A Zam közösségi központ az olaszokat püfölte az önkormányzati lakások miatt

Baloldali közösségi központok aktivistái támadtak rá palesztin zászlókat lengetve Milánóban a Forza Nuova (Új Erő) standjánál az érdeklődőkre is. A jobboldali radikális olasz párt az “Önkormányzati lakások csak az olaszoknak” programja keretében gyűjtött aláírásokat.


Tegnap délután a Forza Nuova a rendőrség által engedélyezett aláírásgyűjtő akciót tartott Milánó egyik külvárosi negyedében annak érdekében, hogy csak olaszok jussanak hozzá önkormányzati lakásokhoz. Jelenleg az olaszoknak nagyon nehéz Milánóban állami lakáshoz jutni, mivel a rendszer a migránsokat részesíti előnyben. Ez nemcsak Milánóban, hanem egész Olaszországban is nagy feszültséget teremt.


Az olasz patrióták ezen kezdeményezése azonban nem tetszett a szélsőbaloldali formációknak, és mintegy 30-40 aktivistájuk rontott rá palesztin zászlókat lengetve a kezükben az aláírásgyűjtő strandra, és nemcsak a Forza Nuova embereire, hanem az érdeklődőkre és az aláírókra is rátámadtak. A szélsőbalos anarchisták, akik főként a Zam civil központ tagjaiből álltak, összeugrottak a Forza Nuova képviselőivel, akikhez erősítés is érkezett. Inzultálták, pofozták, rugdosták és ököllel ütötték egymást, amíg csak a rendőrség külön nem választotta őket. Két órán át tartott a zűrzavar, a közvetlen környéket is lezárták a rendfenntartók.




A Forza Nuova egyik aktivistája a facebook oldalán azt írta az esetről, hogy éppen a standjukat szerelték össze, amikor megérkeztek az anarchisták az aláírásgyűjtés megakadályozására. Pedig sok ember jött aláírásávál hozzájárulni a patrióták programjához, hogy csak olaszok állampolgárok kaphassanak önkormányzati lakást.


A szélsőbalos civilek központok pedig arról adtak hírt a közösségi oldalaikon, hogy a helyi antifasiszta mozgalom sikeresen akadályozta meg az előre bejelentett fasiszta és rasszista  aláírásgyűjtést. A szélsőbalosok a hatóságokat is hibáztatták, hogy egyáltalán megengedik a  jobboldali véleménynyilvánítást, és azt, hogy egy neofasiszta szervezet székházat tartson fenn a városukban. Valamint utaltak a kormányzó baloldali Demokrata Párt által szombaton megtartott antifasiszta como-i tüntetésre is, amelyen több mint tízezezren vettek részt a fasizmus legújabb szörnyű tette ellen tiltakozva.


A múlt héten a Forza Nuovához köthető Veneto-i Szkinhedek Frontja néhány aktivistája hívatlanul bement a “Como határok nélkül” migrációt pártoló gyűlésére a como-i  Szent Eufémia kolostorba, ahol néhány percen át békésen felolvasták a migráció ellenes nyiltatkozatukat, majd távoztak. Erre  válaszként szervezte a baloldal a vasárnapi antifasiszta felvonulást. A Corriera della Sera baloldali olasz lap bár elismerte, hogy ezek az egyre szaporodó újfasiszta megmozdulások, nem erőszakosak, de mégis rendkívül veszélyesnek és megfélemlítőnek ítélik meg azokat . Elismerik továbbá, hogy bár kommunisták is vannak, de azokat senki nem is veszi észre szerintük, míg a fasizmus immár a ‘30-as éveket idéző szintet kezdi elérni a migráció miatti társadalmi feszültségek és xenofóbia nyomán.




Amint a fenti eset is mutatja, az olasz baloldal körében is divat minden egyes migrációt ellenző és az olaszok érdekeit védő megnyilvánulást kapásból rasszistának és fasisztának kikiáltani. Az olasz baloldali politikusok, miközben az olasz radikális patrióták békés és ártalmatlan megmozdulásait rendszerint súlyos fasiszta agressziónak bélyegzik meg, addig a szélsőbalosok valóban erőszakos akcióit vagy elhallgatják, vagy minimalizálják, és manifesztációik kemény magjaként vetik be őket. A szélsőbalos civil központok alapjában véve a baloldali politikusok támogatásával léteznek egyáltalán, és gyakran a teljesen törvénytelen működésük ellenére is.




Matteo Salvini a Liga (korábban Északi Liga) jobbközép párt vezetője egy interjúban elmondta az antifasiszta tüntetés kapcsán, hogy szomorúsággal tölti el az, hogy a szélsőségesség ellen tüntetők között ott lebegtek a sarlós és kalapácsos zászlók is. Ha egyszer valaki már síkra száll a szélsőségek ellen, az ítélje el annak mindkét formáját, a baloldalit is.  


Források:




















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre