Kiakadtak az olaszok Kyengére a Ius soli miatt

Hevesen tiltakoztak az olaszok a baloldali politikus asszony kijelentése ellen, hogy aki Olaszországban születik, az automatikusan olasz.

Tegnap az olasz Szenátusban újból napirendre tűzték az ún. "Ius soli" törvény tárgyalását, amely nagymértékben megkönnyítené azt, hogy az Olaszországban született bevándorlók megszerezzék az olasz állampolgárságot.

A törvényt a Képviselőház már egy és fél éve elfogadta, de a Szenátusban elfeküdt, mivel a jobboldali szenátorok minden lehetséges törvényes módszerrel akadályozták a szavazásra bocsátását.

A törvény életbelépésével 800 ezer bevándorló tudná azonnal rövid idő alatt megszerezni az olasz állampolgárságot, így hirtelen nagy változást idézne elő az országban, valamint akadályozná a tényleges integrációt és növelné a migrációt is szakértő szerint. A baloldalnak azonban újabb szavazókat jelentene, így vakul ragaszkodik hozzá.

Cécile Kyenge, a baloldali Demokrata Párt kongói származású politikus asszonya a twitter oldalán így üdvözölte azt, hogy a baloldali szenátorok újból a törvény mielőbbi elfogadásán buzgólkodnak:

 

"Jó napot Olaszország! Aki Olaszországban születik és/vagy nő fel, az olasz. Olaszország készen áll erre."

 

Azonban az internet népe heves tiltakozásba kezdett a kongói származású, Olaszországban élő asszony fenti szavai miatt:

 

"Bocsásson meg, de az Ön származási országában van Ius soli? Nem, magyarázza már ezt el nekem."

 

"Nem, Kongóban nem tárgyalják a Ius solit, és még csak a távoli jövőben sem gondolnak arra, hogy valaha is elfogadják. Ott fontosnak tartják az identitásuk."

 

"És Kongóban még csak szállást és ételt sem adnak annak, aki azt mondja magáról, hogy háború elől menekül."

 

"Ha egy olasz Kongóban születik, az nem kongói, de ha egy kongói Olaszországban születik, az olasz. Itt valami nem stimmel."

 

"Olaszország az egy nyelv, kultúra, történelem, haza, nem csupán születési hely."

 

 "Hiányzik a legfontosabb rész, szokás szerint. Születik, felnő és integrálódik = elfogadja az olasz törvényeket és kultúrát. Részletkérdés."




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre