonda-nella-maxi-buca-video/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre