Egy "újolasz" késes dzsihádot szervezett országszerte

Tegnap délen Foggiában, ma pedig északon Torinóban tartóztattak le olaszországi terroristát. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint még soha nem volt ilyen erős a dzsihád az országában. Ferenc pápa azonban az álkeresztények és a maffiózó keresztények miatt aggódik.

Az olasz rendőrség különleges műveleti osztálya ma hajnalban tartóztatta le a marokkói származású 23 éves Halili Elmahdit, aki gázolós terrortámadásra készült, és magányos farkasokat toborzott. Már 2015. óta ismert volt az olasz hatóságok előtt a radikalizálódása, és az ügyész szerint már nem nem lehetett tovább halogatni az őrizetbe vételét. Halilit két évvel ezelőtt már felfüggesztett büntetésre ítélték terrorizmusra uszítás miatt, de ő nem hagyta abba az iszlamista tevékenységét, sőt még erőteljesebben folytatta azt.

Az interneten radikalizálódott a már Olaszországban született fiatalember, és egyenesen prófétának kiáltotta ki önmagát. Azt hirdette, hogy az “iszlám egyensúly a szeretet és a gyűlölet között: szeretet a hívők (értsd: muszlimok) és gyűlölet a hitetlenek (értsd: nem muszlimok) iránt.” Így maga az egész országra kiterjedt nyomozás is “Szeretet és gyűlölet” fedőnevet kapta.

Halali fordított le elsőként anyagokat olaszra le az Iszlám Állam nyugati iszlamistáknak írt magazinjából. Különösen azokat a részeket tanulmányozta és osztotta meg olasz nyelven, amelyek a kamionos és késelős terrortámadásokkal foglalkoznak. Az internet segítségével egy ilyen jellegű merényletekre nyitott csoportot is kialakított maga körül, elsősorban az iszlám vallásra áttért olaszokat és másodgenerációs fiatal bevándorlókat vonzotta magához.



A képen: Halili Elmahdi, az olasz-marokkói terrorista

Velük aztán nemcsak a közösségi oldalakon tartotta a kapcsolatot, hanem személyesen is találkozott velük. A rendőrségi akció keretében, amelyben a különleges műveleti osztályon kívül a terrorellenes és a postai csoport és részt vett végül több olasz városban is tartottak házkutatásokat, Torinóban, Milánóban, Modenában, Bergamóban és Nápolyban is. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy egy igen kiterjedt terrorista hálózatról van szó.

Halili Elmahdi csak az egészen radikális személyekkel volt hajlandó kapcsolatban maradni, és általában nem kultikus helyeken, hanem lakásokban találkoztak egymással. Itt külön prédikációkat is tartott a “tanítványainak”. Az egész ügy azért is meglepő, mivel családja teljesen átlagosnak és normálisnak tekinthető. Ebből kifolyólag a családjával is voltak konfliktusai, ezért apja el is akarta őt távolítani a szülői házból. 1989. óta élnek Olaszországban. Apja kőművesként dolgozik, anyja háztartásbeli, és két idősebb testvére van.

Marco Minniti, az olasz belügyminiszter a mai torinói és a tegnapi letartózatás után elmondta a sajtónak, hogy soha nem volt még ilyen nagy a dzsihadista fenyegetettség az országban. Tegnap a dél-olasországi Foggia városában fogtak el egy olasz állampolgárságú 59 éves egyiptomi származású imámot, aki a saját maga által fenntartott kulturális központnak álcázott mecsetben tanította a muszlim gyerekeket fejlevágós és robbantós dzsihádra. Abdel Rahman az Iszlám Állam tagjaként a 150 ezer fős olasz városban buzdította kis tanítványait arra, hogy vágják le a zsidók, keresztények és ateisták fejét, valamint robbantsák fel őket, mivel ez az egyedüli útja annak, hogy a mennyországa jussanak.

Ferenc pápát tegnap egy vatikáni külön találkozó keretében figyelmeztette az olasz rendőrség főparancsnoka, Franco Gabrielli, a fennálló dzsihadista veszélyre különösen a húsvéti ünnepekre való tekintetettel. A pápa a mai napon azonban a szerdai szokásos általános audenciáján a híveknek kiemelt témaként a korrupt álkeresztényeket és a maffiózó keresztényeket ostorozta.

Habár a radikális dzsihád, az olasz maffia és a korrupció kérdése szorosan összefügg egymással, de egyelőre a pápa a beszédében ezeket még nem hozta összefüggésbe. Így a végén még az is kiderülhet, hogy esetleg a Vatikán azzal készül védeni az iszlamista terroristákat, hogy a keresztény bűnözők sem jobbak náluk. Mindenesetre Ferenc pápa az olaszországi növekvő iszlamista terrorveszély ellenére sem hajlandó még csak szóba sem hozni azt továbbra sem.

Források:

http://www.askanews.it/cronaca/2018/03/28/il-jihadista-che-reclutava-sul-web-in-galera-a-testa-alta-pn_20180328_00077/

http://www.torinotoday.it/cronaca/Isis-arresto-terrorista.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre