Újabb karácsonyi ünnepséget tiltottak be olasz iskolában



Olaszországban a más vallású migránsok miatt egyre több támadás éri a keresztény hagyományokat és szokásokat. Több iskolában is betiltották az elmúlt hetekben a karácsonyi ünnepségeket. A Vatikán azonban mélyen hallgat, és a migránsok elleni rasszizmus és a populizmus miatt szervez konferenciát.

Ezúttal egy közel tízezer fős, Salerno körzetében található közép-olasz település, Vallo de Lucania iskolájának igazgatója döntött úgy, hogy száműzi a karácsonyt az iskolájából. Megtiltotta a karácsonyi dalok éneklését és betlehemi jászol készítését az Aldo Moro nevét viselő intézményben, mert az megsérti a más vallású diákok érzéseit. A keresztény gyerekek szülei a polgármesternél tiltakoztak a döntés ellen a Corriere della Sera helyi kiadása szerint.

“Üdvözöljük a interkulturális iskolát, de a Karácsony jelképei elleni támadás nem garantálja senki tiszteletét sem, nem teremt befogadó és toleráns iskolát és társadalmat. A Hitünk és a Hagyományunk szimbólumaival, mint például a Betlehemi Jászol. Engedje meg, de senkit nem diszkriminálunk. Felfoghatatlan, hogy miért kell eltávolítani az iskolából az egyik legfontosabb keresztény ünnep kellékeit: így nem tisztelik a többség vallási meggyőződését, amely a keresztény hiten alapul” - írta levelében az egyik szülő.



A szicíliai Palermo egyik iskolájában is voltak hasonló gondok, amely ügy aztán maga az oktatási miniszter elé is került. Szardínián is vita témája a betlehemi jászol állítása az iskolákban. Az észak-olasz Pordenonében pedig a napokban a muszlim imám követelte azt, hogy ne legyenek betlehemi jászolok és keresztek az közintézményekben. Az imám szerint azért a karácsonyfa maradhat, mert az minden hitnek elfogadható jelkép.

“Ami a keresztet illeti vagy az olyan világos vallási identitást kifejező jelképet, mint a betlehemi jászol, jobb elkerülni az iskolákban. Úgy gondolom, hogy jobb kiküszöbölni minden vallási szimbólum elhelyezését: muszlimok vagyunk, buddhisták és keresztények vagy protestánsok. Ezt minden hit és minden vallás maximálisan tiszteletében mondom” - fejtette ki álláspontját a muszlim vezető a hetek óta tartó helyi vitában.

Teljesen megdöbbentő dolog ezeket a híreket olvasni az olasz sajtóban. Elképesztő látni azt, hogy az idegen kultúrákból érkező emberek, akik bekéredzkednek a keresztény kultúrájú országokba, mert náluk úgymond olyan problémák vannak (háborúk, vallási és politikai üldöztetés, szegénység, stb), ami miatt el kell onnan jönniük, egyszer csak elkezdik azt követelni a befogadóktól, hogy mondjanak le a saját évszázados szokásaikról, hagyományaikról, mert azok sértik az ő vallási érzéseiket. És valójában, jobban utána nézve, ez a vita már évek óta tart Olaszországban a bevándorlók és a helyiek között, és a fősodratú média csak alig-alig beszél róla.

Ami még a migránsok ezen viselkedésénél is megdöbbentőbb az az, hogy a nyugat-európai keresztény vallási vezetők pedig mindezekről, mintegy beleegyezően, mélyen hallgatnak, és a Vatinkánban a migránsok elleni rasszizmus és a populizmus szörnyű réme ellen szerveznek éppen most is konferenciát. Nálunk már régen lefutott dolog az, hogy kommunizmus évtizedei alatt kitiltottak az iskolákból minden vallási jelképet, de az, hogy Olaszországban most ehhez az ateista baloldal a migrációt használja fel magának az olasz katolikus egyháznak a támogatásával az merőben új jelenség.

Nem keresztényként is, még belegondolni is rossz abba, hogy esetleg Magyarországon is erre a sorsa juthatnának a kedves betlehemi jászolok a köztereken, amelyek a család, az anyaság az apaság és gyermek születése feletti öröm csodálatos értékét jelenítik meg heteken keresztül mindenfelé a magyar településeken a karácsonyi időszakban.

Források:

http://corrieredelmezzogiorno.corriere.it/salerno/cronaca/17_dicembre_12/vallo-lucania-preside-vieta-presepe-canti-natale-scuola-dcd14e1e-df17-11e7-9e28-4a828d3c9376.shtml

http://www.riscattonazionale.net/2017/12/12/un-altro-preside-vieta-il-natale-per-non-turbarare-gli-islamici-genitori-in-rivolta-cancella-la-nostra-identita/

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/preside-contro-presepe-cos-sindaco-lezione-1473757.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/laicisti-chiedono-testa-ministro-fedeli-1468364.html

http://www.ilmessaggero.it/primopiano/vaticano/vaticano_xenofobia_populismo_razzismo_summit_immigrazione_papa_francesco-3424145.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre