Elfoglaltak egy templomot a migránsok az aktivistákkal a francia-olasz határon

Sok migránsnak Olaszország sem elég jó, és mindenáron Franciaországba akarnak menni. A francia hatóságok azonban nem engedik be az országukba az illegális bevándorlókat. Ennek ellenére ők folyton próbálkoznak az átjutással oda a határok eltörléséért harcoló aktivisták támogatásával. Így egyre feszültebb a helyzet az Alpokban az olasz-francia határon. Nemrégen még egy templomot is elfoglaltak egy kis olasz alpesi határfaluban átmeneti táborhelynek.

A “Torino Today” hírportál szerint március 24-én foglalták el a francia határőrök által visszaküldött migránsok az őket segítő aktivistákkal a 224 lakosú kis olasz falu, Claviére templomát. A “Briser les frontieres” nevű szervezet aktivistái minden engedély nélkül egy mini befogadó központot kezdtek el abban működtetni az Olaszországból Franciaországba igyekvő illegális bevándorlóknak.


A képen: Claviére plébániája

Így már virágvasárnap a templomba igyekvő lakosokat és turistákat ők fogadták a templom előtti kis téren, ahol reggelivel kínálták a helyieket, és elmondták nekik, hogy miért is foglalták el azt. A délelőtt folyamán sok segítség érkezett a határ mindkét oldaláról takarók, élelem, ruhák és minden más egyéb olyan formájában, amire szükségük lehet a migránsoknak. A foglalást egy molinó is hirdeti a következő szöveggel:

“Jézus nevében elfoglalt templom minden határ ellen. Szabad mozgást mindenkinek. ”


A képen: a templom elfoglalását hirdető molinó

A templom elfoglalásnak azonban egyáltalán nem örült annak a plébánosa, Don Angelo Bettoni, és a héten egyik este egy seprűvel verte le a foglalást hirdető feliratot, azonban azt rögtön vissza is függesztették az aktivisták. Don Angelo a “Libero” olasz lapnak azt is elmondta, hogy senki nem kérte ki az ő engedélyét arra, hogy bemehessen a plébánia területére. Ha ezt megtették volna, még talán ő még sokkal jobb ellátást is biztosított volna a számukra, mint amit most kapnak. Így azonban teljesen illegálisan vannak ott a migránsok, és azt reméli, hogy a hatóságok mihamarabb kilakoltatják őket onnan.

A migránsokat segítő egyik olasz aktivista a “Repubblica” lapnak azt nyilatkozta, hogy itt nem csupán egy puszta segítésről van szó, hanem ők a kizsákmányolástól védik ezeket a szegény embereket. Ő azért is ment oda, hogy közreműködjön az európai határok lebontásában. “A tettünk politikai. Ez nem egy vészhelyzet, hanem a mindennapok normalitása. Mindenkinek joga van arra, hogy maga válassza meg az élete helyét minden intézményes eljárás nélkül.”

A Maliból érkező Jakob szerint az olaszok nagyon kedvesek, de teljesen hasztalan lenne neki ott maradnia. Franciaországban van munka, így addig próbálkozik, amíg át nem tud jutni egy éjszaka a határon az erdőkön át. Egy aktivista elmondása szerint azonban a francia határőrök kutyákkal és gumibottokkal küldik őket vissza, és ki tudja, hogy végül mennyien vesznek is oda közülük a nagy téli hidegben.

Ki tudja, hogy a határok megszüntetésért küzdő aktivisták közreműködés nélkül is ezt tennék-e a migránsok. De az őket ily módon segítő szervezetek mindenképpen bűnrészesek abban, ha életüket vesztik a Szaharában, a Földközi-tengeren vagy az Alpokban az illegális határátlépések során. Így ez az egész tulajdonképpen olyan egy kicsit, mintha maguk a “no borders” NGO-k mintegy “katonaként” használnák fel a migránsokat a nemzeti határokat védő hatóságok ellenében.

Továbbá az ilyen akciókkal egyre több helyen hoznak létre veszélyes, a calais-i táborhoz hasonló gócpontokat Európában. Többek között ez utóbbi ellen is emelték fel szavukat az Olaszország Testvérei olasz jobboldali párt politikusai a claviérei-i templomfoglalás kapcsán.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/migrati-occupano-chiesa-gelo-prete-scopa-ne-toglie-drappo-1509487.html

http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2018/03/27/nella-chiesa-al-gelo-occupata-dai-migranti-il-parroco-via-da-qui21.html

http://www.torinotoday.it/politica/migranti-chiesa-claviere.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Claviere

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre