Genovában terrorista gyanús imám

Genovai imám után terrorizmus miatt nyomoznak, de ő tartózkodási engedélye meghosszabbításáért perel.

Mohemed Naji egy marokkói állampolgárságú imám, aki Genovában él és prédikál. Mecsete Ligúria székhelyének egyik legnépesebb városnegyedében, a Sampierdarenában található, ám az a nyomozók szerint a terrorista jelöltek igazi és valóságos gyűjtőhelye.

Az imám ellen terrorizmus miatt folytatnak vizsgálatot, és ezért idén januárban elutasították a tartózkodási engedélye meghosszabbítását. Az imám azonban nem akar elmenni Olaszországból, ezért a bírósághoz fordult azt követelve, hogy adjanak neki tartózkodási engedélyt.

A terrorizmus miatti nyomozáson kívül egy másik vád is van az imám ellen, Afrikából Észak-Európába történő illegális autókereskedésben való részvétellel is gyanúsítják őt. Úgy tűnik, hogy ebből az illegális tevékenységből befolyó pénzzel az Iszlám Államot finanszírozták.  

A 33 éves Mohamed Naji jól ismert a szalafista radikálisok körében, és a rendőrség veszélyesnek minősítette őt a prédikáció miatt is.  A nyomozók szerint egy ultraortodox szalafista sejttel van kapcsolatban Naji, ezért is rendelték el ellene a nyomozást 2016. augusztusában.

Vele együtt két másik genovai imám ellen is vizsgálatot folytatnak az olasz hatóságok. Mindhárman kapcsolatban álltak két szíriai testvérrel, akik Vareséből akartak Szíriába utazni, hogy ott az al-Kaidához kötődő Jabat al Nusra terrorista szervezethez csatlakozzanak. Egyikőjük dzsihadisták toborzásával is foglalkozott, őt le is tartóztatták tavaly nyáron. Mahmoud Jrad családja 8 éve érkezett Olaszországba. Ő maga egy ideje Rómában dolgozott villanyszerelőként, de gyakran járt Genovában is.


Források:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre