Líbia beengedi az olasz hajókat a líbiai vizekre

Az elmúlt napokban gőzerőre kapcsolt a líbiai rendezés ügyében az európai diplomácia.

Kedden Macron tárgyalt a líbiai vezetőkkel Párizsban, tegnap Gentiloni al Sarajjal Rómában. Párizs hot spotokat nyit Líbiában, Róma hajóegységeit beengedi Líbia a vizeire, Berlin pedig anyagilag támogatja az ENSZ líbiai tevékenységét és az embercsempészek ellen fellépő líbiai településeket.

Tegnap Paolo Gentiloni, olasz miniszterelnök, al Sarraj líbiai elnökkel találkozott Rómában. Találkozójuk után tudatta, hogy a líbiai elnök néhány nappal ezelőtt levelet küldött neki, amelyben Olaszország közreműködését kérte a líbiai vizeken az embercsempészek elleni küzdelemben.

“Sarraj néhány napja egy levelet írt nekem, amelyben hajóegységek technikai segítségét kéri az olasz kormánytól az emberkereskedelem elleni közös küzdelemben, olasz hajóegységek támogatását egy közös feladatban a líbiai vizeken” - mondta el Gentiloni.

A találkozó előtt Gentiloni Merkellel is beszélt telefonon, és a német kancellár biztosította őt arról, hogy Németország támogatja az olasz kormány EU-s migrációs tervét, vagyis a tagországok közötti áthelyezési programot, valamint megerősítette azt is, hogy készek anyagilag finanszírozni az Oim és az Unchr líbiai tevékenységét, és azoknak a helyi közösségeknek az erőfeszítéseit, akik az emberkereskedők ellen küzdenek.

A líbiai emberkereskedelem elleni küzdelemnek az egyik nagy akadálya az, hogy az a helyi törzsek és városok egyik legfőbb bevétele lett, és azt próbálják meg most az európai országok segítségével helyettesíteni más bevételi forrásokkal, hasznos gazdasági tevékenységek újraindításával, és a polgárháborúban megsérült infrastruktúra helyreállításával.

A szerdai római találkozót megelőzően, kedden a francia elnök, Emmanuel Macron fogadta al Sarraj líbiai elnököt és Haftar tábornokot Párizsban, akik hajlandóságot mutattak a békülésre a tárgyalások után, és tűzszüneti megállapodást kötöttek.

Macron továbbá a mai napon kijelentette, hogy még ezen a nyáron vagy az UE-val, vagy nélküle, ők mindenképpen hot spotokat nyitnak Líbiában a migránsoknak, hogy már ott eldöntsék ki jogosult a menekültstátuszra Európában. Azt remélik, hogy így nem vállalják majd az életveszélyes átkelést az illegális  migránsok a Földközi-tengeren, mivel tudják, hogy nincs esélyük Európában maradni, akik pedig jogosultak a védelemre, így hivatalosan léphetnek majd be az EU területére.

Gentiloni, olasz miniszterelnök ma közölte, hogy a kedden 4 órakor mutatják be az olasz Líbia misszió tervét a parlament képviselőháza és szenátusa külügyi és védelmi bizottságainak.  A Védelmi Minisztérium készíti azt elő, a líbiai egységekkel a líbiai vizeken való együttműködés lehetséges módozatait tanulmányozva az ott zajló embercsempészet megszüntetésére.

Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre