Már a New York Times is kiakadt az NGO-s hajókra

Az új mentési stratégiával, hogy az NGO-s hajók a líbiai vizek határára mennek a migránsokért, szinte duplájára nőtt a tengerbe fulladás miatti elhalálozások száma köztük.

Az Földközi-tengeren működő NGO-k tevékenysége már hónapok óta téma a nemzetközi sajtóban a Frontex jelentései és Carmelo  Zuccaro, Catania ügyésze áprilisi sajtónyilatkozatai következtében. Az NGO-s hajók körülötti vihar azóta sem szűnt meg igazából, az olasz jobboldali politikusok és sajtó folyton szóba hozzák a kártékony szerepük, különösen akkor, amikor hirtelen sok migráns érkezéséről szólnak a hírek.

Az NGO-s hajók viszont továbbra is azt mondogatják, hogy ők hasznos humanitárius feladatot látnak azzal, hogy kimentik az embereket a tengerből, habár már Zuccaro ügyész is jelezte, hogy valójában csak növelik a halottak számát a jelenlegi működésükkel.

Egy június 14-ei írásában már a New York is elkezdte ostorozni a NGO-s hajókat a Nemzetközi Migrációs Szervezetre (International Organization for Migration) hivatkozva:

"A migránsok mentésének a Földközi-tengeren folyó stratégiájának és az erőszakkal elválasztó embercsempész hálózatnak gyilkos és váratlan következményei lettek a válságot megfigyelő segélyszervezetek szerint."

A New Yok Times cikkében megjelentek ábrák arról is, hogy hol folytak a mentések 2104-ben, 2015-ben, 2016-ban. Ebből jól látszik, hogy hogyan tolódott el folyamatosan az elmúlt években a mentések helye az olasz partoktól a líbiai partok közvetlen közelébe. A mostani mentés 2016. második felétől kizárólagosan a líbiai vizek mentén és közelében zajlik, illetve az NGO-os hajók gyakran bemennek a migránsokért még a líbiai vizekre is.

Az IOM és a Frontex adatai is azt támasztják alá, hogy ezzel az új "módszerrel"  nem hogy csökkent a volna, hanem éppenséggel szinte duplájára nőtt az előző évekhez képest a Földközi-tengeren át illegálisan érkező migránsok körében az elhalálozások száma. 2016-ban 363.348 migráns érkezett Európába összesen, és közülük 153.842-an Olaszországba Líbiából. Tavaly 5.079-en vesztették életüket a tengerben, míg ebben az évben eddig, több mint 2.100-an az IOM kimutatásai alapján. Mindeközben idén mostanáig 83.928 migráns érkezett összesen a kontinensünkre, és 85%-uk Olaszországba. Míg 2015-ben is hasonló számban érkeztek a közép-mediterrán migrációs útvonalon Európába a Frontex szerint, és közülük 2.892 személy veszett a tengerbe.

A fenti adatok világosan mutatják, hogy a földközi-tengeri illegális migráció mostani formája még sokkal veszélyesebb, mint az eddigiek. Ennek fényében Federico Soda, az IOM Földközi-tengeri Koordinációs Irodájának a vezetője kijelentette, hogy igazán itt az ideje annak, hogy Európa vezetői komolyan kidolgozzanak egy hosszú távú politikát, mivel Európa és Afrika szomszédok egymással, és az emberek mozgása a kettő között az eljövendő évtized valósága.


Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre