Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Örömünnepet ültek a héten a migránsbarát NGO-k, mivel hétfőn a ragusai vizsgálóbíró megszüntette a Proactiva Open NGO elleni eljárást. Szerinte helyesen járt el a hajója legénysége, hogy még márciusban megakadályozta azt, hogy a líbiai parti őrség visszavigye a migránsokat Líbiába, mert az nem biztonságos hely. Catania főügyésze azonban tovább folytatja az NGO-k elleni nyomozást embercsempészet miatt. A líbiaiak pedig azt helyezték kilátásba, hogy legközelebb ők maguk fogják letartóztatni őket.

Március 18-án Catania ügyészsége lefoglalta a Proactiva Open Arms földközi-tengeri migránsokat beszállító hajóját, mivel nem követték az olasz irányító központ utasításait, hogy engedjék szabadon dolgozni a líbiai parti őrséget. Az Open Arms hajó legénysége szó szerint elhalászta a gumicsónakokról a migránsokat a líbiaiak elől, továbbá mindenáron Olaszországba akarták vinni őket, holott Málta az első biztonságos kikötő. Valamint gyanús volt az is, hogy a migránsok nem adtak le vészjelzést az olasz hatóságoknak, de az NGO-s hajó mégis tudta, hova kell értük menni. Így felmerült ellenük az embercsempészekkel való együttműködés vádja is.


A képen: az Open Arms hajó legénysége

Migránsbarát olasz és nemzetközi politikusok már hónapok óta támadják az olasz kormány illegális migrációt visszaszorító megállapodását a líbiaiakkal azt hangoztatva, hogy Líbia nem biztonságos hely. Így várható volt, hogy az NGO-s hajók a gyakorlatban is próbálnak majd érvényt szerezni ennek az álláspontnak. Ennek tudható be az Open Arms a tavaly nyáron érvénybe lépett viselkedési kódexszel ellentétes fenti akciója is. Habár az átmenetileg rosszul végződött a számukra, de "végül" "véletlenül" találtak egy olyan olasz bírót, aki az ő állásfoglalásukat erősítette meg, és visszaadta nekik a lefoglalt hajójukat, és jogilag is zöld utat adott nekik a gumicsónakon Európába induló önkéntes migránshajótöröttek "mentéséhez" és olasz kikötőkbe beszállításhoz.

Giovanni Giampiccolo ragusai vizsgálóbíró azzal indokolta a döntését, hogy az NGO-s hajó legénysége jogosan járt el akkor, amikor ellenállt a parancsnak, hogy hagyja a migránsok kimentését a líbiai parti őrségre. Az 1979-es tengeri mentési hamburgi konvenció ugyanis nemcsak azt írja elő, hogy ki kell menteni a tengeren a bajba jutott személyeket, hanem azt is, hogy biztonságos helyre kell vinni őket, és Líbia nem az. Az olasz bíró ezzel a döntésével valójában teljesen szabaddá tette a Földközi-tengeren működő összes civil szervezetek működését is, és mintegy hatályon kívül helyezte a tavaly nyár óta az olasz kormán által számukra előírt viselkedés kódexet. Gyakorlatilag korlátlan számban hozhatnak be migránsokat ezek után Líbiából, mert az nem biztonságos hely immár bírói döntés szerint sem.

A számukra pozitív fejleményeket nagy örömmel fogadták az NGO-k és az őket támogató politikusok, többek között Emma Bonino, Soros György egyik fő olaszországi embere is. A jobboldali Liga szenátora, Roberto Calderoli azonban úgy értékelte azt, hogy azzal az olasz bíróság “zöld jelzést adott az inváziónak”.

A líbiaik sem lelkesedtek a dologért, és az Il Giornale.it jobboldali hírportálnak azt nyilatkozta a líbiai parti őrség motoros hajóinak a kapitánya, hogy habár tiszteletben tarják az olasz bíróság, döntését, de az sokkolja őket. Valamint előre vetítette azt is, hogy ha a NGO-s hajók a jövőben is összetűzésbe kerülnek velük, és akadályozni próbálják őket a tevékenységükben, akkor majd ők maguk lefoglalni a hajójukat és letartóztatni a legénységüket.

Más líbiai források is megerősítették, hogy a líbiai parti őrség emberei, akiket arra képeztek ki, hogy visszatartsák az Olaszországba igyekvő migránsokat, nagyon frusztráltak az NGO-k miatt. Néhány tiszt már egyesesen azt ajánlotta, hogy a következő tengeri összetűzés esetén velük, speciális erőket vezényeljenek oda a hajóik elkobzására. A líbiaiak is többször is kijelentették az elmúlt év folyamán, hogy a civil szervezetek földközi-tengeri akciói felerősítik a migrációt, és ez utóbbi miatt Líbiába is több illegális bevándorló érkezik, ami számukra is nagy teher.

A líbiaikon túl is üröm is került az NGO-k örömébe, mivel Catania ügyészsége sem adja fel, és tovább folytatja ellenük a nyomozást embercsempészet miatt. Így hiába találtak maguknak egy “érzékenyített” bírót, aki melléjük állt, és akinek csak a migránsok biztonsága a fontos, további viszontagságok elé néznek a jelek szerint.

Nem is beszélve arról, hogy sajnos teljesen hiába "mentik át" a bevándorlást pártoló erők a a migránsokat az úgymond biztonságos Európába, mivel már az is kezd éppen miattuk egyre jobban nem biztonságos hellyé válni. Emiatt is érthetetlen, hogy miért is örülnek annyira a migráció előmozdítói, ha minél több bevándorlót hozhatnak Európába, hiszen azzal saját maguk alatt is vágják a fát képletesen mondva.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/scoppia-lira-dei-libici-pronti-ad-arrestarli-1516506.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/buonisti-e-ong-ora-fanno-festa-torniamo-salvare-i-migranti-1516156.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/gip-dispone-dissequestro-open-arms-1516040.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/accuse-restano-piedi-associazione-delinquere-1516180.html

http://www.ansa.it/sicilia/notizie/2018/04/16/gip-ragusa-dissequestra-nave-open-arms_e9d8ce19-64ae-429c-a075-34d433da33b3.html

https://www.theguardian.com/world/2018/apr/16/migrant-rescue-boat-open-arms-released-by-italian-authorities

https://www.proactivaopenarms.org/en

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre