Kiakadt a facebook egy "antifasiszta" bejegyzés miatt

Egy olasz plébános annyira “antirasszista” és olaszellenes bejegyzést posztolt ki az oldalán, hogy azt már a facebook sem bírta, és törölték. A poszt és a rá adott reakciók mindenesetre jól jelzik dióhéjban az olasz társadal migráció miatti feszültségeit.

Don Massimo Biancaloni, a pistoiai Vicofaro plébánosa elvitte a strandra jutalomképpen a nigériai, gambiai, szenegáli menekülteket, mivel jól dolgoztak szakácsként és pincérként “A Ferenc barátai” elnevezésű civil szervezetnél.

Ez még önmagában nem is lenne említésre méltó, azonban az olasz pap igen különös szavakkal posztolta ki a facebook oldalán a medencében fürdőző afrikaiak fotóját:

Vicofaro - fürdőző afrikai menedékkérők.jpg
“... és ma… USZODA!!! Ők az én hazám, a rasszisták és a fasiszták pedig az ellenségeim!”

A facebook oldalára rengeteg rosszalló hozzászólás érkezett a bejegyzésére, amelynek híre Matteo Salvinihez az Északi Liga vezetőjéhez is eljutott, és ő is megosztotta azt a következő mondatokkal:

“Ez itt Massimo Biancalani az anti-ligás, anti-fasiszta pap, és azt mondanám anti-olasz is, aki Pistoiában plébános. Ez nem fake. Ez teljesen igaz. Jó fürdőzést.”

Érdekes módon ez az ügy azonban valami miatt már a facebook-nál is kiverte a biztosítékot, és törölték a bejegyzést, amin a katolikus pap igencsak meglepődött, hogy mi is lehetett a bajuk egy antirasszista poszttal. Majd gyorsan még azt is elmondta az oldalán, hogy annyira ki vannak téve a támadásoknak a menekültjei, hogy még a biciklijük gumiját is kiszúrták, annyira nagyon fasizmus van pedig.

Igazából egy apró eseménynek tűnhet ez az egész, és nem is igen érthető, hogy mi is zavarta az egészben az olasz közösségi média népét, a jobboldali politikust és a facebookot. A bejegyzésre írtakat már nem tudhatjuk meg annak a törlése miatt, de valóban furcsa, hogy a facebook miért nemcsak a keményebb hozzászólásokat távolította el, és miért is nem állt az antirasszista pap oldalára. Azért valami baja mégiscsak magával az egész bejegyzéssel lehetett.

Csak találgatni tudunk, hogy mi is lehetett valójában az indokuk, de jobban ismerve az olaszországi eseményeket a migránsokkal azonnal világossá válik, hogy az olasz pap bejegyzése egy kemény rasszista provokáció az olaszokkal szemben. Az olasz jobboldal folyamatosan arról beszél, hogy etnikai csere zajlik tulajdonképpen Olaszországban.

És a plébánosnak az az állítása, hogy ezek az afrikaiak az ő hazája a fotókkal együtt valahol máris egy eljövendő durva etnikai népirtást idéznek valahol az európai őslakosok kárára. A bejegyzésében egyetlen fehér ember látható, és alatta csupa-csupa afrikai, sehol egy másik fehér mondjuk a strandon, valahol tényleg ijesztő ez az egész, és szürreális.… Ez lenne hát a pap hazája, Olaszország  jövője?... Néhány fehér ember sok-sok afrikaival. Durva rémálom, de valójában valami ilyesféle zajlik most arrafelé.

A másik dolog, ami rögtön kiordít a katolikus papnak még ebből az igen rövid komunikációjából is, és amit szintén rendszeresen támad a jobboldali ellenzék a migrációban, hogy a migránsokat valójában rabszolgának, ingyen munkaerőnek hozzák be Európába a civil szervezetek a gazdaság harmadik szektoraként.

Szóval a plébános csupán néhány szavával és fotójával máris az olasz migrációs helyzet két igen kényes kérdésének adta totális bizonyítékát: népességcsere és újkori rabszolgaság. Nem is beszélve a harmadikról, hogy akinek ez a két előbbi nem tetszik, az máris rasszista és fasiszta ellenség.

Valamint az is rögtön nyilvánvalóvá vált a pap bejegyzéséből, hogy védencei esetében még csak véletlenül sincs szó menekültekről, ahogy az egész afrikai Európába érkező migrációban is alig, mert Nigériában, Gambiában és Szenegálban nincs háború. Nigéria északi részén bár van Boko Haram, de az abból az országból jövők is túlnyomórészt a békés területekről indulnak el a bevándorlók

Így Don Massimo Biancaloninak sikerült egyetlen rövid bejegyzésben lerántani a leplet, bár biztosan nem ez volt a szándéka, erről az egész nagy “jönnek a menekültek” átverésről, amit az olasz baloldal és a katolikus egyház bőszen hirdet.

Továbbá élesen rámutatott a migráció nagyon erős rasszizmusára is, de nem az afrikaiak ellenire, hanem az európai fehérek ellenire. Habár az, hogy magukat a menedékkérőket így rabszolgaként kezelik a védelmezőik, az is egyfajta rasszizmus. De ez éppen hogy a migránspártiak rasszizmusa a feketék ellen, és nem a migráció ellenzőié.

Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre