Az igazi bombánál még a füstbomba is veszélyesebb, ha az szélsőjobboldali

Az olasz országos rendőrfőkapitány szerint egy anarchisták által elkövetett bombás merénylet jelentőségét a katonai rendőrség ellen nem kell eltúlozni, mert olyanok már a múltban is voltak. A szélsőjobbosok füstbombás tüntetése a migráció ellen sokkal sokkal veszélyesebb jelenség annál a baloldali lapok szerkesztőségeinél.

Tegnap reggel 5 óra 30 perckor bomba robbant Rómában a katonai rendőrség San Giovanni negyedben található állomása előtt. Egy egész negyed ébredt fel a bomba hangjára riadtan. Repeszek az ott parkoló autókon, betört üvegek és füst. A házi készítésű időzített bombát a járdára helyezték el, és az épület ajtaja is megsérült. Szerencsére nem járt éppen  arra senki, így sérültje nem lett a merényletnek.


Az elkövetőknek egész nap semmi nyoma, csak találgatások, de az eset súlyosságát jelzi, hogy terrorizmus miatt ismeretlen személy ellen indítottak el nyomozást az ügyben. Este aztán FAI-FRI nemzetközi anarchista szervezet Santiago Maldonado sejtje vállalta magára a támadást a közösségi oldalán egy közleményben:

“A december 6. és 7. közötti éjszakán egy 1,6 kg robbanó anyaggal teli acél termoszt helyeztek el Róma, San Giovanni negyede csendőrség laktanyája előtt. Figyelmünk a kapitalizmus halálos rendjének a fő védelmezői irányába fordult: a rendfenntartók felé. Nélkülük a gazdájuk privilégiumai, túlkapásai, a felhalmozott gazdagsága semmivé lenne. Mivel mindig is az volt a funkciójuk, hogy elnyomják, bebörtönözzék, deportálják, megkínozzák, megöljék azokat, akik maguk választva vagy kényszerből az ő törvényeiken kívülre kerültek.”

Egyszóval Olaszország fővárosában, Rómában bombával elkövetett merénylet történt, amely teljességgel hidegen hagyta  a világot, mintha mi sem történt volna. De nemcsak hogy a nagyvilág nem csinált nagy ügyet az egészből, hanem maga az olasz rendőrség vezetője is sokkal de sokkal veszélyesebbnek ítélte meg a kollégái elleni elkövetett bombatámadásnál a néhány szélsőjobbos kezében néhány percen át füstölgő füstbombát a baloldali Repubblica és Espresso újságok szerkesztősége alatti téren.

Franco Gabrielli olasz országos rendőrfőkapitány a bombás merényletről beszélve elmondta, hogy bár nagyon veszélyes esemény történt, de nem kell túlzásba vinni a jelentőségét, mert ilyenek már a múltban is történtek. A Forza Nuova (Új Erő) olasz szélsőjobbos párt szerda délutáni tüntetése a baloldali lapok ellen azonban igazán aggodalomra ad okot a rendőri vezető szerint.

A szélsőjobbos tüntetők bár engedély nélkül tették, és be is mentek magánterületre a szerkesztőségeknek székhelyt adó ház előtti kis térre mintegy tucatnyian, eltakart arccal. De semmi veszélyes eszköz nem volt náluk, csupán egy tábla, amelyben az újságok bojkottjára szólítottak fel, valamint néhányuk szó szerint is füstölgött a kezében füstbombát tartva. Továbbá horribile dictu (mondani is szörnyű) még a pártjuk zászlóját is lengették. A szélsőjobbosok a migráció támogatását tették szóvá a baloldali lapoknak ily módon.


Gabrielli szerint a borzalmas veszélyt jelentő, de valójában teljesen ártalmatlan módon tüntető Forza Nuova tagjainál ellen már el is indították az eljárást, és házkutatást is tartottak náluk, amely során olyan különféle rettenetes dolgokat is találtak és koboztak el a nyomozók, mint kelta kereszt, Mussolini mellszobrok és Hitler képek. Bár ez utóbbi kettő valóban komoly aggodalomra ad okot az esetükben, de a bombával katonai rendőrök ellen merényletet elkövető anarchisták elleni eljárásról egyáltalán nem szól a fáma.

Az olasz baloldali vezetők már korábban is sokszor tanújelét adták annak, hogy többnyire szemet hunynak a szélsőbaloldali megmozdulások ellen, mintha még egyet is értenének velük, míg a szélsőjobbos közel sem annyira veszélyes megnyilvánulási miatt mélyen kikelnek magukból. De most először nyilatkozott és járt el ilyen nyíltan ennek a kettős mércének a szellemében egy magasrangú rendőri vezető is. Pl. nem igen szokták felrónni azt a szélsőbalos tüntetőknek, hogy eltakarják  az arcukat, ami jelen esetben a szélsőbalosok egyik fő bűne. Bár az is igaz, hogy erre  a rendőrőöknek már nem is igen marad figyelmük az anarchistáktól rájuk zúduló kövek és egyéb vascsöves támadásaik miatt.

Giorgia Meloni, a jobboldalli Fratelli d’Italia (Olaszország Testvérei) Párt vezetője a közösségi oldalán úgy kommentálta az eseményt, hogy az olasz rendőrség első számú fejének ilyen megnyilatkozási után már érthető, hogy miért is süpped az ország egyre nagyobb bizonytalanságba. Ezenkívül szolidaritását fejezte ki azok felé, akik az olasz emberek biztonságáról gondoskodnak, és az eljárásokban a megbomlott egyensúly helyreállítását követelte.

Olaszországban sajnos egyre több a szélsőséges megnyilvánulás a migráció miatt pro és kontra is, és a rendőrség részrehajló kezelése, amint a fenti esetben is nyilvánvaló, csak egyre ront a helyzeten.

Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre