Nem enged Salvini az Európa Tanács nyomásának a Sea Watch 3 ügyében

A nemzetközi szervezet emberi jogi biztosa azonnali biztonságos kikötőt követelt a civilek migránsokkal teli hajójának, de az olasz belügyminiszter biztonsági okokból továbbra sem ad zöld utat nekik.

A Sea Watch német NGO június 12-én múlt hét szerdán délelőtt 53 migránst vett fel a fedélzetére egy teljesen jól működő motoros gumicsónakból a líbiai partoktól néhány tíz mérföldnyire. A bevándorlók átszállítása idejére, mintegy három órára a civilek kikapcsolták a törvényes előírások ellenére a helyzetjelzőjüket, így nem lehet pontosan tudni, hogy hol is történt az akciójuk. Az is lehetséges, hogy a "mentést", ahogyan ezt ők nevezik, nem is csupán a líbiai SAR-zónában, hanem egyenesen még az észak-afrikai ország felségvizein valósították meg.


A képen: a Sea Watch kishajója és a migránsok gumicsónakja

Az olasz kormány és a civilek, valamint a nemzetközi szervezetek között napok óta dúl a vita arról, hogy mi is legyen a Lampedusa közelében az illegális bevánodorlókkal több napja veszteglő hajó sorsa. Matteo Salvini belügyminiszterként még június 12-én este kiadott egy direktívát a Sea Watch ellen, amelyben megtiltotta nekik, hogy olasz vizekre lépjenek biztonsági okokból. Ebben külön nevesítette azt, hogy a hajón terrorista tevékenységet folytató személyek is lehetnek.

Ez utóbbit a líbiaiak többszöri figyelmeztetésén túl az is alátámasztja, hogy az utóbbi években nem egy olyan migránst kellett kitoloncolnia Olaszországnak terrorizmus veszélye miatt, akik menedékkérőként érkeztek valamelyik NGO-s hajó segédletével Európába. Az egyik iraki "menedékkérő" például nem sokkal megérkezése után még Crotone városában befogadó központjában belekezdett az Iszlám Állam részére katonák toborzásába. Továbbá arról is beszélt telefonon a nővérének, hogy habár már többen is mondták neki, hogy ő is térjen vissza az országába a "szent háború" céljából, de ő itt akarja "megváltani" a hitetleneket Európában. Az olasz hatóságok azonban ezt nem várták meg, és visszaküldték a hazájába.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a fenti veszélyek ellenére a napokban arra szólította fel az EU-s országokat, hogy azonnal engedjék be a Sea Watch 3 hajót a bevándorlókkal, mivel Líbia nem biztonságos hely számukra. Dunja Mijatovic ezenkívül arra is kérte az EU tagországait, hogy azonnal szüntessenek meg minden együttműködést Líbiával a bevándorlók visszaszállítása ügyében, amíg nem nyer bizonyítást az, hogy az észak-afrikai országban nem sértik meg az emberi jogokat.




A képen: az Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Az Európa Tanács véleményét osztja az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is. Valamint az EU Bizottsága szóvivője is kijelentette a napokban a Sea Watch újabb 3 ügye kapcsán, hogy a Líbiát továbbra sem tekintik biztonságos országnak, ahogy ezt már korábban is többször is kijelentették. A Bizottság azonban nem jogosult a nemzeti kikötők felett rendelkezni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter azonban kemény választ adott az Európa Tanács emberi jogi biztosának azt nyilatkozva, hogy egyáltalán nem számít neki, hogy mit mondanak. Akár kék sisakosokat is küldhetnek Olaszországba, illetve akármilyen biztost, akár a 4 Fantasztikust is, ő akkor sem fogja beengedni a Sae Watch 3 hajót, mivel az országába csak szabályos úton lehet belépni.

Mindeközben a Sea Watch NGO a twitter oldalain folyamatosan küldi az azzal kapcsolatos üzeneteit, hogy a líbiai állami táborokban micsoda kínzások érik a bevándorlókat, és oda semmiképpen nem lehet őket visszavinni.

Legutóbb éppen egy hajójukon lévő nőt szólaltattak meg erről, aki a következőket mondta el:
"A börtönökben nagyon sok megerőszakolást, kínzást láttam. Líbia egy pokol, a nőket megerőszakolják, megverik. A férfiakat pedig a pénzért kínozzák meg."

Ezek a szavak még igazak is lehetnek, csak éppen nem az ENSZ által ellenőrzött líbiai állami táborokra vonatkoznak, hanem az embercsempészek azon titkos táboraira, akik aztán éppen azokra gumicsónakokra teszik fel a migránsokat, amelyekről a Sea Watch kikapcsolt transzponderrel veszi fel őket a fedélzetére.

Az elmúlt években több nigériai nő is beszámolt arról az olasz rendőrségnek, hogy hogyan szervezik be őket még a hazájukban a bűnözők, hogy jöjjenek Európába. Ennek a során vudu varázslást is alkalmaznak, és többnyire hamis ígéretekkel kecsegtetik őket tisztességes munkát ígérve nekik. Majd Líbiába érve maguk a nigériai kísérőik erőszakolják meg őket az ún. "connection house"-nek nevezett helyeken. Akár hónapokig is fogva tartják őket  ezekben a házakban, mielőtt Európába hoznák őket illegális úton.

Évek óta "nyílt titok", hogy a migránsként az EU-ba érkező szubszaharai nők nagy részét prostituáltnak hozza be Európába a nigériai maffia a földközi-tengeri illegális útvonalon. Erre már maga az ENSZ migrációs szervezete is többször is figyelmeztetett. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa azonban ez ellen valahogy még soha nem emelte fel a szavát. 
Források:
https://voxnews.info/2019/06/14/sea-watch-ha-mentito-clandestini-non-erano-in-pericolo/
https://www.secoloditalia.it/2019/06/sea-watch-chi-e-la-bosniaca-amica-delle-ong-che-ci-fa-la-moraletta-sui-clandestini/
https://www.youtube.com/watch?v=mwFCgJ-wa-I
https://twitter.com/rgowans/status/1141252466614448128

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre