Az integráció mintapéldánya volt a barcelonai merénylő

A barcelonai merénylő teljes mértékben beintegrálódott látszólag a spanyol társadalomba. Mintadiák volt, és a munkahelyén is az elsők között tartották számon, nyugodt és csendes, kissé félénk fiú volt a barátai szerint, aki azonban végül kegyetlen módon tarolt végig több száz méteren keresztül fehér furgonjával a barcelonai sétáló utcán számos járókelő halálát és sebesülését okozva.   

Gyakran mondogatják szakértők, hogy a dzsihadista terroristák a nyugat-európai társadalmakba beilleszkedni nem tudó muszlim bevándorlókból, és főként köztük is a másod- és harmadgenerációs fiatalokból kerülnek ki a tapasztalatok szerint. A barcelonai merénylő személye azonban ennek teljes mértékben ellentmond.

A 22 éves Junesz Abujakub, aki múlt csütörtök délután több száz méteren át egy fehér furgonnal osztotta a halált kegyetlen módon Barcelona belvárosában, a la Ramblas sétáló utcában, Marokkóban született, a Rabathoz közeli Mrirtben. Négy éves korábban költözött át családjával a katalán kisvárosba, Ripollba, és itt töltötte az egész további életét, néhány marokkói utazást leszámítva.

Négy testvére közül az egyik, Husszein is részt vett a helyi terrorista sejtben, és a cambrilsi merényletben vesztette el az életét a múlt héten. Junesz semmi jelét nem adta annak, hogy bármi gond is lenne vele, sőt ő maga volt a megtestesült integráció. Csendes és nyugodt volt, sőt kissé még félénk is, gyors felfogású és értelmes. Mintadiákként mindig az osztályelsők között tartották számon, szerette a focit és az autókat. Legalábbis így írták őt le gyerekkori barátai az Al Pais spanyol lapnak.

Még a mai napig nem tudták feldolgozni, hogy ez a félénk fiú, hogyan válhatott az iszlám dzsihád egyik legvérengzőbb fenevadjává, 13 ember életét kioltva és száznál is több ember sebesülését előidézve néhány perc leforgása alatt a barcelonai sétáló utcán. Nem Marokkóban radikalizálódott, mert még csak kisfiú volt, amikor szüleivel Ripollba érkezett, hanem a spanyol kisvárosban, ahol El Szatti imám hozta létre a Barcelonában és tengerparti üdülőhelyen, Cambrilsban a  múlt héten vérengző terrorsejtet.

Junesznek a munka területén sem voltak problémái, elketronikai műszerészként dolgozott egy helyi cégnél. A munkatársai szerint semmiféle olyan gondja nem volt, ami nekik mindennapos. A munkában is legjobbak közé tartozott, és a kiemelkedő fizetéssel rendelkezett.

Mégis mi vezethette rá a marokkói származású fiút arra, hogy dzsihadistává váljon, és a “hitetlenekre” támadjon abban az országban, amely befogadta őt, és jólétet biztosított számára egy festői kisvárosban. Junesz Abujakub esetében megdőlt minden eddigi érv, ami a bevándorlók mostoha és kitaszított sorsával igyekezett indokolni a radikalizációjukat és a terrortámadásukat.

Esetében csupán a puszta vallási motívum marad a tette indítékául, bár még találhatunk más pszichológiai okokat is bizonyára a mélylélektan eszközeivel, bár elég nehezen. De azokat is mindenképpen átszínezi a radikális vallási felfogása az élet mikéntjéről.

És ezen a ponton már nem védi meg semmi a civilizációnkat a radikális iszlám támadásaitól, mert bárhol bármelyik muszlim felfedezheti a vallása ezen dimenzióit. De valójában még egy nem muszlim is, akár még egy ilyen kisvároban is, mint Ripoll. Elegendő hozzá csupán egy radikális imám, aki szabadon tevékenykedhetett a mecsetben.

Ripoll 1.jpg

Ripoll 4.jpg

Forrás:

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2017/08/22/studente-modello-assassino-spietato-chi-younes-killer-della-rambla_7004X7augJV9v50EvkeFcO.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre