Róma polgármestere migrációs moratóriumot kért

Virginia Raggi az újabb migránsok érkezésének a felfüggesztését kérte a prefektúrától.

Migrációs vészhelyzet van Rómában, ezért Róma polgármestere, az öt csillagos Virginia Raggi levélben fordult a római prefektúrához, amelyben moratóriumot kért az újabb migránsok érkezése tekintetében:

"Lehetetlennek tartom, azon kívül, hogy veszélyesnek is, további befogadó intézmények elképzelését."

A polgármester asszony levelében a kérését azzal indokolta, hogy további migránsok érkezése pusztító hatással lenne Róma városára a szociális költségek szempontjából és maguknak a migránsoknak a védelme szempontjából is. Valamint kitért arra is, hogy városa már így is hatalmas migrációs nyomás alatt áll.

Raggi a levelét a római prefektusnak Paolo Basilonének címezte, de magát a belügyminisztert is megszólította benne. Olaszországban a migránsok elosztását az ország területén a belügyminisztérium irányítja a prefektúrák közreműködésével.

A polgármester utalt arra is levelében, hogy ezek a külföldről érkezett személyek nem szerepelnek valójában az állami nyilvántartásokban, nem regisztrált migránsoknak nevezve meg őket. 

A levél érdekessége, hogy egyszer sem beszél menekültekről, menedékkérőkről, hanem következetesen külföldi személyek intenzív beáramlására, nem regisztrált migránsok intenzív áradatára, erős migrációs jelenlétre, nyilvánvaló migrációs nyomásra hivatkozik a kérésében.

Valójában az olaszországi hivatalos adatok szerint az Európába a Földközi-tengeren át érkező ún. menedékkérőknek csupán 3-5 %-a jogosult menekültstátuszra, további 20-25 %-uk kaphat valamilyen kiegészítő védelmet, de 70 %-uk tisztán gazdasági bevándorló.

Raggi polgármester levelének az időzítése összefüggésben állhat a hétvégi olaszországi helyhatósági választások első fordulójával, amelynek kertében 1000 településen szavazhattak az olasz állampolgárok az önkormányzatok új vezetéséről.

Ezen a választáson Róma polgármesterének a pártja, az Öt Csillag Mozgalom csúfos vereséget szenvedett. A Beppe Grillo pártját sújtó bizalomvesztés a választók körében nagyrészt betudható annak is, hogy mást mondanak, és mást tesznek valójában.

A migráció megállítását ígérték, ezzel szemben azonban sorra szavaztak meg olyan törvényeket az öt csillagosok az olasz parlamentben és az európai parlamentben is, amely éppen hogy az illegális migráció erősödésének kedvez.

Éppen ez utóbbi politikájuknak is köszönhetően Rómában brutális közbiztonsági és közegészségügyi helyzet van kialakulóban az illegális migráció miatt. Hatalmas pénzeket kénytelenek a migránsokra költeni, miközben több helyen is a városban nagy halmokban áll szemét, a patkányok elszaporodását előidézve.

Továbbá rengeteg migráns az utcákon tanyázik és él, valamint utcákra kényszerül egyre több olasz is a szegénység miatt. Róma közparkjaiban sok helyen már a migránsok a főnökök, és a közkutakban fürdőznek, és a szabadban végzik egyéb dolgaikat is mindenfelé.

Tulajdonképpen Róma polgármesterének ez a levele az Öt Csillag Mozgalom első konkrét hivatalos fellépése az Olaszországot napról napra sújtó migrációs áradat feltartóztatására. Bizonyos szempontból ez talán fordulatot is jelenthet az olasz migrációs politikában azon túl is, hogy a vasárnapi választásokat is a migráció ellenes jobbközép előretörése jellemezte.

Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre