Tényleg megregulázza az NGO-s hajókat az olasz kormány?

Az Európai Bizottság elfogadta csütörtökön az olasz kormány magatartási kódex tervezetét, és hétfőtől írhatják azt alá az NGO-k Rómában. Amelyik civil szervezet ezt nem teszi meg, annak a hajója nem léphet be az olasz kikötőkbe.

Az NGO-s hajók migránsokat segítő tevékenysége a líbiai vizek mentén már hónapok óta nagy viták tárgya Olaszországban és az egész EU-ban. Tavaly decemberben a Frontex mutatott rá először egy jelentésében, hogy civil szervezetek hajói megsértik a nemzetközi jogszabályokat, és kapcsolat lehet köztük és az embercsempészek között. Majd több dél-olasz város ügyészsége is nyomozást indított el ellenük, májusban pedig az olasz Szenátus Védelmi Bizottsága is vizsgálta a tevékenységük.

Így már hónapok óta mondja az olasz kormány, hogy szabályozni kell a tevékenységük. A líbiai parti őrség is többször figyelmeztetett arra, hogy őket is akadályozzák a partjaik őrzésében, és a csempészeket segítik. Minden ok nélkül bemennek a líbiai vizekre, fényjeleket adnak le az emberkereskedőknek, hogy ezzel jelezzék nekik, merre vannak, és merre induljanak a migránsok gumicsónakjai.

Ezen kívül is számos más dolgot is kifogásolnak a gyakorlatukban az olasz hatóságok már jó ideje. Hosszabb időre kikapcsolják a helyzetjelzőjük, hogy ne lehessen tudni merre járnak. Megtiltják a hajóikon érkező migránsoknak, hogy együttműködjenek az olasz hatóságokkal, és az embercsempészekről tájékoztatást adjanak nekik.

Nem engedik meg, hogy az olasz rendőrség képviselői is jelen legyenek a hajóikon, valamint nem mondják meg, hogy kitől kapják a pénzt a működésükhöz. Továbbá kisebb hajókkal gyűjtik össze a migránsokat, és azokkal viszik őket a nagyobb hajókra, majd ezek a kisebb hajók gyorsan vissza is térnek a líbiai vizekhez újabb migránsokért.

Az olasz belügyminiszter végül, miután június utolsó hétvégéjén csupán két nap leforgása alatt 12 ezer önkéntes hajótöröttet mentettek ki, vészjelzést adott le EU-nak, hogy Olaszország megtelt, és ebben az ütemben nem tudja fogadni az illegális bevándorlókat. A július 6-7-ei tallini találkozón európai kollégái is egybehangzóan támogatták azt a tervét, hogy magatartási kódexet írjanak elő az NGO-s hajóknak.

A héten csütörtökön az olasz Belügyminisztérium és az Európai Bizottság szakértői közösen vitatták meg az Olaszország által elkészített kódex tervezetét. Ezek után az EB hivatalosan is zöld utat adott az olasz tervezetnek, amelyet a hétvégén még finomítanak, majd hétfőtől kezdődően írhatják azt alá az érintett NGO-k egy héten át. Amelyik civil szervezet nem írja alá ezt a működésre vonatkozó magatartási kódexet, az nem léphet be az olasz kikötőkbe.

Az Európai Bizottság migrációügyi szóvívője, Natasha Bertaud, a brüsszeli találkozó után a kódex kapcsán kijelentette, hogy annak az a célja, hogy az NGO-s hajóknak segítsen betartani a nemzetközi jogszabályokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy az elősegíti a mentésben közreműködő civil és EU-s hajók jó együttműködését.

A civil szervezetek már a hét elején jelezték, hogy nem fogadják el, és nem írják alá a tervezett magatartási kódexet  valamint az EB bizottságra is próbáltak nyomást gyakorolni, hogy inkább azzal foglalkozzanak, hogy még több migránst mentsenek ki a tengerből.  

“Bármilyen magatartási kódexnek, ha egyáltalán szükséges - jelezte a Human Rigths Watch és az Amnesty International - csupán egy célja lehet, hogy még hatékonyabbá tegye a tengeren a mentési műveleteket az emberi életek megmentésében.” Judith Sunderland, a Human Rigths Watch kéviselóje szerint  az “EU-nak Olaszországgal inkább azon kellene dolgoznia, hogy fokozzák a kereső és a mentési műveleteket, és nem azon, hogy korlátozzák azt”

Források:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre