Volt EU-s bizottsági elnök szavára sem nyíltak meg a francia kikötők a migránsok hajói előtt

Romano Prodi a francia kikötőknek a bevándorlók hajói előtti megnyitására szólított fel, de a Marseille alpolgármester szerint ők ezt nem tehetik, mivel akkor a migránsokat is nekik kell ellátni.


A neves olasz politikus, aki 1999. és 2004 között volt az Európai Bizottság elnöke, néhány napja a tv2000 olasz csatornának adott interjújában azt sürgette, hogy Franciaország nyissa meg a kikötőit a migránsokat segítő hajók előtt, mivel éppen ők kezdeményezték annak a polgárháborúnak a kitörését, aminek a következtében elkezdődött a mostani migrációs áradat Líbiából Európába a Földközi-tengeren át.


Prodi egy nagyon különleges kijelentést is tett Kadhafival kapcsolatban az interjúban. Elmondta, hogy a volt líbiai vezető sokszor fenyegette őt azzal, hogy migránsokat küld rá Olaszországra, de mindig meg tudtak egyezni vele valahogy, mivel Kadhafi egy egységes líbiai állam tényleges feje volt.


A mostani vita alapja a két európai állam között az, hogy olasz kormány a múlt hét közepén azzal fordult Brüsszelhez, hogy találjanak sürgősen megoldást az olaszországi migrációs helyzetre, vagy kénytelenek lesznek lezárni a kikötőiket a külföldi hajók előtt, mivel a mediterrán ország elérkezett a befogadási képessége határaihoz.


Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi főbiztosa azonban arra figyelmeztetett, hogy szerződések kötelezik Olaszországot arra, hogy egyedül ő fogadja a kikötőiben a Triton és az Enavformed EU-s missziók migránsokat mentő hajóit, és nem változtathat azokon egyoldalúan, csak a többi érintett állam beleegyezésével.  


Franciország az elsők között jelezte, hogy nem fogadja sem az EU, sem az NGO-k bevándorlókat szállító hajóit a kikötőiben. Marseille alpolgármestere ezt konkrétan azzal indokolta egy televíziós műsorban, hogy ha megnyitják a kikötőjüket a migránsokat segítő humanitárius hajók előtt, akkor az azokon érkező emberek ellátásáról is gondoskodniuk is, és ők ehhez nem rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, ők nem fogadhatnak ilyen állapotban lévő bevándorlókat.


Romano Prodi azonban nyomatékosította, hogy Franciaország nem engedheti meg azt, hogy csupán Olaszországot szenvedje le a tragikus líbiai polgárháború következményeit a térségben, és reményét fejezte ki, hogy Macron francia elnök, akit nagy várakozásokkal üdvözöltek, megoldja a belső politikai problémákat a polgármestereivel.  


Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre