Nincs is migrációs vészhelyzet Olaszországban a kormánya szerint

Csoda történt... Megszűnt a migrációs válság Olaszországban, legalábbis a baloldali kormány számára. A belügyminiszter nem hirdeti ki a vészhelyzetet.

Tegnap az olasz Képviselőház ülésének a kérdés-felelet szakaszában Marco Minniti belügyminiszter kijelentette, hogy nincsen migrációs vészhelyzet az országban, és nem állnak fenn azok a körülmények, amely alapján azt meg kellene hirdetnie, legalábbis egyelőre.

Ez igencsak megdöbbentően hangzik, miután az elmúlt néhány hétben az egész nemzetközi sajtó attól visszhangzott, hogy Olaszország megtelt migránsokkal, Olaszország összeroppan a migrációs nyomás alatt, és így tovább.

Maguk az olasz vezető politikusok is minden egyes nemzetközi találkozón elmondták, legyen az EU-s  tárgyalás, vagy a G20 csúcs, hogy szolidaritásra számítanak a tagországoktól, és ezért nyissák meg a kikötőik a migránsokat szállító hajók előtt, fogadják be a gazdasági bevándorlókat is, ne zárják le előttük sem a határaikat, és vegyék már végre át tőlük őket az áthelyezési program keretében. Még speciális vízum kiadását is tervezték a számukra, amellyel szabadon utazhatnának bármerre a shengeni övezetben.

Minden olasz és külföldi médium súlyos migrációs válságról és vészhelyzetről beszélt heteken át Olaszország kapcsán, erre meg tegnap kiderült, hogy az mégsincsen az olasz kormány és a belügyminiszter szerint. Minden migrációs probléma simán megoldható jelenleg tervezetten és strukturálisan az országukban szerintük ilyen jellegű intézkedés nélkül.

Az tényleg igaz, hogy attól kezdve, hogy az olasz kormány június 28-án bejelentette, hogy a kikötői lezárását tervezi a külföldi hajók előtt, valamint a NGO-s hajók megregulázását egy ún. magatartási kódex révén,  viszonylag lecsökkent a hozzájuk érkező illegális migránsok száma. A bejelentés után 10 napra le is állt a migránsok “mentése” a líbiai vizeknél, aztán a múlt héten is “csak” 7000 ezer bevándorló érkezett, és a héten egyelőre eddig 1.500 főről szól a fáma.

Azonban bármikor újraindulhat a napi több ezer fős roham. Bár lehet, hogy mégiscsak “rendes fiúk” ezek az embercsempészek, és az olasz kormány igényeinek megfelelő számban teszik a tengerre a migránsokat a gumicsónakokban a líbiai strandokon, és indítják el őket az NGO-s hajók karjaiba. Tudja ég.

Mindenesetre az olasz ellenzék szerint továbbra is tragikus a helyzet Olaszországban a migráció miatt. A Forza Italia (Hajrá Olaszország) jobbközép párt képviselőházi frakcióvezetője, Renato Brunetta így reagált a belügyminiszter kijelentésére internetes oldalán:

“A vészhelyzetet az olaszok igazolták, akik már nem bírják tovább, a társadalmunk robbanás közeli állapotban van. Nem elegendő az az intézményes válság, ami prefektus és polgármesterek között van? Nem elegendő az, amit a lakosság elszenved a migránsok miatt? Nem elegendő az a feszültség, amely napról napra nő?”

Valóban úgy tűnik, hogy Minniti belügyminiszter annak ellenére, hogy az olasz kormányban az elmúlt hónapokban ő volt igazából az egyetlen, aki egyáltalán a migráció kapcsán biztonsági kockázatokról beszélt, most valami miatt visszakozott. Bár eddig is csak olyan értelemben beszélt a bevándorlás kapcsán biztonsági veszélyekről, hogy nem maga a beáramlás veszélyes, hanem az, ha elmarad az integráció.

Forrás:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre