Gentiloni szerint a gazdasági migránsokat is be kell fogadni

Színt vallott az olasz miniszterelnök a tegnapi trieszti csúcsot lezáró sajtótájékoztatón, Európának tekintetbe kell vennie a gazdasági migránsokat is.

Tegnap Triesztben háromoldalú találkozón vett részt Angela Merkel, Emmanuel Macron és Paolo Gentiloni, amelyen kiemelt téma volt az Afrikból Olaszországba érkező illegális migráció.

A francia elnök a sajtótájékozatatón elmondta, hogy Franciaország szolidáris Olaszországgal, és mindig is eleget tettek a menekültekkel szembeni kötelességeiknek, de nem tudják befogadni azokat, akik gazdasági okokból jönnek Európába.

Az olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni ugyanakkor bár elismerte, hogy azok a törvények, amelyek a menekültekre vonatkoznak, nem vonatkoznak a gazdasági bevándorlókra is, de szerinte azokkal is foglalkozni kell, akik gazdasági és klimatikus okok miatt jönnek Európába:

“Mi sem mondjuk azt, hogy a menekültstátuszra jogosult menekültek és a gazdasági migránsoknak jelenségekre ugyanazokat a jogszabályokkal kell alkalmazni. De biztosan nem lehet eltagadni azoknak az  Afrikából érkező nagy migrációknak a realitását, amelyeket időnként háborúk idéznek elő, és ebben az esetben jogot adnak a menekültstátuszra, máskor azonban klimatikus vagy gazdasági okok állnak a hátterükben , és semmiképpen sem lehet nem tudomást venni róluk.”

Gentiloni hangsúlyozta továbbá újból azt is, amit az elmúlt hetek nagy politikai találkozóinak alkalmával már többször is elmondott, hogy Olaszország nem nyugodhat bele abba, hogy a migránsok mentése nemzetközi, míg a befogadásuk csupán egy országra, vagyis Olaszországra hárul.

Angela Merkel arra helyezte a hangsúlyt, hogy Afrikában kell olyan körülményeket teremteni, hogy a migránsok ne induljanak el, és mindenképpen meg kell állítani az illegális migrációt.

Gentiloni bár nagyon körmönfontan fogalmazott, de teljesen egyértelműen kimondhatjuk, hogy az az álláspontja, hogy a gazdasági bevándorlókat is be kell fogadnia Európának, mivel ők is katasztrófák elől menekülnek, ha nem is háborúk elől, de klimatikus és gazdasági csapások elől. Ezzel tulajdonképpen az Európai Parlament új menekült- és migránsáramlatok kezeléséről szóló jelentése szerint értelmezi a migrációt, amelyet idén áprilisban fogalmazott meg az európai képviselő testület. Valójában annak a gyakorlatba tételét szorgalmazza itt.

Az olasz miniszterelnök ezen kijelentései teljesen új fénybe helyezik Olaszország jelenlegi migrációs stratégiáját, mivel gyakorlatilag az NGO-s hajók segítségével ők már éppen a fenti jelentésben foglaltakat valósítják meg, habár ahhoz még nem született meg semmiféle konkrét közösségi jogszabályi keret. Végül is ők már valamiféle szokásjoggá tették és teszik azt, olyan migrációs eljárást folytatva valójában, mintha az EP jelentésben foglalt elveknek a gyakorlatba tételét kísérleteznék ki a migráció kezelésében Brüsszel támogatásával.

Természetesen ezen nincs mit csodálkozni, mivel Soros idén tavasszal nemcsak Junckerrel találkozott Brüsszelben, de május 3-án Gentilonival is Rómában, a Palazzo Chigiben, az olasz miniszterelnöki palotában. A találkozójuk azonban annyira titkos volt, hogy még képviselői írásos megkeresésre sem adtak róla tájékoztatást még azóta sem.

De hát már csak ilyen is ez a Soros-féle nyitott társadalom...


Források:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre