Gentiloni válasza a V4 országoknak és Ausztriának

Az olasz miniszterelnök visszautasította azt, hogy Ausztria és V4-ek megleckéztessék, és szolidaritást vár el tőlük az Európa tervben, amelyben Olaszországgal együtt osztoznak, és elvárja tőlük, hogy tegyenek abban eleget a kötelességüknek, mint ők.

Az elmúlt néhány napban az olasz sajtóban és médiában egyik fő téma az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz csütörtöki nyilatkozata, amelyben arra kérte fel az olasz kollégáját, hogy ne szállítsák be az olasz szigetekről a migránsokat a szárazföldre, valamint a V4-ek szerdai Gentiloni miniszterelnökhöz címzett levele, amelyben arra szólítják fel, hogy  Olaszország állítsa le az illegális migrációt.

Szinte az összes nagy olasz lap külön beszámol Orbán Viktor pénteki megnyilvánulásáról az ügy kapcsán a Kossuth Rádió 180 perces hírmagazinjában. Több lap is idézi a magyar miniszterelnök azon szavait, amelyben egy esetleges katonai beavatkozást is említ Líbiánál az illegális migráció megállítására, valamint azt a figyelmeztetését is, hogy Ausztria és Németország bármikor kész lezárni a határait, és akkor kezelhetetlenné válhat a helyzet Olaszországban.

Az olasz média egyik fő híre a napokban az is, hogy az olasz miniszterelnök a fentiekre a pénteki torinói látogatását lezáró Piergiorgio Frassati Szövetkezetnél megtartott sajtótájékoztatóján a következő szavakkal reagált::

“A szomszédainktól, azoktól az országoktól, akik az Európa tervben osztoznak velünk, jogunk van szolidaritást elvárni. Nem fogadunk el sem leckéztetést, sem fenyegető szavakat. Egyszerűen csak derűs nyugalommal azt mondjuk, hogy a kötelességünket tesszük, és azt várjuk el, hogy Európa is azt tegye, anélkül, hogy abszurd leckéket adna nekünk.”

Gentiloni torinói látogatásáról az olasz kormány honlapján részletes összefoglaló anyag látható, és nem lehet véletlen az sem, hogy az olasz miniszterelnök első reagálása az osztrák külügyminiszter és a V4 országok illegális migrációt leállító kérésére éppenséggel milyen alkalommal és környezetben is hangzottak el.

Az olasz miniszterelnök pénteken Torinóban speciális gazdasági tevékenységet is folytató civil szervezeteket és szövetkezeteket látogatott meg, amelyek szerinte nagy mértékben hozzájárultak az elmúlt tíz év gazdasági válságának a kezeléséhez, és a jövőben is az olasz gazdaság egyik alappilléreként tekint rájuk. Gentiloni utalt arra is beszédében, hogy maga Ferenc pápa is ezt az utat tartja jónak a társadalmi szolidaritásban.

Ezek a fajta speciális gazdasági tevékenységet folytató társadalmi szövetkezetek és szervezetek Magyarországon kevésbé ismertek, de az olasz baloldal által igen kedvelt formái a gazdasági tevékenység folytatásának. Többek között ezeknek a baloldali szövetkezeteknek egyik óriási profittal járó bevétele az utóbbi években az Olaszországba érkező illegális migránsok ellátása, valamint sokan közülük éppen ilyen szervezeteknél kapnak munkát.

Források:











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre