Végső soron az autópálya cég tulajdonosai mohósága okozta a genovai apokaliptikus tragédiát

Milliárdos haszonnal működik a genovai hídomlásért felelős "Autostrade" céget tulajdonló társaság, és egyik fő részvényese a Benetton család.

A tegnapi napon abszolút hihetetlen esemény történt. Déli 12 óra előtt 10 perccel 80 méteres szakaszon omlott össze Genovában a város Sanpierdarena negyedét 45 méteres magasságban átszelő 1.182 méteres hosszú Morandi-híd. Több tucatnyi ember vesztette életét a tragédiában, miután a magasból hatalmas mennyiségű vasbeton és aszfalt törmelék, valamint 30 személyautó és 3 kamion hullt alá a híd alatti autópályára ás házakra. Eddig ilyet csupán scifi világvége filmekben lehetett látni.





A képen: a Morandi-híd a tragédia után

Kezdetben először hirtelen az időjárást, a heves esőzéseket és a vihart hibáztatták a katasztrófa miatt, azonban folyamatosan egyre több hír kezdett el megjelenni az olasz sajtóban a hídról. Így kiderült, hogy hatalmas politikai és üzleti játszma áll valójában a háttérben, amelyek együttesen vezettek el a tragédiához.

A hidat az “Autostrade per l’Italia” nevű cég üzemelteti, amely az egyik legnagyobb olasz autópálya építő és fenntartó társaság, az Atlantia tulajdona . Az óriás vállalat milliárdos haszonnal működik, és Európában az egyik legmagasabb úthasználati díjat szedi be. Olaszországban egyszerűen csak úgy tekintenek rá, hogy az elsősorban a Benetton család kezében van, amely az egyik legnagyobb részvényese az Atlantiának az általa tulajdonolt Sintonia Spa révén. Ennek következtében most rengetegen támadják őket az internetes oldalukon, és sorra születnek a Benetton ellenes mémek is. A Benetton család Olaszországban a multikulti és a migráció egyik nagy pártolója is egyben.



A képen: egy Benetton ellenes mém

Az Autostrade ügyvezető igazgatója egyelőre még tagadja a társaság ellen felhozott vádakat, hogy ők lennének a felelősek a történtekért azt állítva, hogy ők mindent megtettek a híd jó karbantartásáért. De a tények mást mondanak. Már néhány éve is felmerült, amikor a most összedőlt tartópillér pillonjainak a cement részét javították, hogy tulajdonképpen a vasacál részt is cserélni kellene, de végül azt mondták, hogy az mégsem szükséges. Idén májusban azonban mégis kiírtak arra egy pályázatot, vagyis tudták róla, hogy nincsen minden rendben.

Továbbá már 2012-ben arra figyelmeztetett a liguriai gyárosok szövetségének az elnöke Giovanni Calvini szakértői vélemények alapján, hogy tíz év múlva össze fog omlani a Morandi-híd, ha nem csökkentik annak a forgalmát egy másik úttal. De az öt csillagos politikusok ezt folyton csak mesének titulálták az Autostrade egy 2009-es jelentése alapján, mely szerint a híd még 100 évig teljesen biztonságosan állni fog. Még az idei olasz országos választási kampányban is az egyik ígéretük éppen az volt, hogy nem engedik az öt milliárdos nagy genovai várost elkerülő útberuházást, mivel az csak felesleges pénzkidobás.

Most azonban az a faramuci helyzet állt elő, hogy az 5 Csillag Mozgalomnak az egyik kormányzó pártként és az infrastrukturális és közlekedési tárcát vezetve kell szembesülnie azzal, hogy a éveken át ők is masszívan hozzájárultak a várost elkerülő út támadásával a jelenlegi borzalmas helyzethez. De a volt kormányzó Demokrata Párt is kapott figyelmeztetést a veszélyes helyzetről, és ők sem tettek semmit.

Így most megtörtént a nagy tragédia, ami elkerülhető lett volna az értelmes emberi szóra hallgatva. De az érthetetlen sorozatos emberi okoskodás félre lökte azt, amely mögött az autópálya cég tulajdonosainak végtelen és vakká tevő mohósága és profitéhsége tűnik fel végső okként, amely miatt minden bizonnyal nagy nyomást gyakoroltak a cég menedzsmentjére. De ők ezt is meg fogják úszni, mert ők az emberi törvénykezésen kívül állnak.

De meddig is folytatható még a világban ez a fajta apokaliptikus tragédiákhoz vezető mentalitásuk...

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/lira-web-contro-benetton-e-toscani-metterete-maglietta-rossa-1565283.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantia_(company)

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13367343/ponte-morandi-crollo-cedimento-stralli-mistero-accelerata-lavori-sostituzione.html

http://www.repubblica.it/politica/2018/08/15/news/ponte_morandi_di_maio_multa_da_150_milioni_ritirare_concessione_autostrade_-204158561/?ref=RHPPTP-BL-I0-C12-P2-S1.12-T1

http://www.ilgiornale.it/news/politica/i-no-gronda-sul-sito-m5s-crollo-ponte-favoletta-1565093.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre