Renzi jó útra tért, mint Pinocchio?


Migrációs paradigmaváltás Renzi fejében. Végül mégiscsak hallgatott a nagyijára?

A napokban Matteo Renzi, előző olasz miniszterelnök, új elképelésekkel állt elő az olaszországi migrációs helyzet megoldására. Első ilyen váratlan kijelentése az volt, hogy véget kell vetni a korlátlan befogadásnak, és egy felső határt kell húzni a számukat illetően, hogy még képes legyen őket  integrálni az ország.

Az olasz Demokrata Párt főtitkára ezen bejelentését már Minniti belügyminiszter is megelőlegezte az elmúlt hetekben, amikor arról beszélt, hogy ha túl sok migráns érkezik, akkor azokat már nem lehet megfelelően integrálni az olasz társadalomba, és az elmaradt integráció veszélybe sodorja az ország biztonságát. Minniti szerint a legújabb európai terrortámadások oka is nem a migráció önmagában, hanem az integráció hiánya.

Renzitől tegnap délután még az előbbinél is “meredekebb”, az eddigi állásfoglalásaival merőben ellentétes véleményei jelentek a migráció ügyében a Demokrata Párt facebook oldalán, amelyek azonban annyira újszerűek voltak tőle, és annyira távoliak a pártja eddigi migrációs politikájától, hogy nagyon rövid idő alatt törölték is a posztot.

Erről több olasz média is beszámolt, és végül már felmerült az is, hogy talán nem is volt igaz a bejegyzés híre, de aztán az askanews olasz hírügynökség rátalált a Demokrata Párt új online újságában egy írásra, amely Renzi jövő héten megjelenő “Előre” című könyvéből szemléz, és ebben is szerepelnek ugyanazok a gondolatok, amelyek viharos gyorsasággal törlésre kerültek a párt facebook oldaláról. Íme a felkavaró bejegyzés, amely máris belpolitika vihart kavart Itáliában:

“Azt szeretném, ha megszabadulnánk egy fajta bűntudattól. Nem erkölcsi kötelességünk az, hogy befogadjunk mindenkit Olaszországban, aki rosszabbul áll nálunk. Ha ez megtörténne, az etikai, politikai, társadalmi, és végül gazdasági katasztrófához vezetne.”   

“Nem erkölcsi kötelességünk a befogadásuk, ezt újból és újból el kell mondani magunknak. De erkölcsi kötelességünk a segítésük. És az igazi segítség az, ha ezt a hazájukban tesszük.”

Renzi könyvéből a Demokratica online újság többek között idézi azt a rész is, amelyben Renzi azt fejtegeti, hogy valójában azok a migránsok jönnek el otthonról, akik a leginkább hozzá tudnának járulni az országuk fejlődéséhez.

Az olasz politikus továbbá a határ és az identitás kérdésével is foglalkozik a könyvében. A határ ellenőrzésével kapcsolatban kijelenti, hogy az nem rasszizmus, hanem politika kötelesség. Az identitással kapcsolatban pedig kifejti azt, hogy megfelelő identitás nélkül nem lehetséges semmilyen nyitás, mert nélküle a befogadás megsemmisüléssé lesz.

Az olasz ellenzék szerint Matteo Renzi most ugyanazokat mondja a migrációról, amiket eddig ők mondtak, a baloldaliak közül pedig sokan túl erősnek tartják a megfogalmazásait. Paolo Gentiloni, jelenlegi olasz miniszterelnök, Renzi párttársa azonban a G20 csúcs sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy ésszerűnek találja az elgondolásait.

Május 16-án a Corriere della Sera olasz lap egy interjút közölt le Matteo Renzi apai nagymamájával, amelyben a 87 éves Anna Maria asszony beszélt arról többek között arról is, hogy szerinte túl sok migráns érkezik Olaszországba, ezt  mondja is az unokájának, de ezzel ő nem ért egyet. Úgy tűnik, Renzi végül is megfogadta nagymamája szavait.

Forások:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre