Így süllyednek el a migránshajók még a líbiai vizeken


Egy óra után már fel is mondta szolgálatot a migránsokkal teli zsúfolt gumicsónak a parttól néhány mérföldre, és ezt nevezik manapság hajótörésnek. Ez pedig rendszeresen így történik.

Az Ansa olasz hírügynökség adott hírt tegnap egy újabb szerencsétlenül járt migránscsónakról a líbiai tengerészet facebook oldala bejegyzése alapján. Július 3-án reggel a líbiai parti őrség Gasr Garabulli városától 8 mérföldre északra végzett egy mentést. Reggel 7 órakor tudtak odaérni oda egy már néhány órája süllyedő migránsokkal teli gumicsónakhoz.



A képen: egy migránsokkal teli csónak a Földközi-tengeren
125 minden bizonnyal Európába igyekvő bevándorlót mentettek ki a tengerből. 6 gyerek és 28 nő is volt köztük. 6 ember életét azonban nem tudták megmenteni. A migránsok elmondása szerint éjjel 2 órakor indították el őket az embercsempészek a líbiai partról a gumicsónakon, de az 3 órakor már süllyedni is kezdett. És a migrációpártiak őket nevezik aztán hajótörötteknek...

Intenzív kommunikációs hadjárat folyik az olasz kormány ellen a földközi-tengeri NGO-k, bevándorláspárti politikusok, katolikus papok és értelmiségiek részéről, hogy ők okozzák a migránsok halálát azzal, hogy lezárták az olasz kikötőket. A fentiek fényében is azonban ez teljesen értelmetlen, hiszen nem az olasz kormány mondja az embercsempészek, hogy ilyen veszélyes módon indítsák útnak a migránsokat.

Továbbá teljesen világosan mutatja az eset azt is, hogy az NGO-s hajók is csak úgy tudják biztosítani a migránsok teljes körű kimentését, ha pontosan már éjjel tudják, hogy honnan indítják útnak a csempészek a migránscsónakot, és szinte azonnal már ott is vannak értük már a líbiai part közvetlen közelében. Ez utóbbi viszont szinte teljesen lehetetlen a bevándorlókat útnak indító embercsempészekkel való előzetes és közvetlen kommunikáció nélkül.

Ha ez nem történik meg, akkor ők is csak azt tudják tenni, mint a líbiai parti őrség, hogy a hajnali és a reggeli nap fényében észlelt bevándorló csónakok utasait mentik ki. Ez azonban már késő lehet a legjobb akarattal is.

Az elmúlt napokban több migránscsónak is felborult, illetve elsüllyedt még a líbiai vizeken, amelyek felett az olasz hatóságok egyáltalán semmi joggal nem is rendelkeznek. Több százan életüket is vesztették ezekben a különös hajótörésekben, amelyek a szó hagyományos értelmében valójában egyáltalán nem tekinthetőek annak.

Teljesen tudatosan teszik ki ugyanis veszélynek már évek óta a líbiai partokról ily módon útnak indított Európába bejutni akaró bevándorlókat ennek a technikának a kitalálói, megvalósítói és támogatói. De valójában maguknak a csónakoknak az utasai is saját magukat már akkor, amikor az embercsempészek kezére adják magukat még a származási országaikban, ahol többnyire senki nem üldözi őket, és nem is éheznek, sőt biztos megélhetésük van. Valószínűleg mindegyikőjük azt gondolja, hogy vele ez nem történik meg, pedig maga a technológia már önmagában hordozza a tragédiát

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre