Beszivárognak a terroristák a migránsok közé Csád elnöke szerint

Csád elnöke az EP elnökével folytatott múlt heti tárgyalásán arra figyelmeztetett, hogy a dzsihadisták a migránsok közé beszivárogva jönnek Európába, de ez az EP internetes tájékoztató oldalán ezt elhallgatják. A héten a líbiai parti őrség is megerősítette az információt.

Július 25-én, múlt kedden Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Csádi Köztársaság elnökével, Idriss Debi Itnoval találkozott Rómában, hogy megvitassák a Száhel-övezet problémáit, elsősorban a migrációt és a terrorizmust, valamint Afrika gazdaságának a fejlesztését.   

Tajani másnap az olasz Radio Cusani Campusban, a római Niccoló Cusano Egyetem médiumában beszélt a találkozóról. A rádió interjúban Tajani aláhúzta, hogy Csád nagyon fontos ország a migráció szempontjából mivel szomszédos Líbiával, és rajta keresztül is érkeznek oda a migránsok.

A csádi elnök azonban nagyon fontosnak tartja a terrorizmus elleni harcot, és felhívta a figyelmet arra, hogy az összefügg a migráció kérdésével, mivel a migránsok közé vegyülve jönnek a terroristák, fedte fel az EP elnöke.

“Csád Líbiával határos ország, és a terrorizmus elleni harc vezetője a Száhel-övezetben   mondta el Tajani - és egy olyan ország, amelyen keresztül haladnak a migránsok vonulatai. Egy olyan ország, amellyel folyamatos kapcsolatban kell lennünk, ahhoz hogy megküzdjünk a két nagy vészhelyzettel: a migrációval és a terrorizmussal. Csád elnöke hansúlyozta a terrorizmus elleni harcot, mivel dzsihadisták szivárognak be a migránsok közé. Sokkal többet kell dolgoznunk Afrikával, és sokkal többet kell beruháznunk oda, egy új Marshall tervre van szükség.”

Tehát Csád elnöke szerint jönnek a terroristák a migránsok közé beszivárogva, de érdekes módon az EP honlapján megjelent híradásban erről már nem beszél Tajani, csak egy római egyetemi rádióban. Az EP hivatalos honlapja szerint, úgy tűnik, ez valahogy nem fontos, sőt említésre sem méltó részletkérdés, vagy éppen csak el akarják hallgatni azt valami miatt.

Az interjúról azonban hírt adott az olasz parlament médiuma is több olasz lappal és hírportállal egyetemben. Nemzeti szinten azért már Olaszországban is fontos dolog, úgy tűnik,  annak a híre, hogy a dzsihadisták a migránsok közé elvegyülve jönnek Európába, de összeurópai szinten ezért valahogy ez nem számít Brüsszelnek.

Sajnos a csádi elnök szavait a líbiai hatóságok is megerősítették, a Mosaique Fm rádióban adták tudtul hétfőn, hogy a líbiai parti őrség 5 tunéziai terrorista gyanús fiatalt fogott el az Európába készülő illegális migránsok között. A líbiai hatóságok átadták őket Tunéziának, akik rögtön eljárást is indították ellenük terrorista csoportban való részvétel miatt.

A líbiaik már tavaly is figyelmeztettek arra, hogy szirti harcok során sok dzsihadista elmenekült a tengeren csónakokkal, és ők akár a migránsok közé elbújva is jöhetnek Európába. Ez azonban még csak hír sem lett a nemzetközi sajtóban, meg az olasz baloldali médiában sem, nemhogy tárgyalási téma a politikában. Nem írt erről sem a Repubblica, sem a Corriera del Sera, csak a jobboldali olyan “álhírgyártók” fülébe jutott el ez az információ, mint pl. Berlusconi lapja, az Il Giornale.

Előbbiek egyébként a csádi elnök terroristák érkezésére intő szavait sem közölték le valamint az sem, hogy terrorista gyanús elemeket fogtak el a héten a líbiaik a migránsok között, pedig erről még az Agenzia Nova hírügynökség is tájékoztatott, de úgy tűnik, ez újfent csak Berlusconi lapjának fontos információ.

Persze nem csoda, hogy ilyen hallgatás övezi a témát az olasz baloldali és a nemzetközi médiában, ha egyszer maga a Frontex vezetője is azt mondta az Il Giornale újságírójának egy július eleji interjúban arra a kérdésére, hogy jönnek-e külföldi harcosok a migránsok között, hogy erről nem beszélhet, de nagyon oda figyelnek erre a problémára.
Források:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre