Nem engedtek be egy NGO-s hajót olasz kikötőkbe

Bár jelenleg nem sok szó esik a nemzetközi sajtóban az NGO-s hajók földközi-tengeri “mentési” tevékenységéről a líbiai partok közelében, de több hetes szünet után újra beindultak. A Proactiva Open Arms hajója azonban már egy jó napja kering a tengeren 218 migránssal a fedélzetén, mivel nem engedték be őket az olaszok egyetlen kikötőjükbe sem, mert megszegték a számukra előírt viselkedési kódexet. De más európai kikötőbe sem kaptak eddig még behajózási engedélyt.

Az Il Giornale.it tudatta a mai napon többek között a Proactiva Open Arms spanyol nyelvű facebook oldalára hivatkozva, hogy nem engedték be a hajójukat egyetlen olasz kikötőbe sem. A civil szervezetet még csütörtökön délután szólította fel a líbiai parti őrség, hogy adja át nekik a migránsokat, akiket 73 mérföldre a líbiai partoktól vettek fel a hajójukra, de ők megtagadták azt. Ezek után az olasz tengeri mentési koordinációs központ nem adott nekik kikötési engedélyt. Azóta is a tengeren vannak a migránsokkal a fedélzetükön, mivel más európai kikötőkbe sem köthetnek ki.



Az Internazionale.it hírportál is beszámolt az esetről, és bár írásukban egymásnak ellentmondó adatok is vannak, az jól mutatja, hogy hogyan is zajlanak ezek a “mentések” a Földközi tengeren. Már délelőtt is kapott két felkérést Rómától a spanyol NGO-s hajó, de az elsőt vissza is vonták, mert már útban volt a líbiai parti őrség hajója is. A második római hívás alkalmával azonban a hajójukra vettek 109 személyt a líbiai partoktól 27 mérföldre. Ez alkalommal is kérték őket a líbiaiak, hogy adják át nekik a migránsokat, de a Proactiva legénysége azt megtagadta.

Majd délután is összegyűjtött a civil szervezet a hajójával újabb két gumicsónakról migránsokat kb. 70 mérföldre a líbiai partoktól. Ekkor is követelte a líbiai parti őrség, hogy adják át nekik a hajójukra felvett embereket, de ők ismét nemet mondtak. Az NGO képviselője azonban arról is beszélt, hogy a líbiaik erővel próbálták megakadályozni még további migránsok hajójukra szállítását a gumicsónakokból, így még az is elképzelhető, hogy minden esetben figyelmeztette őket a római koordinációs központ, hogy hagyják a migránsok “kimentését” a líbiai parti őrségre. Végül a líbiaik 2 órás huzavona után visszavonultak.

Minden bizonnyal elferdíti az események valódi lefolyását az NGO, mivel biztosan nem véletlenül utasította vissza Róma azt, hogy olasz kikötőkbe vigyék a migránsokat az NGO-os hajókkal megkötött magatartási kódex megszegésére hivatkozva. Málta sem engedte be az Open Arms hajót, csupán egy beteg csecsemőt és anyját vették át egy mentőhajóval.



Luigi Manconi olasz szenátor azonban védelmébe vette a spanyol NGO-t, és elfodhatatlannak tartja azt, hogy immár negyedik alkalommal akarta erővel megakadályozni a líbiai parti őrség az esetükben a migránsok “mentését” a nemzetközi szabályokat megsértve szerinte. A baloldali katolikus szenátor végül az olasz infrastrukturális és közlekedési minisztert is értesítette, aki az olasz parti őrség főnöke is, azonban még így sem engedték be a hajót az olaszok. Azt mondták, hogy a spanyol kormánynak kell kérnie az olasz kormányt, hogy hagyjanak jóvá a spanyol hajónak egy kikötőt, ahol kiköthet. A mindeddig nem létező eljárást ma reggel Marco Minniti olasz belügyminiszter is megerősítette Manconi szenátornak Nigerből, ahol egy konferencián vesz részt. De előbb vagy utóbb úgyis beengedik őket valamelyik olasz kikötőbe egy kis figyelmeztető huzavona után.

A spanyol Proactiva Open Arms nem kormányzati szervezet 2015. október 15-én jött létre a migránsok tengeri mentésére, és először Leszboszon működött. Az EU és Törökország között létrejött migrációs megállapodás után azonban 2016. májusától a Földközi-tengeren tevékenykednek a líbiai partok közvetlen közelében.

A már jól megszokott migrációpárti propaganda szerint honlapjukon többnyire csak gyerekeket és nőket mutatnak, holott köztudott, hogy a migránsok túlnyomó része még európai mércével nézve is igencsak erőteljes fiatal férfi. Továbbá elég nehéz esetükben valódi hajótörésről, és így hajótöröttek mentéséről beszélni, mivel gumicsónakokon nem igen szokás több száz kilométeres hosszú útra indulni, így ez sokkal inkább egy mentésnek álcázott bevándorló beszállítás valójában.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/alta-tensione-nel-mediterraneo-ong-non-vuole-dare-migranti-1505894.html

https://www.internazionale.it/bloc-notes/annalisa-camilli/2018/03/16/guardia-costiera-libica-open-arms

http://www.ansamed.info/ansamed/it/notizie/rubriche/cronaca/2018/03/16/open-arms-non-ci-fanno-sbarcare-migranti-in-porto-europeo_1b6b3e93-cf3e-43f0-bb90-63ff1ecc7982.html

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/03/16/news/caso_diplomatico_nel_mediterraneo_ong_spagnola_denuncia_non_ci_danno_un_porto_sicuro_in_cui_sbarcare_i_migranti_-191428023/
https://www.proactivaopenarms.org/en

https://www.facebook.com/proactivaservice/

https://en.wikipedia.org/wiki/Proactiva_Open_Arms

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre