A Vörös Por Kollektíva a migránsok miatt támadt jobboldali egyetemisták székhelyére

Olaszországban tojásos “polgárháború” tört ki a migráció a miatt. A szélsőbalos Vörös Por Kollektíva társadalmi központja éjjel a jobboldali egyetemisták székhelyét dobálta meg tojásokkal Bolognában.  Ez nem sokkal azután történt, hogy kedden este pedig a szélsőjobbos Venetói Front Szkinhedjei szervezet néhány tagja zavarta meg a migránsokat segítő Como Határok Nélkül Hálózat egy ülését.

A migráció miatt napról napra bizarrabb dolgok történnek Olaszországban, egyre megosztottabb a társadalom, és egyre hevesebb megnyilvánulásokba torkollnak a migrációt támogató és ellenző erők közötti nézeteltérések. Az olasz baloldali és egyéb migrációt támogató szervezetek időnként eléggé komikus és kabaréba illő elemekkel is előrukkolnak ezen közben, bár kemény agressziót képviselnek valójában.

Itt van például rögtön ez a Vörös Por Kollektíva elnevezés. Ez egy bolognai baloldali, ún. társadalmi központokat magába ölelő szervezetet takar valójában, és nem egy Kádár korszakbeli kabaré számból származik. Magyarországon ez a fajta szélsőbaloldali közösségi intézmény nem igen ismert. A hazai palettából eddig talán egyedül a ligetvédő Komáromy Gergő és csapata hozott létre valami hozzá hasonló dolgot a volt városligeti BNV-s barakkok elfoglalásával, és a bennük létrehozott kommunával.   

Az olasz társadalmi központok (centri sociali) ugyanakkor már évtizedek óta az olasz közélet szerves elemei, és szinte minden nagyobb városban megtalálhatóak. Ezek jórészt szélsőbalos formációk közösségi helyei, amelyek tagjai üresen álló épületeket foglalnak, és azokban szervezik meg a közösségű életük. Gyakran anarchista elveket vallanak, és jórészt közülük kerül ki a baloldali tüntetések kemény magja, az ún. fekete blokk, amelyek rendszerint heves és veszélyes támadásokat intéznek a rendfenntartók ellen.

Bár ők önmagukra egymást és a környezetet segítő önszerveződő szociális tevékenységet folytató jótékony “kluboknak” tekintenek, azért nagyon sokak szerint inkább csak kártékony drogtanyák valójában. Jellemzőjük még, hogy hevesen védik az illegális migrációt, ahogy ez az éjjel is történt. Tojásokkal dobálták meg a bolognai egyetem jobboldali hallgatói szervezetének a székhelyét egy röplapot is hagyva nekik, amelyben tudatták velük, remélik, “átélik azt a hidegben” habár rövid ideig is, amint az ajtóról takarítják le a ráragadt  tojásdarabakot, hogy “mennyire is lenézik őket és intoleránsak velük, éppen úgy, ahogy ők is teszik ezt azokkal, akik más nézetet vallanak, mint ők”.


Ezeknek a baloldali anarchista társadalmi központoknak az akcióit aztán rendre a baloldali politikusok nemhogy elítélnék, hanem minimalizálják azokat, és inkább még jónak is tartják őket, politikailag korrektnek. Ez történt a héten is. Miközben mélyen kikeltek magukból a venetói szkinhedek tette miatt, addig a baloldali anarchista védenceik bolognai támadását nem is említik, vagy védik, hogy nem is nagy ügy. A La Repubblica lap szerint sem történt erőszakos cselekmény, mivel könnyen lemoshatóak az ajtóról  a tojások. Míg ha valamelyik jobboldali szervezet tenni ilyes, akkor napokig regélnének a szörnyű támadásról, állítja a jobboldali Il Giornale.
Továbbá azon is lazán átsiklik a Repubblica, hogy mi is volt még a szélsőbaloldali ifjak üzenetében:

“Az az olasz, aki hisz az Alkotmányban. Az az olasz, aki emlékezetében őrzi az Ellenállás eszméit. Az az olasz, aki küzd  a Haza fejlődéséért. Ki a fasisztákkal Bolognából.”  

Természetesen a haza progressziója és fejlődése alatt a baloldal mindenkor a korlátlan migráció támogatását érti, mivel számukra az annak a legfőbb záloga.

A szélsőjobbos patrióták, avagy újfasiszták, a migránsokat pátyolgató határok nélküli Comot hirdető szervezet migránsokról szóló gyűlésére trappoltak be, törtek be hivatlanul az annak helyet adó Szent Eufémia kolostorba, és szakították félbe azt a kiáltványukat felolvasva, amelyben inváziónak nevezték meg a migrációt. A rendőrség természetesen mindkét esetben eljárást indított. Bár az olasz bírók is gyakran ítélnek elfogultan a szélsőbaloldalikat kevésbé vagy egyáltalán nem elmarasztalva, de legalább a rendőrség tette a dolgát.

A venetói szkinhedeket, akiket természetesen az egész olasz fősodratú sajtó csak szimplán fasiszta csoportként, újfasisztaként nevez meg egyébként éppen az Újraalakult Kommunista Párt (Rifondaziona Communista) helyi tagozata jelentette fel, megfélemlítőnek nevezve meg a tettüket, bár a szkinhedek a nyilatkozatuk felolvasása után békében eltávoztak a helyszínről. Az olasz partizánok szervezete, az ANPI szerint is borzalmas fasiszta akció történt a migrációt támogató comói szervezet plenáris ülésén, és ezért még a belügyminiszternél is szót emeltek.

Ez a Como Határok Nélküli Hálózat elnevezés is elég bizarr valójában a történetben, mivel a városfalak már réges régen megszűntek, így eléggé nehezen értelmezhető a fogalom magára Como városára, és még Sorosnak is csak az nemzeti kezelésben lévő országhatárokkal van baja. Olaszország története persze rávilágíthat azért erre a furcsaságra, mivel ott hosszú évszázadokon át csak városállamok léteztek, és még a mai politikában és közigazgatásban is masszívan áttör ez a múlt, ahogy ez a két eset is mutatja. Meg értelmezhetjük azt végül is jelképesen is, de maga az elnevezés mindenképpen jelzi azt, hogy milyen mélyen is beépültek a nyitott társadalom eszméi az olasz társadalomba helyi szinteken is alapjaiban áthatva azt.
Források:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre