Migrációs vészhelyzet Olaszországban


Az olasz belügyminiszter megszakította amerikai utazását, és  sürgősen visszatért Olaszországba az elmúlt napok migrációs eseményei miatt.

Csupán az elmúlt néhány napban több mint 10.000 migránst gyűjtöttek össze a líbiai vizeknél, és szállítottak be olasz kikötőkbe az NGO-s hajók az olasz parti őrség hajóival karöltve. Sőt még a svéd parti őrség egyik hajója is arra járt "véletlenül", hogy segítsen a gumicsónakázó migránsokra vadászásban, amit ők mentésnek neveznek.

Renato Brunetta, a Hajrá Olaszország jobb-közép ellenzéki párt képviselőházi frakció vezetője, az Olaszországban érkező migránsok számának drasztikus megnövekedés miatt  felhívással fordult az olasz belügyminiszterhez, hogy zárják le az olasz kikötőket, és irányítsák a hajókat más európai kikötőkbe.

A nagy számú migráns érkezésén túl még más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy Marco Minniti váratlanul visszatért Olaszországba amerikai útját megszakítva, hogy személyen is jelen legyen a migrációs vészhelyzet kezelésének az irányításában.

A külső okokon kívül a migránsokkal kapcsolatos belső feszültség is napról napra nő Olaszországban, ugyanis egyre több olasz polgármester tagadja meg azt, hogy menedékkérőket fogadjon be a településén. Így egyre nehezebben talál helyet az újonnan érkező migránsoknak az elosztásukért felelős Belügyminisztérium.

A migránsok nagy része tulajdonképpen nem is jogosult végül a menekültstátuszra, de hosszú hónapokig, sőt a fellebbezések miatt akár évekig is Olaszországban vannak. Az eljárás alatt végig ingyen ellátást kapnak, ami több 4-6 milliárd eurós óriási teher az olasz államkasszának.

Ezenkívül az olasz állampolgárok is egyre inkább panaszkodnak amiatt, hogy nekik kell eltartani a migránsokat, akik egész nap csak tétlenül lebzselnek az olasz utcákon és tereken, miközben ők reggeltől estig dolgoznak. Továbbá a migránsok nagy problémákat okoznak a közrend területén is az olasz településeken és városnegyedekben. Habár zsebpénzt kapnak, mégis sokan közülük rendszeresen koldulnak, drogot árulnak, és a fiatal lányokat és nőket zaklatják mindenfelé a közterületeken

Az olaszok migránsok elleni növekvő tiltakozásán túl maguk a migránsok is tüntetnek és lázadnak a befogadó központokban lévő szerintük rossz körülményeik miatt. A napokban két nagy olasz befogadó központban is lázadás tört ki.

Bari befogadó központjában a rutin ellenőrzést tartó rendőrökre támadtak a migránsok, aminek következtében nyolc rendőr megsérült, valamint könnygázt is be kellett vetni. A szicíliai Catania közelében lévő Cara di Mineoban pedig, ahol jelenleg több mint 3000 ezer menedékkérő él egy volt amerikai katonai bázison, több száz migráns tüntettet a jobb ellátásért és az új szabályok ellen. Az egyik közutat is elállta egy csoportjuk, a rendőrség különleges alakulatainak kellett rendet tenni.

Azt kifogásolták, hogy nem főzhetnek többé a házakban, hanem csak a központi menzán ehetnek főtételt, illve nem üzletelhetnek többé a befogadó központ területén. Vannak olyan hangok, hogy hiányolják még az ingyen uszodai és tengerparti strandbelépőket is. Továbbá azt is fájlalják, hogy legtöbbjük nem kapja meg a menekültstátuszt…


Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre