NGO-k szítottak konfliktust az olaszok és a franciák között

Diplomáciai konfliktust robbantott ki egy NGO Franciaország és Olaszország között. A Rainbow4Africa szervezet néhány hónapja megszerezte magának egy olasz-francia határváros vasútállomásának azokat a helyiségeit, amelyeket addig a francia határőrök használhattak. A franciák azonban úgy értelmezték az olasz külügyminisztérium döntését, hogy azokba nekik továbbra is szabad bejárásuk van, így a pénteki nap folyamán odavittek egy drogdíler gyanús nigériait a vonatról vizelet vizsgálatra. Ez azonban nem tetszett a migránsvédőknek, és nagy balhét csináltak belőle.

Hetek óta nagyon feszült a helyzet a migránsok miatt Bardonecchián, a francia határon fekvő 3000 fős kis olasz alpesi településen. Sok afrikai bevándorló ugyanis illegálisan igyekszik eljutni Franciaországba, mert az jobban tetszik nekik, mint Olaszország. De a francia hatóságok ezt nem engedik, és sorra toloncolják őket vissza. Az olaszok viszont örömmel szabadulnának tőlük, és a határok nélküli Európát hirdető NGO-k is a migránsok pártján állnak.



Képen: Migránsok Bardonecchiában

Péntek este a Rainbow4Africa migrációt segítő nemzetközi civil szervezetnek ebben a helyzetben sikerült egy olyan diplomáciai konfliktust kirobbantani a két szomszédos ország között, amelyre eddig még soha nem volt példa. A civil szervezet egy közleményében azzal vádolta meg a francia határvédelmi hatóságot, hogy öt határőrük pénteken kora este délután jogtalan módon fegyveresen tört be abba a migráns befogadó központba, amelyet Bardonecchia állomásán ők műkődtetnek a helyi önkormányzattal közösen. Ez szerintük egy olyan humanitárius védett hely, amelyet még háborús területeken is tiszteletben tartanak. (Értsd: a francia határőrök annyira brutális tettet követtek el az NGO szerint, amelyet még a legvadabb háborúkban sem fordul elő…) Mintegy valamiféle szentélynek kijáró tisztelettel beszéltek az állomáson létesített befogadó központjukról.

A francia vasúti határőrség a Párizs-Milánó vonalon hajtott végre ellenőrzést, és egy Olaszországba igyekvő nigériai férfit gyanúsnak találtak. Olyan drogdílernek vélték, aki a testében elrejtve szállítja az anyagot, így írásbeli engedélyt kértek tőle, hogy vizelet vizsgálatot végezhessenek el rajta. Ő ehhez hozzá is járult, így a következő állomásig vártak vele, hogy annak szerét ejtsék. De az már nem francia terület volt, hanem az olaszországi Bardonecchia vasútállomása, amelynek egyes helyiségeit teljesen szabadon önállóan használhatták a francia határőrök egy 1990-es kétoldalú egyezmény alapján egészen addig, amíg azokban néhány hónappal ezelőtt nem jelent meg a Rainbow4Africa is a migránsokkal.

A fenti eset miatt most diplomáciai vita dúl Franciaország és Olaszország között, mivel a franciák úgy tartják, hogy teljesen jogosan léptek be azokba a helyiségekbe az embereik a drogos vizsgálat elvégzése céljából, ami végül is negatív lett. Az olasz külügyminisztérium szerint azonban ez jogtalan volt, mivel egyrészt ők küldtek néhány hónapja egy faxot a francia határőrségnek, hogy már nem használhatják a korábban rendelkezésükre álló helyiségeket. Másrészt pedig a Shengeni Egyezmény valójában automatikusan felül írta az 1990-es kétoldalú egyezményt , amikor Olaszország annak tagja lett.

Az Rainbow4Africa megérkezéséig azonban semmi gond nem volt a két EU-s ország határvédelmi és határmenti közös bűnüldözési gyakorlatában. Így a mostani konfliktus valójában teljes mértékben ennek a migránsokat segítő NGO machinációinak tudható be, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány által létrehozott olasz ASGI szervezet ügyvédei segítenek jogilag.

Az is igen megdöbbentő az ügyben, hogy hogyan is érte el a szóban forgó civil szervezet azt, hogy az olasz külügyminisztérium éppen azokat a helyiségeket bocsássa a rendelkezésükre a migránsok Franciaországba történő illegális átjutásának a segítésére, amelyeket korábban éppen a francia határőrök használhattak szabadon. A korlátlan migrációt pártoló NGO-nak továbbá még azt is sikerült elérnie az üggyel, hogy az olasz vezetés azt is kilátásba helyezte, hogy teljesen megszüntetnek mindenfajta határvédelmi együttműködést a franciákkal a pénteki eset miatt. Ez utóbbi igazán nagy győzelem lenne a migrációpárti erőknek az európai határok lebontásáért tett erőfeszítéseikben.

Politikai szinten is hatalmas port kavart fel az ügy, és minden olasz politikai párt elítélte a franciák tettét, Olaszország szuverenitása megsértésének tekintve azt. Furcsa módon az azonban egyelőre még egyetlen az ügyben megszólaló olasz politikust sem zavart, hogy maga a konfliktust kirobbantó NGO hogyan is sérti meg az országuk szuverenitását. Ez persze betudható annak is, hogy a politikusok nyilatkozatai idején, még csupán viszonylag kevés információ állt rendelkezésre az esettel kapcsolatban , így az ünnepek után még sokban változhat a hozzáállásuk.

Az első állásfoglalások a francia fenti határőrök tettét illetően azonban mindenképpen összhangban vannak azzal az általános olasz politikai tendenciával, hogy a migránsokat át kell passzolni más országoknak. Ahhoz szoktak ugyanis hozzá egészen 2015. nyaráig, hogy a baloldali olasz kormányok által Európába százezresével beengedett illegális bevándorlók szinte sorra mind tovább is álltak tőlük más EU-s még gazdagabb országokba.

Ezt a folyamatot azonban leállította Svájc, Ausztria és Franciaország is szigorú határellenőrzést bevezetve, így azóta a migránsok nagyrészt Olaszországban rekednek saját maguk és az olaszok akarata ellenére is. Ezért is jöhetett létre ez a különös “titkos” együttműködés az Rainbow4Africa és az olasz külügyminisztérium között, hogy végül legalább az NGO segítségével át tudják nyomni a franciáknak a migránsokat az immár 2 és fél éve tartó tartó “határzár” ellenére is.

Az olasz politikai pártoknak a következő napokban mindenesetre teljesen új kihívásra kell választ adniuk. El kell dönteniük, hogy egy tömeges migrációt segítő NGO mellé állnak-e továbbra is a franciák ellenében, vagy megértik azt, hogy a szuverenitásukat elsősorban maga az fenyegeti, aki védelmére keltek első felszínes hevületükben.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/agenti-armati-bardonecchia-lira-farnesina-su-parigi-1511166.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bardonecchia

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/blitz-dei-gendarmi-francesi-bardonecchia-e-scoppia-bufera-1511051.html

http://www.ilgiornale.it/video/cronache/blitz-polizia-francese-centro-migranti-bardonecchia-denuncia-1511122.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/tensione-italia-e-francia-blitz-bardonecchia-1511136.html

http://www.askanews.it/esteri/2018/03/31/su-bardonecchia-la-farnesina-non-%C3%A8-daccordo-con-la-francia-top10_20180331_193425/

http://www.secoloditalia.it/2018/03/invasione-di-bardonecchia-la-francia-non-si-scusa-ma-vuole-chiarire/

https://www.facebook.com/Rainbow4Africa/

http://torino.repubblica.it/cronaca/2018/03/15/news/migranti_a_bardonecchia_pattuglie_miste_di_polizia_e_gendarmerie_per_controllare_i_confini-191396537/

https://www.asgi.it/ingresso-soggiorno/bardonecchia-francia-violazioni-parere-asgi/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre