Sorosista ügyész indított eljárás Matteo Salvini ellen a migránsok miatt

Luigi Patronaggio annak az olasz “Demokratikus Jogszolgálatás” szakmai “civil” szervezetnek a tagja, amely Soros György egyik olaszországi jogász NGO-jával együtt ad ki közös migrációs folyóiratot.
Augusztus 16-án újabb 170-es fős Líbiából indult migránscsónak érkezéséről adott hírt Matteo Salvini belügyminiszter a facebook oldalán. Bár a csónak ekkor még csak máltai vizeken járt, máris tudatta, hogy nem engedi be őket Olaszországba. A trükkös migrációs beszállító gépezet azonban felülír minden józan szándékot, így a csónak a máltai vizeken még tartotta magát, azonban valahogy véletlenül éppen az olasz vizektől néhány mérföldre süllyedni kezdett. Így az olasz parti őrség a kimentésükre sietett a Diciotti hajójával.

Salvini azonban közölte, hogy nem engedi a migránsokat partra szállni, amíg nem biztosítja az EU, hogy átveszi őket Olaszországtól a tagországokban szétosztva őket. Napokig vesztegelt a hajó előbb a nyílt tengeren Pozzallo kikötője közelében, majd Danilo Toninelli öt csillagos közlekedési miniszter a rossz idő miatt beengedte őket Catania kikötőjébe, de a belügyminiszter továbbra sem engedte le a hajóról a bevándorlókat, mivel még nem született döntés az EU-s szétosztásukról.

Az olasz baloldali értelmiség, civil szervezetek és politikusok rögtön a bevándorlók mellé álltak. Többek között az olasz baloldal egyik fő megmondóembere, Roberto Saviano író egy facebook bejegyzésében augusztus 21-én írt egyenesen arról, hogy szerinte Salvini törvénytelenül tartja fogva a migránsokat a hajón, és Catania ügyészéhez fordult, hogy emiatt indítson eljárást ellene. Akkor ez még csupán írói fantáziának tűnt, és nem is reagált rá a helyi ügyészség.

Saviano megszólalása után egy nappal, 22-én szerdán azonban váratlanul szemlét tartott a Diciotti hajón Agrigento ügyésze, aki végül különös módon osztotta a baloldali író meglátását, és kijelentette, hogy nyomozást indít az olasz belügyminiszter ellen a bevándorlók törvénytelen fogvatartása, túszul ejtése és hivatali hatásköre túllépése miatt. Villámgyorsan bele is kezdett a “nagyon veszélyes” és “bonyolult” nyomozásba, és szombaton már ki hallgatta az olasz Belügyminisztérium néhány hivatalnokát a római ügyészség irodáiban, akik láss csodát meg is erősítették azt, amit mindenki tudott a sajtóból, hogy maga Matteo Salvini belügyminiszter adott utasítást arra, hogy nem szállhatnak le a migránsok az olasz parti őrség hajójáról. Így a nyomozásból feljelentés lett.


A képen: Agrigento ügyésze a Diciotti hajón

Mivel Catania kikötőjében olyan szervezetek tartottak tüntetést a migránsok mellett, mint pl. az Antirasszista Hálózat, meg maga Emma Bonino, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatósági tanácsának olasz tagja is perrel fenyegette Salvinit, ezért felmerült a gyanú, hogy talán maga ez az agrigento-i ügyész is a Soros-hálózat embere. Ezek után elég is volt csupán 10-20 perces internetes kutatás, hogy megbízhatóan bizonyítható legyen az olasz belügyminiszert feljelentő Liuigi Patronaggio kapcsolata Sorosékkal.

Az ügyész, akinek törvényi feladata lenne a politikai részrehajlástól való mentesség különös módon egy szélsőbalosként közismert jogi szakmai szervezet, a “Demokratikus Jogszolgáltatás” (Magistratura Democratica) szervezet tagja, akik képviselői szintén tüntettek a migránsok mellett Catania kikötőjében. Így máris csorbát szenved az ügyész függetlensége. De még ezentúl is a “Demokratikus Jogszolgáltatás” szervezetről kiderült az is, hogy azzal az ASGI elnevezésű NGO-val működik közre egy migrációt támogató jogi folyóirat kiadásában, amelyiket maga Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa hozta létre Olaszországban.

Ezek után már érthető, hogy miután sem az igazán illetékes Catania és Palermo ügyészsége sem indított nyomozást a baloldali író felhívására, az miért is talált igen gyors meghallgatásra Luigi Patronaggio “független” ügyésznél, aki egyébként nyíltan migrációpárti szervezet tagja.

Maga az eljárás elindítása is csupán politikai célt szolgálhatott, mivel Matteo Salvini belügyminiszter perelhetőségéről az olasz szenátusnak kell döntenie abszolút többséggel. Ez azonban szinte biztosan nincs meg. Továbbá maga a felvetés jogilag is kétséges, és biztosan nem véletlen, hogy a palermói ügyészség is csupán embercsempészet miatt indított eljárást a szóban forgó hajó ügyében.

A törvénytelen emberkereskedelem kérdése azonban Agrigento ügyészét egyáltalán nem érdekelte, ami a nyílt társadalom egy bajnokától végül is teljesen érthető. Számára az embercsempésznek valójában egy államhatárokat megszüntető hősnek kell lennie.

De a teljesen “független” Patronaggio ügyész eme tette politikai szempontból is igen rossz húzásnak bizonyult, és csak növelte Matteo Salvini támogatottságát a közvélemény kutatások, mivel az olaszoknak már teljesen tele a hócipőjük az illegális migránsokkal és az őket segítő “vörös” bírókkal és ügyészekkel is.

A hajóról végül Matteo Salvini azért engedte leszállni a migránsokat, mert Albánia és Írország bevállalt belőlük huszat-huszat, a többieket pedig a befogadást eddig csak az olasz adófizetők kontójára prédikáló Olasz Püspöki Konferencia fogadta be a saját költségére. Továbbá a belügyminiszter tudatta, hogy a továbbra sem engedi partra szállni az illegális migránsokat, akármennyi pert is indítanak ellene, mert az ő hivatali feladata az olaszok biztonságának a védelmezése.

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/matteo-salvini-litalia-ha-gi-accolto-abbastanza-sia-chiaro-1565382.html

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/08/21/news/migranti_bloccati_sulla_nave_diciotti_l_attacco_di_saviano_e_sequestro_di_persona_-204613835/

http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Nave-Diciotti-il-procuratore-di-Agrigento-Luigi-Patronaggio-a-bordo-ho-trovato-una-realta-devastante-0df399e1-969d-4498-872d-5c03e01b082f.html?refresh_ce

https://www.corriere.it/cronache/18_agosto_24/diciotti-procuratore-agrigento-roma-sentire-funzionari-viminale-22f21c12-a7c1-11e8-8398-449c93d620be.shtml

https://tg24.sky.it/politica/2018/08/25/nave-diciotti-salvini-indagato.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/politica/13371340/matteo-salvini-emma-bonino-denuncia-corte-europea-diritti-uomo-migranti-diciotti-partito-invasione.html

http://www.magistraturademocratica.it/chi-siamo

https://www.liberoquotidiano.it/news/politica/13371899/sondaggio-demos-matteo-salvini-partito-unico-lega-5-stelle-di-maio-mollato.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre